Piata imobiliara isi continua declinul. Preturi mai mici cu 14%

07 decembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cea mai mare scadere a preturilor locuintelor vechi in ultimele 12 luni s-a inregistrat la Timisoara, unde valoare indicelui imobiliare.ro a scazut cu peste 18%. La nivel national indicele imobiliar s-a cifrat la finele lunii noimebrie la 1.049 euro/mp, cu aproape 14% mai mic fata de acum un an, informeaza site-ul imobiliare.ro.
 
 
Dupa o scadere de 3% in luna octombrie, apartamentele din marile orase din Romania au continuat sa se ieftineasca cu alte doua procente si in noiembrie, un nou prag minim fiind atins pe segmentul apartamentelor la nivel national.
 
In Ploiesti preturile au stagnat, in timp ce in Iasi s-a inregistrat, in luna noiembrie o crestere destul de importanta, de 2,1%.
 
"Anul a inceput intr-o nota optimista, cei mai multi jucatori din piata au estimat chiar o stabilizare a preturilor. Insa primele 11 luni ale acestui au adus scaderi semnificative, scenariu la care ne asteptam si in primele luni ale anului viitor", a declarat, in comunicat, Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
 
Și indicele imobiliar publicat de Institutul Național de Statistica (INS) arata ca preturile caselor si ale apartamentelor au scazut cu 5,58%, in al doilea trimestru al acestui an fata de anul 2009.
 
 
 
Locuintele din Bucuresti, mai ieftine cu 12%
 
In Bucuresti, analiza imobiliare.ro arata ca la finele lunii noiembrie indicele imobiliar se situa la 1.164 euro/mp util, in scadere cu 1% fata de luna precedenta, ceea ce inseamna un nou prag minim de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent.
 
Daca se compara cu aceeasi luna din 2009, diminuarea este de aproape 12%
 
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna noiembrie la 1.329 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 0,4% fata de luna octombrie, si cu 12,7% fata de noiembrie 2009.
 
"Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu o camera, care s-au ieftinit cu 3,2% in luna noiembrie. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o crestere de 0,8% in ultima luna, iar pretul apartamentelor cu trei camere a inregistrat o scadere de 0,4%.
 
 
 
Locuintele vechi au inregistrat o scadere similara fata de aceeasi luna din 2009, iar fata de luna octombrie de 1,9%.
 
"Apartamentele cu una si doua camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,7%, respectiv 1,9%. Apartamentele cu trei camere au inregistrat o scadere de 1%, in timp ce pretul apartamentelor cu patru camere a crescut cu 0,1%", se precizeaza in sursa citata.
 
Timisoara, pe primul loc in topul oraselor cu cele mai ieftine apartamente
 
Potrivit comunicatului imobiliare.ro, valoarea indicelui, 790 euro/mp util, claseaza in continuare Timisoara pe primul loc in topul oraselor cu cele mai ieftine apartamente din tara.
 
"Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret ramane importanta, fiind in prezent de 18,1%. Daca apartamentele noi s-au scumpit pentru a doua luna consecutiv, de aceasta data cu 1,3%, pana la valoarea de 859 euro/mp util, pretul cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 2,1%, pana la valoarea de 776 euro/mp util", se arata in comunicat.
 
In noiembrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 776 euro, cu 2,1% mai putin decat in luna precedenta.
 
Cele mai afectate au fost garsonierele al caror pret a scazut cu 2,5%. Apartamentele cu doua si trei camere au cunoscut un ritm de scadere de 2,3%, respectiv 2%. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu doar 0,4% in intervalul analizat.
 
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 14,1% si 20%, diferenta cea mai mare fiind inregistrata la apartamentele cu trei si patru camere.
 
 
 
La Iasi se scumpesc locuintele noi
 
Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica in luna noiembrie o valoare medie de 894 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in crestere cu 2,1%, Iasiul fiind singurul oras din tara in care preturile la apartamente au crescut in ultimele treizeci de zile.
 
"In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, preturile solicitate in prezent sunt cu 4,8% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita doar la nivelul apartamentelor vechi a caror pret a scazut cu 1,4% in ultima luna, pana la valoarea de 819 euro/mp util. Pretul apartamentelor noi, insa, a inregistrat o crestere de 4,9%, pana la 1.023 euro/mp util", se precieaza in comunicat.
Click stanga pentru a mari imaginea
imobiliare
 
Sursa: Evz

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

CES® 2017: Bosch prezinta in Las Vegas cum conectivitatea ne face viata mai usoara CES® 2017: Bosch prezinta in Las Vegas cum conectivitatea ne face viata mai usoara
Angajatii primariei, \ Angajatii primariei, \"fidelizati\" cu locuinte ANL
Tefal Pro Express Ultimate – Din dragoste pentru hainele tale Tefal Pro Express Ultimate – Din dragoste pentru hainele tale
Proiectele noi au urcat vanzarile Ruukki cu 26% - 28 Mai 2009 Proiectele noi au urcat vanzarile Ruukki cu 26% - 28 Mai 2009
Producatorii de energie termica solicita majorarea pretului gigacaloriei Producatorii de energie termica solicita majorarea pretului gigacaloriei
Cat te costa intretinerea in casa noua - 26 Februarie 2009 Cat te costa intretinerea in casa noua - 26 Februarie 2009

Vezi mai multe articole