montarea tevilor pentru o pompa de caldura geotermala

Pompele de caldura

16 martie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pompele de caldura sunt inca o prezenta exotica pe piata noastra. Nu acelasi lucru se poate spune de tarile din vestul Europei. In Suedia, de exemplu, mai mult de 80 la suta din imobile, printre care se numara si scoli si gradinite, sunt incalzite cu pompe de caldura. Probabil ca motivul pentru care in Romania, acest sistem de incalzire nu a avut, inca foarte mult succes are legatura cu faptul ca investitia initiala este considerabil mai mare decat in cazul unui sistem de incalzire care foloseste gazul, de exemplu. Ceea ce merita insa sa fie luat in considerare, in raport cu aceasta investitie initiala, este consumul scazut de resurse al unui astfel de sistem de incalzire. Mai exact, pompele de caldura, produc de 3-5 ori mai multa energie decat consuma.

Cateva date tehnice

Principiul dupa care pompele de caldura functioneaza este acelasi cu al oricarei masini frigorifice dar inversat. Daca in cazul frigiderului vaporizatorul se afla in frigider si condensatorul  in spatele frigiderului, in cazul pompelor termice, caldura condensatorului este transferata sistemului de incalzire in timp ce temperatura scazuta a vaporizatorului nu este folosita pe timp de iarna. In schimb, temperatura scazuta obtinuta in vaporizator poate fi folosita pe timp de vara .

Cele doua tipuri principale de pompe de caldura sunt pompe de caldura cu compresie si pompe de caldura cu absorbtie. Celelalte tipuri de pompe de caldura sunt :

  • pompe de caldura pe sursa de aer (extrag caldura din aerul exterior)

    • pompe de caldura aer-aer (transfera energie termica aerului din interior)

    • pompe de caldura aer-apa (transfera energie termica unui rezervor de apa)

  • pompe de caldura geotermale (extrag caldura din sol sau din surse similare)

  • pompe de caldura geotermale-aer (transfer de energie termica catre aerul din interior)

    • pompe de caldura sol-aer de (solul este sursa de caldura)

    • pompe de caldura roca-aer de (roca este sursa de caldura)

    • pompe de caldura apa-aer (corp de apa ca sursa de caldura)

  • pompe de caldura geotermale-apa (transfera caldura unui rezervor de apa)

  • pompe de caldura sol-apa (solul este sursa de caldura)

  • pompe de caldura roca-apa (roca este sursa de caldura)

  • pompe de caldura apa-apa (corp de apa ca sursa de caldura)

O pompa de caldura nu va fi suficienta pe timp de inghet sau in cele mai extreme temperaturi reci. Pentru o mare parte a anului, pompa de caldura va functiona perfect pentru tine, dar cand temperatura va scadea la cea de inghet, veti avea nevoie de o solutie de rezerva pentru incalzire. 

De regula, o pompa de caldura aer/aer nu va fi suficienta pe timp de inghet sau in cele mai extreme temperaturi reci, pentru ca acestea functioneaza pana la o temperatura de minimum -10 - -20°C in functie de modelul pompei de caldura. Pentru o mare parte a anului, pompa de caldura va functiona perfect pentru tine, dar cand temperatura va scadea la cea de inghet, veti avea nevoie de o solutie de rezerva pentru incalzire. 

Celelalte tipuri de pompe de caldura pot face fata pe toata durata anului pentru incalzire si racire daca sunt corect dimensionate atat sursa de primara de incalzire, cat si reteaua interioara a cladirii (radiatoare, ventiloconvectoare etc).

Dezavantajul pompelor de caldura este acela ca reteaua de distribuire a agentului termic si corpurile de incalzire (radiatoare, ventiloconvectoare etc) trebuie dimensionate la o temperatura a agentului termic mai joasa decat a centralelor termice obisnuite, deoarece pompele de caldura au un randamnet optim pentru un agent termic cu o temperatura cuprinsa intre 50°C - 60°C (tur), desi o pompa de caldura are un randament mai ridicat la o temperatura mai joasa (40°C - 45°C) un regim te temperatura mai ridicata, 50°C - 60°C (tur), este mai potrivit pentru ca asigura un echilibru intre dimensiunile corpurilor de incalzit (radiatoare, ventiloconvectaore etc) si regimul de temperatura.

Randamentul real al unei pompe de caldura poate varia foarte mult in functie de natura sursei primare (apa, sol, aer, apa geotermala) si de temperatura acesteia.

Recomandare: daca doriti sa ca montati un sistem de incalzire / racire cu pompe de caldura la dumneavoastra acasa sau la birou va recomandam sa apelati la un inginer proiectant de instalatii pentru a putea gasi cea mai buna varianta.

Adauga un comentariu


8 Comentarii

Eu

23 aprilie, 11:08

Pompele de caldura sunt avantajoase doar in cazul in care imobilul este foarte bine termoizolat (20-40 cm termoizolatie aplicata pardoselei, peretelui, tavanului), si in combinatie cu Incalzirea prin pardoseala (dar nu obligatoriu, daca este realizata corect functioneaza bine si cu radiatoare clasice).

In Romania mentalitatea este putin gresita. Lumea prefera sa investeasca cateva mii de euro in sursa de caldura si apoi sa plateasca lunar pentru combustibil, cand ar putea investi cateva mii de euro in termoizolatie si de restul sa cumpere sursa de caldura, iar costul lunar pentru combustibil va fi mult mai mic.

Un mic exemplu. Pentru o pompa de caldura sol-apa de 15 kw, beneficiarul ar trebui sa scoata din buzunar cam 20.000-25.000 euro, bani pe care evident ii v-a "recupera" intr-o viata, poate chiar doua.
Dar, daca din cei 20.000 euro, am folosi 5-7.000 euro pentru termoizolatie, necesarul termic poate scade si la 3-4 kw, iar pretul de investitie ar scade undeva la 10.000 euro si atunci, investitia s-ar amortiza mult mai repede iar pompele ar deveni avantajoase.

Insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa acorda importanta termoizolatiei si in incalzirea clasica (gaz, lemne). Alt exemplu, o casa cu un necesar de 15 kw ar plati lunar la gaz cam 600 ron. Pe cand una cu 4 kw ar plati 150-200 ron ...

daniela kovacs

28 martie, 13:15

Buna ziua
Asdori sa aflu mai multe amanunte despre pompele de caldura si eventual firme la care as putea apela pt. informatii
Va multumesc

negre dan negre dan

25 martie, 22:52

buna ziua...locuiesc in Austria....pompele de caldura sunt foarte scumpe ...cca 15.000 pana la 40.000 de euro si sunt
subventionate !! Interesant ca pompele de caldura si panouri fotovoltaice......ambele find..EXTRAORDINARE....nu sunt
montate pe (sau la) acoperisuri de fabrici sau magazine ca Metro deci cei care au bani si profit, nu investesc in aceste
instalatii EXTRAORDINARE !!!! ...ciudat...!!!!.

Porta

23 martie, 21:40

Bună seara,
M-ar interesa daca se poate face o pompă de căldură la nivel de bricolaj, amatoricesc, pentru a putea trage niște concluzii referitoare la avantajele investiției, evident fără a avea pretenții de randament.
Mulțumesc.

DORINA

23 martie, 16:27

Buna ziua,
Ma intereseaza sa aflu mai multe informatii despre pompe de caldura geotermale, geotermale-aer si eventual firme la care as putea apela pentru informatii si oferte. Astept raspuns pe mail .
Va multumesc !

Loghin Constantin

23 martie, 10:50

Cheltuiala initiala + cheltuiala de intretinere depaseste costurile pe 20 de ani a oricarei metode de incalzire traditionale.
Probabil acolo unde se folosesc aceste pompe, intervine statul cu subventii majore, ori in RO statul are menirea sa ne beleasca cat mai mult si cat mai des.

LIVIU

22 martie, 14:24

Buna ziua,
as dorii mai multe despre aceste pompe,detalii tehnice,dar in special am vazut ,suporta caldura de la o pompa de caldura aer-apa numita simplu PAR INGHETAT cu cat era mai multa gheata pe acel par metalic atat de multa caldura era in casa si acm.
Multumesc frumos.

Maria

22 martie, 08:57

Buna Ziua,
Nu sunt foarte bine informata asupra acestor pompe, de aceea as dori sa imi spuneti, daca este posibil, unde pot gasi o firma care sa ma lamureasca asupra modului de instalare, preturi, etc...

Multumesc frumos!

Alte articole

Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (prima parte) Ajutoare pentru incalzire sezonul rece 2012-2013 (prima parte)
Confortul termic Confortul termic
Robinetul instant de apa calda: opinii pro, contra si neutre Robinetul instant de apa calda: opinii pro, contra si neutre
Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect! Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect!
Nu esti sigur ce semineu sa alegi? Specialistii recomanda Hoxter! Nu esti sigur ce semineu sa alegi? Specialistii recomanda Hoxter!
Cat ne costa incalzirea iarna asta Cat ne costa incalzirea iarna asta

Vezi mai multe articole