Garduri (I)

Garduri (I)

01 septembrie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce este si la ce ne foloseste gardul?

 
Gardul se defineste ca o imprejmuire din lemn, metal, zidarie sau alt material, a unei incinte cu rol de locuinta, spatiu de lucru sau teren. De obicei este construit la limita de proprietate. Ideal ar fi ca proiectul cladirii sa fie executat simultan cu cel al gardului si mai ales al portilor. Adesea gardul este realizat cu mult timp inaintea casei, dupa care sunt necesare modificari astfel incat in final sa intre in ton cu casa.
 

Norme si restrictii

 
Aspectul gardului nu este o chestiune indiferenta. Pentru locuintele noi, dar si pentru cele vechi, forma si caracteristicile sale se stabilesc prin norme urbanistice, relativ restrictive pentru unele zone ale localitatilor. Urbanistii au in vedere mai multe aspecte. In primul rand acesta trebuie sa fie estetic si sa se armonizeze cu constructiile (si gardurile) adiacente. In general regimul de inaltime si materialul din care este executat gardul se stabilesc prin Certificatul de Urbanism si Autorizatia de Construire eliberate de primarie. Ele pot obliga la executia unui gard opac sau nu, metalic, din lemn, zidarie sau o combinatie intre acestea.
 
Cel putin asa ar trebui sa fie. In realitate lucrurile sunt scapate de sub control si fiecare si-a facut sau isi face gardul cum doreste. Asa ca vedem multe garduri frumoase in armonie cu casa si curtea sau unele care sunt adevarate monstruozitati: opace, grele, strambe, rupte, prea inalte sau inzorzonate, denotand nepriceperea sau prostul gust, uneori opulenta proprietarilor si nu in ultimul rand neindemanarea constructorului.
 
In SUA de exemplu, normele de siguranta impun ca distanta intre barele unui gard sa fie mai mica de 10 cm nu atat pentru oprirea evadarii animalelor de casa, cat si pentru ca au fost cazuri cand copii si-au bagat capul intre ele si nu-l mai puteau scoate.
 

Rolul gardului

 
Sa intelegem succint cam ce roluri si pretentii trebuie sa avem de la un gard dupa ce acesta a fost definit de o Autorizatie de Construire. A face garduri nu mai este ceva care tine de amatorism, ci e aproape o meserie, o specialitate.
In primul rand ne gandim daca avem animale de curte care dorim sa nu scape afara.

 

Apoi, e bine ca incintele, cu precadere cele mici (sub 1000 mp), sa fie aerisite. Intr-o curte ventilata este mai mult soare si lumina, iar plantele se dezvolta mai bine. Deci un gard opac este total neindicat, chiar daca adeptii acestuia spun ca le asigura o oarecare intimitate, fara insa a baga de seama ca ferestrele vecinilor sunt la numai cativa metri.

In alte tari se imprejmuieste cu gard numai curtea din spatele casei, nu si peluza din fata. Poate fi vazuta din strada toata activitatea din casa si nimeni nu e deranjat.
 
Functionalitatea nu este definita insa doar de ventilarea curtii, ci si de accese, precum poarta pentru masina si cea pietonala. Portile opace sunt in general grele. Ca orice poarta masiva, cu timpul se stramba si nu se mai inchide bine. De asemenea, necesita o feronerie de inchidere mai robusta si laborios montata, deci mai scumpa.
 
Portile usoare sunt mai indicate si evident mai ieftine. Un alt detaliu ce tine de functionalitate este amplasarea cutiei postale, soneriei, interfonului sau videofonului. Ele trebuie gandite in contextul ansamblului in care vor fi integrate. Si poate, nu in ultimul rand, inchiderea centralizata face si ea parte din ceea ce se cheama functionalitate.
 
Dacă ești interesat să afli mai multe despre rolurile gardului, te invităm să citești și acest articol ...

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gard din panouri de lemn Gard din panouri de lemn
Panou Gard Bordurat, Gard tip Jaluzea sau Gard Rancho direct de la Producator - HitPlas Panou Gard Bordurat, Gard tip Jaluzea sau Gard Rancho direct de la Producator - HitPlas
Coama Gard - Ce este si cum se monteaza Coama Gard - Ce este si cum se monteaza
Gard WPC. 10 sfaturi pentru un montaj corect Gard WPC. 10 sfaturi pentru un montaj corect
10 modalitati de a integra gardurile WPC in designul exterior al casei tale 10 modalitati de a integra gardurile WPC in designul exterior al casei tale
Gardul din piatra naturala: patru idei spectaculoase Gardul din piatra naturala: patru idei spectaculoase

Vezi mai multe articole