In ciuda crizei de pe piata bucuresteana a apartamentelor analistii imobiliari sunt optimisti

21 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ciuda crizei de pe piata bucuresteana a apartamentelor analistii imobiliari sunt optimisti.
 
Pentru dezvoltatorii de locuinte noi dar si pentru proprietarii de apartamente vechi perioada de vara nu a fost una tocmai “roz”. Inca de la inceputul verii companiile de consultanta imobiliara anuntau o scadere a numarului de tranzactii, chiar si cu 50%. Daca la acestea adaugam si datele mai recent ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), conform carora in iulie, creditul ipotecar a dat primul semn de scadere din ultimele 17 luni, dupa o crestere neintrerupta situatia pare cu atat mai grava. Expertii imobiliari spun insa ca aceasta scadere, de numai 1,7%, e drept, nu reprezinta un motiv real de griji.
 
„Aceasta scadere a creditului ipotecar confirma blocajul de pe piata imobilara, dar e o scadere mica. Si preturile apartametelor au variat in acest an. Faptul ca nu s-au facut tranzactii nu inseamna ca nu mai este cerere. Ea exista si o sa fie distribuita pe mai mult proiecte. Totusi, daca nu se achizitioneaza apartamente pe perioada mai mare de timp, de sase luni, spre exemplu, atunci dezvoltatorii vor avea probleme, mai ales cei care dezvolta proiecte mici, care sunt cei mai indatorati. Cei mari ar putea sa nu mai finalizeze toate fazele proiectelor si vor fi nevoiti sa inchida afacerea”, a declarat pentru Gandul Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International Romania.
 
Apartamentele noi nu se vor mai scumpi anul acesta
 
Atat dezvoltatorii cat si reprezentantii companiilor de consultanta imobiliara sunt optimisti in ceea ce priveste tranzactiile si astepta ca piata sa isi revina. „Aceasta scadere inregistrata doar intr-o luna de zile nu are nicio relevanta. E normala si nu poate exista doar o crestere continua, mai ales ca luna iulie a fost o luna de concediu. Daca raportam aceasta scadere la celelalte luni, valoarea pe iulie ramane mai mare comparativ cu celelalte luni”, afirma Ionut Bordei, directorul departamentului de vanzari rezidentiale din cadrul companiei CB Richard Ellis Eurisko.
 
Desi a venit toamna si odata cu ea targurile imobiliare, potentialii cumparatori, cei care au venituri in conformitate cu noile conditii de creditare impuse bancilor de BNR, sunt acum intr-o stare de asteptare, prelungita intr-o oarecare masura si de criza financiara din Statele Unite ale Americii.
 
Potrivit Ilincai Paun dezvoltatorii au simtit de la inceputul anului ca nu mai vand ca in 2007 si sunt ingrijorati, insa au o gandire pe termen lung si nu pot scadea preturile la noile locuinte. Ionut Bordei spune ca nu crede ca pana la sfarsitul acestui an sa se mai inregistreze o crestere la preturile unitatilor noi. El sustine ca pentru ca nivelul vanzarilor sa nu fie foarte mic, dezvoltatorii vin in intampinarea potentialilor cumparatori cu tot felul de oferte, in care este inclusa in pret fie parcarea, fie bucataria mobilata
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Blocurile noi taie din preturile celor vechi Blocurile noi taie din preturile celor vechi
Pedepsele pentru infractiunile de la bloc Pedepsele pentru infractiunile de la bloc
Apartamente de lux in Baneasa Apartamente de lux in Baneasa
10 ani de pasiune HORNBACH - noua campanie aniversara de publicitate 10 ani de pasiune HORNBACH - noua campanie aniversara de publicitate
Implicarea sociala a industriei materialelor de constructii Implicarea sociala a industriei materialelor de constructii
Un singur targ la puterea a treia Un singur targ la puterea a treia

Vezi mai multe articole