Noutati

O noua majorare de tarife Energia electrica se scumpeste de la 1 iulie

O noua majorare de tarife Energia electrica se scumpeste de la 1 iulie

25 aprilie, 2008

Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris,a declarat, ieri, ca preturile la energia electrica pentru populatie vor creste de la 1 iulie, dar procentul nu a fost inca stabilit. Noile tarife vor fi anuntate abia dupa ce Autoritatea va finaliza o serie de calcule, a precizat Opris, citat de Mediafax. Declaratia reprezentantului ANRE a venit dupa ce, in urma cu o saptamana, autoritatile au explicat ca, la 1 iulie, majorarea in sistem va fi mai profunda pentru ca va include si costurile producatorilor de energie in privinta emisiilor de dioxid de carbon. Din 2009, tariful social va fi inlocuit cu ajutorul direct. Tot ieri, vicepresedintele ANRE a declarat ca autoritatile intentioneaza sa renunte la tariful social de anul viitor. Acesta va…

mai mult >
Romanii s-au inghesuit la imprumuturi ipotecare

Romanii s-au inghesuit la imprumuturi ipotecare

25 aprilie, 2008

Volumul creditelor pentru locuinte a crescut putin mai repede decat cel al creditelor de consum, dar ramane la aproximativ o cincime din totalul imprumuturilor bancare. Volumul ipotecarelor era aproape dublu la finele lunii februarie fata de cel consemnat cu 12 luni inainte. Totalul sumelor acordate de banci pentru a finanta achizitiile de proprietati imobiliare a ajuns la peste 15,49 miliarde de lei, adica echivalentul a 4,15 miliarde de euro, la finele lunii februarie, potrivit datelor raportate de banci la BNR. In plus, ritmul de crestere inregistrat de creditele pentru locuinte a fost superior fata de cel consemnat de alte imprumuturi. Ipotecarele au avansat cu aproape 90%, iar celelalte credite au crescut cu circa 84%. Cel mai important segment in categoria celorlalte imprumuturi este…

mai mult >
Consumatorii casnici nu resimt liberalizarea pietei energiei

Consumatorii casnici nu resimt liberalizarea pietei energiei

24 aprilie, 2008

Liberalizarea pietei de energie cu amanuntul nu si-a facut simtit efectul la nivelul consumatorilor casnici pana acum din cauza scepticismului atat din partea furnizorului, cat si a consumatorului, a declarat presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu."Consumatorii casnici sunt sceptici in ce priveste accesarea contractelor cu furnizorii din cauza lipsei de informatie fata de acest serviciu. Nu gasesc nimic in cutia postala, cum ar fi normal care sa ii ghideze catre aceste servicii si nici nu stiu unde s-ar putea interesa de acestea", a declarat Constantinescu, potrivit NewsIn. Pe de alta parte, acesta a precizat ca furnizorii de energie sunt si mai sceptici decat consumatorii captivi. "Furnizorii de energie…

mai mult >
Niciun consumator casnic nu si-a renegociat contractul de furnizare de energie in 2007

Niciun consumator casnic nu si-a renegociat contractul de furnizare de energie in 2007

24 aprilie, 2008

Consumatorul casnic ramane la mana furnizorului zonal. Liberalizarea pietei de energie din Romania, realizata in vara anului trecut, n-a adus nici o schimbare pentru cetateni. Chiar daca in urma cu doua saptamani presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania a declarat ca o suta de consumatori casnici au reusit transferul catre un alt furnizor si este posibil ca in urmatorii ani 2% dintre acestia sa isi exprime o optiune in acest sens, datele ANRE il contrazic. “Pana acum, nici un consumator nu a schimbat furnizorul de electricitate, iar motivul il constituie lipsa de transparenta a ofertelor de pe piata”, a spus ieri Mihaela Indre, sef serviciu ANRE, prezenta la o dezbatere pe subiecte energetice. Nu exista oferte, nu exista preturi atractive, iar conditiile contractuale…

mai mult >
Ritm mai lent la constructii

Ritm mai lent la constructii

24 aprilie, 2008

ESTIMARI. Activitatea de constructii are inca un ritm accelerat de crestere, dar acesta nu mai este la fel de ridicat ca la mijlocul anului trecut, potrivit analistilor Bancpost. Acestia au identificat 12 motive care sprijina cresterea puternica a acestui sector si 19 motive pentru o dinamica mai redusa. Credem ca sectorul constructiilor este vulnerabil si ca o eventuala incetinire puternica a dinamicii sale reprezinta un risc pentru cresterea economica, afirma analistii Bancpost intr-un raport. Sursa: Evenimentul zilei

mai mult >