on

Mercusys MR70X Review

30 aprilie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu de mult am testat routerul Mercusys MR50G, care m-a impresionat cu performante bune la un pret de buget. Ba chiar l-am pastrat si l-am folosit ca router personal. Am avut buna relatie cu acesta - am apreciat aria mare de conectivitate pe care mi-a oferit-o, cat si viteza mare de download.

 

A venit momentul sa discutam despre noul flagship al celor de la Mercusys, si anume routerul MR70X (sau AX1800).

 

Mercusys MR70X: Vrednic pentru un upgrade?

 

 • Overview & Key Features:

 

Ce este Mercusys MR70X?

Mercusys a lansat recent Routerul MR70X, pe care il puteti cumpara chiar acum (aici). Routerul costa doar 245 de lei, iar noi urmeaza sa va spunem de ce isi merita banii.

 

 

Sursa imagini: AICI

 

 • WIFI 6

 

Noul standard.

 

Noua generatie de Wi-Fi, denumita Wi-Fi 6 sau ax, nu este doar un simplu upgrade in ceea ce priveste viteza.

 

Am putea spune, chiar, ca un laptop cu o placa de retea WiFi 6 conectat la un router cu aceeasi tehnologie nu depaseste cu mult viteza unui laptop conectat la un router de generatie anterioara.

 

Atuul acestei noi tehnologii este marea imbunatatire in stabilitatea conexiunii atunci cand mai multe device-uri sunt conectate la acelasi router - o diferenta pe care am simtit-o atunci cand am facut schimbul dintre precedentul Mercusys MR50G si noul MR70X.

 

 • Design:

 

Modern, agresiv.

 

Daca precedentul Mercusys MR50G ne-a surprins printr-un design avangardist, indraznet, MR70X preia stafeta si intrece asteptarile. Routerul este decorat cu striatii (ce am crezut ca dubleaza ca spatii de aerisire, insa nu este cazul) si placi lucioase. Putem spune, fara sa ezitam, ca este potrivit camerei unui gamer.

 

Routerul are dimensiuni relativ medii (208.8 x 171.6 x 41.7 mm) fiind mai voluminos decat precedentul sau. Este alcatuit dintr-un plastic ce pare rezistent si are un aspect futurist, asemenea unei nave spatiale: are o forma hexagonala si un design geometric format din mai multe dungi adancite, fiind inconjurat de cele 4 antene.

La baza routerului sunt prezente guri de aerisire, iar in spate avem porturile de conectivitate si butonul de reset. Nu in ultimul rand, routerul are un info led in partea din fata, ce indica starea conexiunii la net - asemenea modelului precedent. Intreg routerul a venit acoperit in folii protectoare, atat baza cat si antenele, pentru a fi protejat de eventuale zgarieturi cauzate de transport - foliile de pe antene au ramas la fel de enervant de greu de dezlipit :-).

 • Hardware:

 

Specificatii tehnice:

 

Standard Wi-Fi – Compatibil cu standardele Wi-Fi 802.11ax/ac/a/b/g/n

Porturi – 1× Port WAN Gigabit + 3× Porturi LAN Gigabit

Rata de transfer Ehernet – 1201 Mbps (5 GHz) + 574 Mbps (2.4 GHz)

Securitate – WPA2-PSK, WPA-PSK

Antene – 4 antene High-Gain cu Beamforming;

Dimensiuni – 208.8 × 171.6 × 41.7 m

 

Routerul are urmatoarele functii:

 

 • Functia “Smart Connect” permite unificarea celor 2 retele intr-una singura, cu acelasi nume si parola, iar in funcție de situatie dispozitivul care se conecteaza la router alege cea mai buna varianta disponibila, pe cea care ofera viteza cea mai buna.
 • Tehnologia “MU-MIMO” ce permite transferul simultan de date catre mai multe dispozitive.
 • Funcția “Beamforming”, folosita pentru distributia eficienta a semnalului direct catre dispozitivele conectate;
 • Posibilitatea de a crea retele Wi-Fi de tip “Guest”;
 • Posibilitatea de dezactivare sau programare a timpului de funcționare a rețelei WIFI
 • Lumina LED poate fi programata si ea in functie de preferinta (poate fi oprit pe timpul noptii)
 • Alte functii esentiale: server DHCP, Parent Control, Virtual Server, DMZ…

 

 • Setup:

 

“Floare la ureche”

 

Setup-ul routerului MR70X se bazeaza doar pe interfata oferita de cei de la Mercusys, fara a se folosi de aplicatii/software aditional:

 1. Conectati routerul la priza & la retea (prin cablurile prezente in cutia acestuia) si asteptati sa apara in setarile wifi ale telefonului/pc-ului Dvs.
 2. Odata ce MR70X este pornit, va puteti conecta la Wi-Fi si sa configurati reteaua accesand site-ul http://mwlogin.net
 3. Urmariti instructiunile prezente pe site pana ce unitatea este complet configurata.

 

 • Performanta Wi-Fi:

 

Am instalat routerul intr-o casa de 450 m2 (cu parter, etaj si mansarda); ai carei pereti sunt confectionati din beton. Trebuie mentionat ca peretii din beton reprezinta o bariera pentru range-ul conexiunii la internet - indiferent cat de puternic ar fi semnalul acestuia (un workaround sunt insa retelele Wi-Fi de tip Mesh - vezi aici).

 

Trebuie mentionat, de asemenea, faptul ca abonamentul la internet imi pune la dispozitie internet prin cablu cu o viteza de 1Gb/s. Astfel rezultatele au fost urmatoarele:

 

 • Langa unitate internetul a avut viteza de 510 Mbps cu un ping de 4ms.

 

 • Prin conectarea la acesta printr-un cablu Ethernet+adaptor USB 3.0 am obtinut 720 Mbps

.

 • La etaj am masurat o viteza de 330 Mbps cu un ping de 3ms - viteza superioara modelului anterior.

  

 • In mansarda viteza a fost 64 Mbps - a scazut drastic din cauza semnalului slab, insa scorul este mai bun decat inainte.

            

 • Concluzie:

 

Deal or No Deal?

 

Mercusys MR70X s-a dovedit o optiune potrivita pentru cei care isi doresc o viteza mare la internet si/sau vor sa upgradeze internetul la WI-FI 6. La pretul de 245 de lei acest router este un chilipir, avand specificatii asemanatoare cu cele ale routerelor dintr-o gama de pret aproape dubla.

Cred ca pentru o casa de dimensiuni mici/medii nu este nevoie de mai mult, mai ales daca exista posibilitatea de a-l amplasa central. Iar pentru case mai mari poate functiona impreuna cu un sistem de tip mesh pentru a-i mari aria de conectivitate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Secretul unei cafele perfecte acasa ori la birou: Essential Automatic Espresso EA816570 de la Krups Secretul unei cafele perfecte acasa ori la birou: Essential Automatic Espresso EA816570 de la Krups
Mercusys Halo S12 | Review Mercusys Halo S12 | Review
Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700 Review - TV Sony XH90 + Soundbar SONY HT-G700
Review | Am testat noua boxa portabila Sonos Roam Review | Am testat noua boxa portabila Sonos Roam
Iluminatul inteligent: concluzii dupa un test cu becul smart TP-LINK LB130 Iluminatul inteligent: concluzii dupa un test cu becul smart TP-LINK LB130
Cat de sanatos este aerul din locuintele noastre Cat de sanatos este aerul din locuintele noastre

Vezi mai multe articole