on

Perete deteriorat din cauza umiditatii crescute – Cauze si Solutii

06 martie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Umezeala peretilor unei locuinte este o problema care nu trebuie neglijata si care poate ascunde cauze multiple. Apa infiltrata intr-o locuinta poate produce daune multiple si afecta microclimatul interior. Acest fenomen poate aparea din lipsa unei hidroizolatii corespunzatoare, dar pot fi si alte cauze, precum un sistem de scurgere ce a fost dimensionat si montat necorespunzator.

Pentru a evita aceste situatii, pentru a nu pierde bani cu reparatiile si pentru a avea o casa cat mai sanatoasa, este de preferat ca ele sa fie luate in calcul inca din faza de proiectare si constructie a locuintei. In acest sens, apare riscul pozitionarii incaperilor expuse umezelii (baia, bucataria) spre nord, unde este umbra toata ziua si bate vantul. Daca acest lucru nu este posibil, e bine sa asiguri macar ventilatia naturala a spatiilor.

Hidro si termoizolatia trebuie tratate cu aceeasi seriozitate in toate zonele casei. Igrasia apare deseori in zonele cu asa-numitele "punti termice", de exemplu in cele cu stalpi din beton. Aici trebuie aplicata cea mai utilizata metoda de termoizolare, si anume cea care consta in placarea zidurilor cu polistiren, de regula pe exteriorul peretilor casei.

KrAt0s, forumist incepator Misiunea Casa, se confrunta cu urmatoarea problema: “As dori sa aud si eu cateva solutii pentru repararea peretilor deteriorati din cauza umiditatii crescute. Mesterul mi-a spus ca umezeala vine din pamant (casa are ~25 de ani si cu ceva timp inainte a fost un lac aici). In spatele tencuielii este zid din caramida, iar ideea mea e sa curat toata tencuiala pana la caramida, insa nu stiu pentru ce sa optez - totodata as dori sa fie izolat termic cat mai bine. Ceva pareri?”

Raspunsurile nu au intarziat sa apara.

Aurick86: “Vazand acel colt de geam, fix acolo aproape, imi e greu sa cred ca umezeala vine din pamant. Banuiesc ca ceva apa se aduna si se infiltreaza pe exterior pe langa geam. Daca era din pamant, cred ca incepea mai de jos. E de verificat acoperisul sa nu stropeasca apa acolo in zona - burlan sau jgheab lipsa/desprins - apa sare pe perete si se infiltreaza usor.”

KrAt0s: “Aveti dreptate, in exteriorul acelui perete este o anexa cu acoperis fara jgheab/burlan, insa problema e ca asa sunt toti peretii, atat cei exteriori cat si cei interiori. Daca pentru cei exteriori exista explicatie, cei din interior cum au ajuns sa fie tot asa?”

Specialistul MC: “Daca nu aveti hidroizolatie intre fundatie si zidarie este foarte posibil ca umiditatea sa urce in zidarie prin capilaritate. Asteptam imaginile sa vedem despre ce este vorba.”

KrAt0s: “Casa este destul de veche ~25 ani si nu are hidroizolatie intre fundatie si zidarie.”

Aurick86: "Nu trebuie hidroizolatie. E suficient o bariera de rupere a capilaritatii. Acum 25 de ani se foloseau aceste bariere (carton bituminos, folie plastic, smoala etc.). Chiar daca nu are acel strat, exista solutii: injectari de rasini, drenaj perimetral, hidroizolare fundatie. In clipa de fata acea casa e plina de umezeala, in pardoseala, in pereti. E posibil ca din aceasta cauza sa apara umezeala si pe ceilalti pereti (cei interiori). Trebuie sa incepeti prin indepartarea surselor de umezeala, acoperis, jgheaburi, burlane... apa trebuie colectata si dusa departe de casa si de fundatie. Daca apa cade de pe acoperis si stropeste pe pereti sau fundatie va ajunge in pereti. Daca banuiti ca apa e asa aproape de suprafata, puteti sapa o gaura de 1,5-2 metri adancime afara, sa observati daca se acumuleaza apa in ea (prin infiltrare).

Apoi trebuie sa uscati peretii. Daca sunt pereti grosi, din caramida "tiganeasca" va dura foarte mult, e treaba de durata, aerisire iar si iar.”

KrAt0s: “Am inteles ca trebuie uscati peretii, dar apoi? Dau tencuiala jos si ce ar putea sa pun pentru o izolatie termica mai buna? Polistiren sau...?

Tin sa precizez ca nu am deloc experienta in domeniu si nu prea stiu multe solutii pentru aceste probleme.”

Specialistul MC: “Trebuie sa indepartati tencuiala si sa lasati peretii sa se usuce circa 1-2 luni. Intre timp realizati hidroizolatia intre fundatie si zidarie ca de ex. Prin metoda injectarii sub presiune de solutie hidroizolanta. Abia dupa ce peretii sunt uscati puteti sa va ganditi la termoizolarea acestora.”

Mai multe detalii despre acest subiect vei gasi aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Temperatura punctului de roua Temperatura punctului de roua
Condensul - o problema a locuintelor moderne Condensul - o problema a locuintelor moderne
Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente? Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente?
Dezumidificatorul de aer Dezumidificatorul de aer
Igrasia si mucegaiul Igrasia si mucegaiul
Efectele mucegaiului asupra sanatatii Efectele mucegaiului asupra sanatatii

Vezi mai multe articole