Orasele mici nu atrag investitii rezidentiale

01 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Investitorii imobiliari nu se inghesuie sa dezvolte proiecte rezidentiale in orase mai mici. Cartiere de blocuri si vile pentru clasa medie apar cu predilectie in Bucuresti si in marile municipii. Activitatea economica redusa indicatorul-cheie pe care il au in vedere constructorii ii face pe marii investitori sa fuga de orasele cu mai putin de 100.000 de locuitori.
Aici se incumeta sa demareze proiecte rezidentiale doar oamenii de afaceri din zona. In multe orase mici din tara, puterea de cumparare redusa si somajul descurajeaza o piata imobiliara a locuintelor noi. Nici macar un pret de 500 euro/mp nou construit nu poate convinge in anumite zone. Aceasta, in timp ce casele noi se vand cu 800 euro/mp in marile orase.
 
Inceput timid la Barlad
Nici in estul Moldovei, piata spatiilor rezidentiale noi destinate vanzarii nu are deocamdata succes in orasele de pana la 100.000 de locuitori. Investitorii imobiliari nu se inghesuie sa construiasca aici locuinte pentru clasa medie, proiecte care in marile orase au din ce in ce mai mult succes. Asa se intampla in Barlad, unde primul complex rezidential de vile se afla inca in faza de proiect. Investitia, in valoare de doua milioane euro, urmeaza sa se intinda pe o suprafata de 3,5 hectare, in sudul orasului. Viorel Dumitrasc, managerul Urban Proiect firma care vrea sa construiasca microcartierul , spune ca lucrarile intarzie sa inceapa din cauza lipsei finantarii. "Contractarea unui credit ipotecar pentru cumpararea unei vile P+1 este dificila pentru multi barladeni", ne-a declarat Viorel Dumitrasc. Asta, in ciuda faptului ca metrul patrat construit costa in jur de 500 euro, iar cea mai mica vila se va vinde cu suma de 60.000 euro. "Nu-mi inchipuiam ca nu voi gasi 50 de viitori proprietari pentru tot atatea loturi din cartier", marturiseste investitorul. El estimeaza demararea proiectului pentru toamna acestui an.
 
Afacerile renteaza in Botosani si Galati
In schimb, municipiul Botosani a inceput sa fie interesant pentru investitori. Primele 14 vile din complexul Alfa Land sunt deja finalizate, alte zece urmand sa fie predate pana la sfarsitul acestui an. Gheorghe Ciubotaru, directorul general al companiei Electro Alfa International, firma care va dezvolta acest proiect, ne-a declarat ca intregul cartier va cuprinde in final 188 de vile. "Preturile de 600 euro/mp ale noilor locuinte se justifica, chiar daca sunt cu aproximativ 30% mai mari decat in cazul apartamentelor vechi de bloc. Cumparatorul plateste acesti bani si pentru terenul de pana la 1.000 mp, in functie de varianta pe care o alege", explica Ciubotaru. Investitorul vrea sa mai construiasca un bloc de locuinte in centrul Botosaniului, la anul.
si la Galati, in zona Traian Nord, compania Vega 93 construieste doua ansambluri rezidentiale care vor livra pe piata imobiliara 59 de case. Primele 20 de locuinte sunt deja finalizate, restul urmand sa fie predate la cheie pana la sfarsitul anului, ne-a declarat Corneliu Istrate, directorul general al companiei Vega 93. Metrul patrat construit costa 450 euro (fara TVA).
 
La Dunare doar constructii ingineresti
si in sud-vestul Olteniei, situatia sta asemanator, cel putin in Drobeta Turnu-Severin, unde nu exista niciun cartier nou construit. Investitorii din zona spun ca singurele afaceri imobiliare care renteaza sunt halele industriale si constructiile ingineresti.
 
Intreprinzatorii nu se hazardeaza
"Investitorii care construiesc cartiere rezidentiale intr-un oras mare nu isi extind afacerile decat in alte orase de acelasi rang. Practic, este vorba despre zonele in care se poate obtine profit", ne-a declarat Doinel Locic, managerul companiei Locic Imobiliare. "Investitorii mari nu se hazardeaza. Ei sunt pragmatici si nu au in vedere decat activitatea economica din orasul respectiv. Or, nimeni nu este interesat sa construiasa apartamente intr-o zona cu putere de cumparare redusa", explica analistul Radu Zilisteanu. In privinta investitiilor din orase mai mici, acestea sunt demarate de catre intreprinzatori locali, de regula chiar din aceeasi localitate.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Agentiile imobiliare pierd teren. Proprietarii si cumparatorii renunta la serviciile lor Agentiile imobiliare pierd teren. Proprietarii si cumparatorii renunta la serviciile lor
Targul PROJECT EXPO: Imobiliare aduce in prim plan Targul PROJECT EXPO: Imobiliare aduce in prim plan "casa verde" - 13 Februarie 2009
Doar 20% din dosarele pentru Prima Casa vizeaza locuintele noi. Ce cred consultantii? - 26 August 2009 Doar 20% din dosarele pentru Prima Casa vizeaza locuintele noi. Ce cred consultantii? - 26 August 2009
Sectorul de constructii duduie de cifre Sectorul de constructii duduie de cifre
Romanii, tot mai interesati sa investeasca in Imobiliare Romanii, tot mai interesati sa investeasca in Imobiliare
Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate

Vezi mai multe articole