on

Piata echipamentelor de climatizare destinate segmentului rezidential creste cu 10-15% in 2022

06 mai, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Noul context economic si scumpirea utilitatilor au ca rezultat o crestere de 10-15% a cererii de echipamente de climatizare destinate sectorului rezindential.

 

Piata echipamentelor de climatizare pentru segmentul rezidential continua sa creasca cu aproximativ 10% anual, de la inceputul pandemiei. In 2021 piata rezidentiala a fost de aproximativ 200.000 de unitati vandute, cu o valoare estimata de peste 65 milioane de euro.

 

Avi Compact are in prezent o cota de piata de peste 20% din totalul echipamentelor Daikin vandute in 2021. Din punct de vedere al valorii, echipamentele pentru segmentul rezidential vor contribui cu 70% la realizarea cifrei de afaceri.

 

Avi Compact estimeaza ca aparatele de aer conditionat vor reprezenta 80% din valoarea totala a echipamentelor vandute. Cele mai bine vadute echipamente de climatizare in 2022 sunt cele care pot asigura atat racirea, cat si incalzirea unei locuinte. Beneficiarii doresc o solutie in plus pentru incalzire, in contextul pretului mare al gazelor, dar si in cazul problemelor cu termoficarea.

 

„Pentru aparatele de aer conditionat estimam ca cea mai mare cerere va veni de la cei care decid sa schimbe aparatele, din cauza uzurii si a consumului mare de energie. Segmentul de locuinte noi este in scadere, comparativ cu anul trecut. Conform estimarilor noastre, peste 35% din locuintele din orasele mari au cel putin un aparat de aer conditionat. In orasele mici procentul este sub 10%. Cele mai bune piete locale sunt Bucuresti si Constanta”, explica Florin Radulescu, Fondator Avi Compact.

O cerere semnificativa vine din cresterea interesului pentru pompele de caldura, specialistii Avi Compact estimeaza o triplare a cererii comparativ cu anul trecut. Acestea se adreseaza constructiilor noi, pana acum sub 1% dintre gospodarii avand pompe de caldura.

 

“Din pacate, termenele de livrare pentru astfel de echipamente au crescut – intre 2 si 7 luni – din cauza cresterii cererii la nivel global, a intarzierilor in lantul de aprovizionare cu componente, dar si a intarzierii transporturilor. Si pentru aparatele de aer conditionat termenul de livrare a crescut fata de anul trecut, insa prin intermediul programului IMM Invest am asigurat finantarea si reusim sa avem suficiente echipamente astfel incat sa livram din stoc”, adauga Florin Radulescu, Fondator Avi Compact.

 

Programele de finantare (de exemplu Casa Verde), cresterea pretului la gazul natural si incertitudinea aprovizionarii cu gaz vor impulsiona cererea pentru pompele de caldura, in detrimentul centralelor termice. Acest segment va creste cu minimum 100% pe an, in urmatorii 5 ani, estimeaza specialistii Avi Compact. De aceea, Avi Compact realizeaza in acesta perioada o serie de workshopuri pentru partenerii din tara despre montarea si mentenanta acestor echipamente.

 

Segmentul de mentenanta a crescut constant din 2020. Pana anul trecut mentenanta se realiza in special pentru echipamentele din segmentul B2B. Avi Compact estimeaza o crestere a acestui segment de peste 10% pentru anul curent. Cresterea mentenantei este stimulata de extinderea garantiei cu doi ani pentru beneficiarii care realizeaza mentenanta preventiva. In plus, realizarea mentenantei duce la reducerea consumului de energie si prelungirea duratei de utilizare a echipamentelor. 

 

“Printre cei mai importanti clienti in acest an se numara sala de expozitie si evenimente Dacia Lipscani (Art Safari), realizarea mentenantei pentru farmaciile Catena, montarea echipamentelor de climatizare pentru hiper-farmaciile Dr. Max, sistemul de ventilatie si climatizare pentru o hala de productie, accesorii de ventilatie din apropierea Capitalei”, spune Marian Pandele, Director Executiv Avi Compact.

 

Avi Compact a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 10,5 milioane de euro si estimeaza o crestere de 10% pentru anul 2022.

 

Cu peste 500 de proiecte de referinta si acoperire nationala, Avi Compact este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata HVAC. De 14 ani este si cel mai mare distribuitor Daikin in Romania, dar are in portofoliu si alte marci precum Samsung, Mitsubishi, Viessmann, Vaillant.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Saint-Gobain Romania lanseaza trei noi produse pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor: Saint-Gobain Romania lanseaza trei noi produse pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor:
STAR STONE și-a bugetat investiții de 1,1 milioane de euro anul acesta și mizează pe o creștere de peste 20% a business-ului în 2022, la aproape 7 milioane de euro STAR STONE și-a bugetat investiții de 1,1 milioane de euro anul acesta și mizează pe o creștere de peste 20% a business-ului în 2022, la aproape 7 milioane de euro
Cladirile urate, "amendate" cu buline albastre Cladirile urate, "amendate" cu buline albastre
20.000 de euro vor romanii sa investeasca pentru imbunatatirea situatiei locative 20.000 de euro vor romanii sa investeasca pentru imbunatatirea situatiei locative
Piata imobiliara romaneasca, ferita de criza Piata imobiliara romaneasca, ferita de criza
Propuneri de modificare a chiriilor Propuneri de modificare a chiriilor

Vezi mai multe articole