Noutati

Joc de glezne pentru creditul ipotecar

Joc de glezne pentru creditul ipotecar

02 august, 2007

Odata cu aprobarea de catre BNR a primelor seturi de norme proprii de creditare, creditul ipotecar a inceput sa-si faca incalzirea, piata asteptand o crestere mai accentuata a imprumuturilor pe acest segment. Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, prima banca cu norme proprii aprobate de BNR, declara inca de la lansarea noilor tipuri de imprumuturi ca mizeaza pe o dublare a volumului de credite acordate, dupa introducerea noilor conditii. Declaratiile sale au fost urmate pe aceeasi idee de cele ale celorlalti bancheri care au primit verde de la banca centrala.Liberalizarea normelor de creditare, operata de BNR inca de la inceputul acestui an, a adus in prim plan imprumutul pentru locuinte. Cele mai avantajoase modificari ale conditiilor de creditare sunt posibilitatea reducerii avansului…

mai mult >
De cinci ori mai multe tranzactii imobiliare in 2007

De cinci ori mai multe tranzactii imobiliare in 2007

02 august, 2007

Sumele incasate de stat din impozitele aferente au crescut de 11 ori, numai in primele luni ale acestui an Ca este sau nu un efect al integrarii, cert este ca piata imobiliara se afla pe val. Proiectele imobiliare de mai mare sau mai mica anvergura, anuntate de diversii dezvoltatori de la inceputul acestui an, in paralel cu cifrele oficiale, demonstreaza ca imobiliarul este, cel mai probabil, domeniul cel mai activ din economia romaneasca. Potrivit unei situatii statistice, furnizata pentru "Adevarul" de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), numarul tranzactiilor imobiliare, incheiate in primele cinci luni ale acestui an, a crescut de peste cinci ori, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in perioada ianuarie-mai 2006 au fost incheiate 26.891…

mai mult >
Ieftinirea cartii funciare ramane in stand by

Ieftinirea cartii funciare ramane in stand by

01 august, 2007

Asteptata de cei care nu au reusit sa-si intabuleze proprietatile, legea este contestata de experti. Ieftinirea cartii funciare asteapta elaborarea normelor metodologice de catre Guvern. Neinscrierea in cartea funciara va pune probleme Romaniei cand vor veni banii europeni. Specialistii in cadastru sustin ca speculantii se vor imbogati, legea protejandu-i pe cei care fac afaceri imobiliare. Legea prin care se ieftineste cartea funciara, adoptata de parlamentari inainte de intrarea lor in vacanta de vara, nu poate fi aplicata, avand de asteptat pana cand Guvernul Romaniei care nu a sustinut-o in faza de propunere legislativa va elabora normele metodologice de aplicare. Prin urmare, deocamdata, este inoperabila. Publicat in Monitorul Oficial nr. 454 din 5 iulie 2007, actul normativ este asteptat…

mai mult >
30 de euro/mp teren la munte

30 de euro/mp teren la munte

01 august, 2007

Preturile terenurilor de casa din zona Valenii de Munte-Cheia au crescut anul acesta cu 200% fata de anul trecut. Estimarile arata ca 2008 le va dubla inca o data. Intre Valenii de Munte si Cheia, terenurile de casa situate in intravilan, in functie de zona, amplasament si utilitati, se comercializeaza cu preturi intre 5 si 100 de euro. Anumite zone au preturi care reprezinta doar 10% din cele ale terenurilor de pe Valea Prahovei, chiar daca zonele sint foarte asemanatoare, ne-a spus Catalin Cruceanu, administratorul agentiei imobiliare Cheia Muntilor. In orasul Valenii de Munte, pretul unui metru patrat de teren intravilan este de aproximativ 30 de euro, ne-a spus Aurel Aldescu, administratorul agentiei imobiliare Sinamont. Majoritatea celor care cumpara terenuri de casa in Valeni sint pensionari…

mai mult >
25 de panouri solare montate in curte pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie

25 de panouri solare montate in curte pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie

01 august, 2007

In plina vara, la un pas de seceta hidrologica, cand se vorbeste tot mai mult de problemele cu care se confrunta Hidroelectrica, in Romania nu s-a livrat in sistemul national nici macar un kilowatt produs cu ajutorul instalatiilor solare. Mai mult chiar, din 2005 incoace, Transelectrica nu a acordat niciun certificat verde pentru producatorii de energie solara, semn ca acestia nu exista. Daca marii producatori nu se arata interesati de aceasta sursa alternativa de energie, consumatorii par sa se orienteze spre astfel de investitii, chiar daca la acest moment sunt considerate mult prea costisitoare si greu de amortizat. Avantajul major este acela ca panourile solare nu produc gaze cu efect de sera si nu sunt poluante. De precizat ca, cu ajutorul panourilor solare se obtine doar curent continuu,…

mai mult >