Placi de PAL suprapuse

PAL versus MDF, avantaje si dezavantaje

06 iunie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

PAL-ul si MDF-ul sunt folosite pe scara larga la producerea mobilierului modern. Totusi, intre ele exista asemanari si deosebiri astfel ca, atunci cand optezi pentru o mobila din PAL sau MDF, este bine sa stii avantajele si dezavantajele acestor materiale.

Ce este PAL-ul
PAL este acronimul pentru "Placi Aglomerate de Lemn". Pentru a obtine o placa de PAL, lemnul este tocat, presat si apoi lipit cu clei sau cu rasini sintetice, dupa care este uscat si finisat cu melamina, furnir sau alte tipuri de lacuri.

PAL-ul este unul dintre cele mai intalnite tipuri de materiale din care sunt fabricate piesele de mobilier.

Ce este MDF-ul
MDF este acronimul pentru “Medium Density Fibreboard”. Practic, MDF-ul este tot o placa din PAL, dar care are o densitate mai mare decat PAL-ul. Altfel spus, MDF-ul este un PAL de o calitate mult mai buna.

PAL versus MDF
Cand iti alegi mobila, indiferent daca este gata fabricata sau va fi facuta pe comanda, trebuie sa stii din start daca este realizata din PAL sau din MDF, deoarece fiecare material are avantajele si dezavantajele lui. In plus, trebuie sa stii tipul de material pentru ca fiecare trebuie intretinut in felul sau.

PAL-ul este mai ieftin decat MDF-ul, dar este considerat si mai slab calitativ decat acesta din urma. In plus, PAL-ul are o greutate mai mica si se prelucreaza mai usor decat MDF-ul.

In schimb, MDF-ul este mai rezistent la umiditate, astfel ca este mult mai potrivit pentru mobilierul de baie si bucatarie.

Avantajele mobilierului din PAL:
- are pret accesibil;
- este executat rapid;
- este disponibil intr-o gama variata de culori;
- din pal se pot executa tipuri diverse de mobilier, in orice forma si dimensiune.

Dezavantajele mobilierului din PAL:
- este sensibil la aburi, umeditate si diferente de temperatura;
- se umbla in mediu umed;
- durata medie de "viata" a mobilierului din PAL este mai mica decat a mobilierului din MDF.

Din PAL poate fi produsa atat mobila la comandă, cat si mobila de serie. PAL-ul este folosit preponderent pentru urmatoarele tipuri de mobilier: living, dormitor, dressing, dulapuri simple sau cu usi glisante, mobilier pentru spatii comerciale, birouri, farmacii, dar nu si mobilier pentru bucatarie, baie si alte tipuri de spatii umede.

Din MDF se realizeaza, de obicei, doar fronturile, uşile mobilierului, restul corpului mobilei se execută din PAL.

Ca metode de finisare, suprafata placilor din PAL poate fi finisata cu o pelicula de melamina sau furnir, iar suprafata placilor din MDF poate fi vopsita sau infoliata.

In ceea ce priveste canturile placilor din PAL, finisarea acestora poate fi realizata cu melamina (aceasta este solutia cea mai ieftina si mai putin rezistenta), PVC (un material plastic fixat intr-o bordura realizata in prealabil in cant) sau ABS (un material plastic lipit cu un adeziv special si aplicat cu o masina de cantuit).

Marele avantaj al MDF-ului este ca marginile fronturilor pot fi rotunjite, eliminand astfel necesitatea aplicarii unui cant, obtinandu-se un aspect mai elegant si compact.

Cu ajutorul acestor doua materiale se poate realiza mobilier ergonomic si confortabil, cu un design modern si functional. Astfel, in functie de calitatea, designul si timpul in care doresti confectionarea mobilierului, ai de ales intre PAL si MDF.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

chendea daniel

11 decembrie, 13:09

foare lamuritor articolul

Alte articole

Scaune, fotolii, banci si mese fabricate in Romania Scaune, fotolii, banci si mese fabricate in Romania
Ghidul complet pentru alegerea mobilierului de birou perfect Ghidul complet pentru alegerea mobilierului de birou perfect
Antichitatile oare chiar au viata fara de moarte? (I) Antichitatile oare chiar au viata fara de moarte? (I)
Cum sa alegi cea mai buna canapea pentru sufrageria ta Cum sa alegi cea mai buna canapea pentru sufrageria ta
Antichitatile oare chiar au viata fara de moarte? (II) Antichitatile oare chiar au viata fara de moarte? (II)
Infinity for Home - furnizor de solutii complete pentru amenajarea casei Infinity for Home - furnizor de solutii complete pentru amenajarea casei

Vezi mai multe articole