on

Mucegaiul, un pericol pentru sanatate!

19 februarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mucegaiul nu reprezinta o amenintare doar pentru integritatea casei, ci si pentru sanatatea celor ce locuiesc in aceasta, ducand la probleme respiratorii severe si posibile alergii, la acestea mai adaugam si acel miros neplacut si aspectul vizual negativ.

Sporii de mucegai sunt unii dintre cei mai periculosi si inestetici inamici ai unei locuinte, acestia afecteaza peretii, tencuiala, zugraveala si mobila. De obicei, acestia lucreaza in secret, din momentul in care, purtati de curentii de aer, ajung in incaperi.

Mucegaiul ne afecteaza in timp. Care sunt sistemele si organele care pot suferi afectiuni si disfunctii ca urmare a expunerii indelungate la mucegai?

1. Sistemul respirator este, de obicei, primul afectat. Expunerea de durata la mucegai si umezeala creste probabilitatea apartitiei astmului si a problemelor respiratorii cu precadere la copiii cu varste de 4 - 6 ani si la adultii cu varste de 54 - 67 ani. Tot la nivelul sistemului respirator, mucegaiul poate cauza sinuzita, hipersensibilitate la pneumonie si aspergiloza bronhopulmonara.

2. Sistemul imunitar este si el afectat de fungi si spori, ei vor slabi imunitatea organismului, facandu-l mai vulnerabil la bacterii si virusi.

3. Sistemul nervos este si el afectat de expunerea indelungata la mucegai, cauzand disfunctii neurologice si deficiente cognitive. Simptome: amorteala, furnicaturi, rezultate slabe in ceea ce priveste priveste echilibrul, atentia, concentrarea, memoria, reflexul de clipire, perceptia culorilor, timpii de reactie si puterea de strangere cu mana stanga sau miscarea ritmica a degetelor.

4. Disfunctii renale si reactii cutanate - Fungii si sporii pot cauza disfunctii la nivelul rinichilor. Este dovedit ca alimentele contaminate cu ochratoxina (o micotoxina produsa de mai multe ciuperci) sunt nefrotoxice. Aceste disfunctii se manifesta prin sete crescuta, tendinta de a urina des, precum si prin eruptii pe piele.

Mucegaiul se dezvolta in conditii de umezeala si caldura, el apare in orice perioada a anului in diverse medii. Cele mai afectate locuri sunt tavanul, coltul peretilor, covoarele, tapetul si podelele din lemn. Dar exista locuri si lucruri in casa ta unde mucegaiul poate aparea, desi probabil ca nu te-ai gandit niciodata la asta. Iata care sunt cateva dintre acestea:

- Filtrul de cafea – este un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului, fiind un loc umed si intunecos. Curata filtru cat mai des.

- Sacul aspiratorului este un loc in care se strang majoritatea particulelor si microorganismelor din casa, printre care si sporii de mucegai. Alege un aspirator dotat cu filtru EPA sau Hepa de ultima generatie si un filtru miscro AFS la evacuarea aerului din motor.

- Periuta de dinti si suportul acestuia – dupa periaj periuta de dinti ramane umeda si reprezinta mediul propice in care mucegaiul se poate dezvolta. Spala bine periuta sub jetul de apa pana cand perisorii sunt curati si urmele de pasta de dinti dispar complet, depoziteaz-o corespunzator si curatat suportul cat mai des. Nu uita sa o schimbi o data la 3-4 luni, dar chiar si mai devreme.

- Umidificatorul este si el un mediu propice in care se poate dezvolta mucegaiul. Curata umidificatorul periodic, conform instructiunilor producatorului, sau alege unul pe baza de vapori, deoarece majoritatea mucegaiurilor nu supravietuiesc in apa clocotita.

Cum prevenim aparitia mucegaiului?

1. Mentine umiditatea sub control - Prima si cea mai utilizata metoda de control a umiditatii este aerisirea zilnica, timp de circa 1 ora, prin deschiderea ferestrelor. Este o masura ce aduce aer proaspat la interior si elimina o buna parte din umiditatea acumulata peste noapte (de la baile de seara, de la transpiratia din perioada somnului, de la respiratia plantelor, etc.).

2. Curata cat mai des si cat mai bine - Praful este locul ideal in care se pot „ascunde “sporii ciupercilor si mucegaiurilor. O locuinta neventilata va „beneficia “de aer inchis, iar praful, in lipsa curentilor de aer, se va depune nestingherit.

3. Evita formarea aburului - Apa fierbinte de la cabina de dus, gatitul sau alte activitati care implica folosirea apei elimina abur. Pentru a preveni aparitia mucegaiului, in cazul bailor, este recomandat sa lasam apa rece sa curga (aceasta inhiba aburii), in cazul gatitului sa aerisim locuinta cat mai bine locuinta.

4. Foloseste un dezumidificator.

Cum scapam de mucegai?

Inlaturarea mucegaiului de pe pereti porneste de la inlaturarea cauzei principale care a determinat aparitia acestuia. Astfel, este posibil ca aparitia mucegaiului sa fie cauzata de prezenta unor jgheaburi deteriorate, a unui acoperis realizat necorespunzator, a lipsei izolatiei sau prezentei unei izolatii defectuoase a peretilor.

Cea mai la indemana rezolvare o constituie produsele din comert, special gandite pentru eliminarea eficienta a mucegaiului, murdariei si a bacteriilor de pe suprafetele interioare si exterioare.

Pot scapa de mucegai folosind si alte metode?

Problema mucegaiului poate fi rezolvata si cu metode alternative, cu solutii, pe care le poti prepara singur folosind produse pe care deja le ai in casa, la tine in bucatarie.

Solutie de amoniac - foloseste doar amoniac pur, nu tulbure, nu spumos. Sub nicio forma sa nu amesteci amoniacul cu inalbitor, aceasta combinatie fiind extrem de periculoasa. Cum procedezi? Torni amoniacul intr-o sticluta cu pulverizator, apoi pulverizezi pe suprafata afectata de mucegai. Lasa ferestrele deschise 1-2 ore, apoi sterge suprafata cu o carpa.

Solutie pe baza de borax - boraxul este folosit atat ca substanta de curatare, cat si ca insecticid natural. Cum procedezi? Intai aspiri mucegaiul de pe perete, cu ajutorul unui aspirator cu filtre HEPA. Apoi torni solutia de borax pe o perie si freci cu atentie zona afectata de mucegai. Nu freca tare, nu-ti doresti sa imprastii sporii in alte zone din casa. Dupa aceasta operatiune, sterge suprafata cu o carpa.

Solutie pe baza de bicarbonat si inalbitor - bicarbonatul de sodiu este o alta buna solutie alternativa de curatare. Amesteca intr-un recipient o ceasca de bicarbonat de sodiu, o lingurita de sapun lichid, adauga o parte de solutie de inalbitor si doua parti de apa. Apoi, solutia astfel preparata o torni intr-o sticla cu pulverizator si o aplici pe zona afectata de mucegai. Asteapta sa se usuce, repeta aceasta operatiune, apoi sterge suprafata cu o carpa.

Solutie pe baza de otet - amesteca otetul cu apa. Peretele se stropeste cu aceasta solutie si se lasa la „inmuiat” timp de cateva ore. Ulterior, se freaca cu o perie sau o carpa umeda. Este dovedit ca otetul are puterea de a distruge peste 80% din sporii de mucegai, alaturi de ei fiind sacrificati si virusii si bacteriile. Acestei solutii ii poti adauga si bicarbonat de sodiu, un dezinfectant natural bland, care distruge mucegaiul fara a lasa in urma sa un miros neplacut.

Sanatatea noastra, dar si sanatatea locuintei noastre sunt esentiale, prin urmare trebuie sa mentinem un mediu curat si sanatos!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Microbii din casa, obiectele si zonele pe care uitam sa le dezinfectam Microbii din casa, obiectele si zonele pe care uitam sa le dezinfectam
Atentie la cuiburile de viespi Atentie la cuiburile de viespi
Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea a II-a] Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea a II-a]
Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi
Importanta calitatii aerului in locuinta Importanta calitatii aerului in locuinta
Cum sa evitam aparitia si raspandirea racelii Cum sa evitam aparitia si raspandirea racelii

Vezi mai multe articole