Ordine si curatenie in spatiul bucatariei

23 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Multi oameni ajung sa achizitioneze mobilier de bucatarie la comanda, iar firmele care executa sau importa ansamblurile de mobila lasa clientii sa aleaga modelul dorit, inclusiv modul de aranjare a corpurilor in functie de prezenta utilitatilor din locuinta lor (aragaz, chiuveta, prize, frigider etc.). Dar in lipsa unui specialist, clientii, nefamiliarizati cu regulile de baza dintr-o bucatarie, ajung sa comande gresit mobilierul, iar in timp acest lucru se resimte prin dezordine si locuri greu accesibile pentru a fi curatate.
 
Ordinea celor trei zone
 
In functie de marimea spatiului bucatariei, mobilierul poate fi asezat in sase moduri generale, de baza: 1. Pe un singur front-mobilier ce imbraca o latura, un perete al bucatariei; 2. Pe doua fronturi – cand sunt imbracati doi pereti opusi ai incaperii; 3. Bucatarie in forma de “L”, cu mobilier dispus in unghi drept pe doi pereti alaturati; 4. Bucatarie in “U”, cu trei laturi imbracate de corpuri de mobilier; 5. Bucatarie tip insula – unde un corp de mobilier situat in centrul incaperii include locul de luat masa si una dintre utilitati (chiuveta ori plita); 6. Bucatarie deschisa catre living, unde dispozitia mobilierului poate fi combinata in relatie cu amenajarea camerei de zi. Cunoscand aceste tipuri de pozitionare a mobilierului, trebuie tinut seama ca indiferent de modelul ales exista o ordine tehnologica. Dispozitia utilitatilor de la stanga la dreapta poate fi liniara (pe aceeasi latura) ori in unghi astfel: frigider, zona de depozitare a alimentelor scoase din frigider, chiuveta, loc de preparare a alimentelor spalate si aragaz ori plita cu hota. In functie de aceasta ordine se vor alege si corpurile de mobilier, ceea ce faciliteaza lucrul in bucatarie.
  
Materiale eficiente
 
Atunci cand va comandati mobilierul e bine sa aveti in vedere ca blatul ce imbraca corpurile joase sa fie continuu. In cazul existentei spatiilor libere, materialele folosite acum pentru blatul de lucru, cum ar fi Pt-ul, fie el melaminat, se pot degrada in timp din cauza sensibilitatii canturilor. Colturile pot fi si ele folosite gratie sertarelor si corpurilor cu sisteme circulare, care faciliteaza accesul si pentru curatarea impecabila la interior. Nu uitati ca atunci cand aveti o bucatarie inalta, partea superioara a spatiilor poate fi exploatata ca zona de depozitare pentru obiecte mai rar folosite.
 
Un mobilier de bucatarie eficient este cel ale carui usi sunt perfect ancorate si se inchid etans. In plus, materialele tratate impotriva umezelii, inclusiv a feroneriei interioare, asigura rezistenta in timp si pastrarea aspectului impecabil, chiar si dupa interventii repetate de intretinere cu substante agresive de curatare.
 
 
Frontul de lucru si spatiile de depozitare in bucatarie trebuie gandite, proiectate si executate in primul rand in functie de stilul de viata al familiei si de timpul efectiv pe care gospodina il petrece in “zona culinara”. O familie obisnuita sa ia pranzul acasa, rasfatata de bunatatile pregatite de mama sau bunica, va avea alte optiuni decat cei care isi petrec cea mai mare parte a zilei la munca, iar masa de acasa este o chestiune frugala si rapida.
 
Sursa: Jurnalul national – Supliment: Jurnalul casei mele

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Saracii vor o casa mai mult decat bogatii Saracii vor o casa mai mult decat bogatii
Saint-Gobain - Promotorul cladirilor verzi Saint-Gobain - Promotorul cladirilor verzi
Romanii de la tara vor sa-si renoveze casele Romanii de la tara vor sa-si renoveze casele
Magazinul de case Magazinul de case
Cum arata ''Prima casa Cum arata ''Prima casa" pentru romani in 2011?
Preturile locuintelor vor continua sa creasca Preturile locuintelor vor continua sa creasca

Vezi mai multe articole