Pretul cimentului creste cu 10-12%

30 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Majorarea tarifelor va scumpi constructiile cu aproximativ 4-5 procente
 
Scumpirea cimentului in 2008 este o certitudine. Principala cauza invocata de producatori este cresterea pretului la utilitati, coroborata cu fluctuatia cursului euro-leu. Alti factori generatori de tarife in crestere sunt deficitul de forta de munca, sporirea cheltuielilor cu materia prima, precum si marirea impozitelor. Constructorii sustin ca aceasta majorare se va resimti in pretul final al lucrarilor.
 
Holcim Romania estimeaza un avans al pretului la ciment de 10-12%. "Cresterea din 2008 depinde de cum vor evolua preturile la utilitati. In functie de acest factor, ar putea exista mai multe momente de crestere. Sper sa nu depasim, procentual, nivelul din 2007, adica 10-12%.
 
La aceasta stare de fapt contribuie si scumpirile materiei prime si fortei de munca", afirma Markus Wirth, director general al Holcim Romania.
 
Si Carpatcement a modificat preturile. "Am operat deja mariri de preturi pentru contractele valabile in 2008. Aceste mariri sunt o consecinta directa a cresterii costurilor de productie pe care le-am avut ca urmare a fluctuatiilor cursului euro-leu", a declarat, pentru "Adevarul", Mihai Rohan, director general Carpatcement Holding.
 
De asemenea, si alte materiale de constructii se vor scumpi in 2008. Astfel, "factorii care ar putea determina scumpirea, in 2008, a produselor pentru constructii sunt aprobarea legii privind taxele si redeventele miniere si cresterea masiva a preturilor la energie (petrol, gaze, electricitate)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii.
 
Cu toate acestea, afacerile din domeniu nu vor avea de suferit. Piata cimentului, betoanelor si agregatelor ar putea urca cu 15-20%, conform lui Markus Wirth.
 
Constructorii, nemultumiti de pretul cimentului
 
Reprezentantii firmelor de constructii spun ca decizia producatorilor de ciment va conduce inevitabil la majorarea pretului metrului patrat construit.
 
"In Romania este cel mai scump ciment din Europa. O noua majorare de 12% inseamna in costul final mediu al unei lucrari o crestere de 4-5%, fara sa luam in calcul si majorarile pe care le genereaza alte produse, precum betonul sau mortarele", a spus Razvan Niculescu-Aron, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
 
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu sustine insa ca pretul mediu al unei suprafete construite va urca cu minimum 20%, prin preluarea in devizul lucrarilor a majorarii costurilor materialelor de constructii, cheltuielilor de transport, motivate de scumpirea carburantilor si a manoperei.
 
Piata romaneasca a cimentului este controlatade filialele locale ale grupurilor Holcim, Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa iei un credit de 70.000 de euro - 07 Aprilie 2009 Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa iei un credit de 70.000 de euro - 07 Aprilie 2009
Saint-Gobain isi consolideaza pozitia in industria sticlei plane din Romania Saint-Gobain isi consolideaza pozitia in industria sticlei plane din Romania
Muncesc afara, fac case in tara Muncesc afara, fac case in tara
Ultima strigare: Luna mai ar putea fi ultima in care mai poti cumpara prin "Prima Casa" Ultima strigare: Luna mai ar putea fi ultima in care mai poti cumpara prin "Prima Casa"
De ce curatenia ne face mai fericiti De ce curatenia ne face mai fericiti
Romania si Spania, singurele din UE cu constructiile pe plus - 18 martie 2010 Romania si Spania, singurele din UE cu constructiile pe plus - 18 martie 2010

Vezi mai multe articole