Plantele - sufletul casei

10 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Plantele - sufletul casei
 
O locuinta, oricat de moderna ar fi, nu este completa daca din decor nu fac parte si cateva plante. Decorative, sau cu flori, plantele de interior sunt cele care dau intimitate unei camere, sunt cele care pot da pata de culoare si sentimentul ca acea casa “traieste”. Din nefericire, iarna, majoritatea plantelor intra intr-o asa-zisa perioada de “hibernare”, in care nu mai cresc si nu mai infloresc. Sunt totusi cateva, care tocmai in aceasta perioada isi dezvaluie frumusetea. Un astfel de exemplu este cyclamenul, o planta perena, ce are aspectul unei tufe cu frunze in forma de inima, verzi-albicioase, rasucite, si cu flori cu petale drepte sau ondulate, de culoare alba, roz, rosie sau violet.
 
De regula, inflorirea are loc in intervalul septembrie-martie, dupa care florile se usuca, iar frunzele se ingalbenesc si cad, ceea ce inseamna ca planta intra in repaus vegetativ (aprilie-iulie). Daca este cultivat corespunzator, Cyclamenul poate trai si inflori trei-patru ani.
 
Cyclamenul prefera incaperile luminoase, aerisite si cu umiditate ridicata. Nu trebuie expus la soare direct si la curenti de aer. In ceea ce priveste regimul termic, valorile optime pentru a se dezvolta normal sunt 18-21?C, ziua, si 10?C, noaptea. Aerul uscat al ambientului incalzit de calorifer determina ofilirea florilor si, in final, uscarea plantei.
 
Toamna si iarna, este indicat ca pamantul sa fie mentinut umed in permanenta. Pentru aceasta se toarna apa in suportul ghiveciului, se lasa aproximativ 20 de minute, dupa care se inlatura apa care nu a fost absorbita de compost. Astfel, se preintampina acumularea apei si
putrezirea plantei. Acelasi risc exista si atunci cand sunt stropite frunzele si florile.
 
In perioada de inflorire, planta are nevoie de ingrasamant care se administreaza o data la doua saptamani, diluat in apa cu care se uda Dupa terminarea perioadei de inflorire, Cyclamenul va intra in repaus vegetativ. In acest interval, nu trebuie fertilizat sau udat si se muta intr-un loc intunecat si racoros.
 
Pentru replantare se foloseste un amestec format din parti egale de pamant de gradina, pamant de padure, turba si nisip. Este indicata asezarea catorva bucati de teracota pe fundul ghiveciului, pentru a favoriza un drenaj adecvat.
 
Planta se inmulteste prin semintele din fructul plantei sau prin divizarea tuberculilor. Semintele se planteaza in perioada iulie-septembrie. Ladita trebuie plasata intr-un loc cald (18-24°C) si intunecat. Dupa 5-6 saptamani, semintele vor incolti. Pentru reproducere, pot fi utilizati si tuberculii plantei. La sfarsitul primaverii, planta trebuie scoasa din ghiveci, radacinile se curata de pamant, iar tuberculii se divizeaza astfel incat fiecare portiune sa cuprinda cativa muguri.
 
Daca doriti sa fiti siguri ca floarea dumneavoastra va ramane frumoasa si sanatoasa o perioada cat mai lunga trebuie sa tineti cont de cateva lucruri: florile ofilite trebuie indepartate imediat iar ghiveciul este indicat sa fie asezat pe o tava cu pietris umed.
 
Saptamanile viitoare o sa continuam sa vorbim despre plantele de iarna, pentru ca, mai sensibile decat cele care infloresc in restul anului, daca nu sunt ingrijite corespunzator, se ofilesc foarte repede sau raman in stadiu de repaus vegetativ chiar si ani la rand.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa-ti intretii anvelopele pe timp de vara Cum sa-ti intretii anvelopele pe timp de vara
Cum pastrezi in siguranta discurile de vinil Cum pastrezi in siguranta discurile de vinil
Locuri ideale pentru citit Locuri ideale pentru citit
Decorarea casei de Halloween Decorarea casei de Halloween
Cum poti construi o casuta in copac Cum poti construi o casuta in copac
Sfaturi pentru depozitarea sau colectionarea cartilor Sfaturi pentru depozitarea sau colectionarea cartilor

Vezi mai multe articole