Asociatia de proprietari, mai tare decit dreptul de proprietate

08 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii de apartamente nu pot efectua unele modificari fara acordul asociatiei de proprietari.
Legislatia prevede amenzi drastice, de pina la 3.000 de lei, pentru proprietarii care nu tin cont de obligatia legala de a avea acordul asociatiei de proprietari pentru diverse actiuni. Exista si sanctiuni mai blinde: schimbarea de catre proprietar a destinatiei locuintei fara autorizatiile si aprobarile legale ii va aduce o amenda de „doar“ 200-1.000 de lei.
Obligatiile proprietarilor sint stabilite clar prin legislatia in vigoare. Astfel, conform Legii nr. 230/6.07.2007, „proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale. Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intii acceptul din partea asociatiei de proprietari“, se arata in acest act normativ.
Pe de alta parte, proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decit aceea de locuinta sint obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
De altfel, inca din 2003 se spunea intr-un alt act normativ, HG nr. 400/2003, ca „asociatia de proprietari are, potrivit legii, un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii, proprietate a membrilor sai, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de contributie la cheltuielile comune ale cladirii cu mai multe apartamente si/sau spatii cu alta destinatie decit cea de locuinta, in cazul in care creanta reprezinta o restanta de cel putin trei luni“.
Transformarea locuintei vechi intr-un apartament modern, sic se poarte realiza doar dupa ce proprietarul convinge vecinii. „Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta intrebuintare decit aceea de locuinta fata de scopul initial, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Acelasi regim se aplica si modificarilor constructive sau utilizarii in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi ancorarea de reclame pe pereti, suspendarea de stilpi, pereti ori scari interioare.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Adezivul cel mai rezistent si super-flexibil pentru placi ceramice si piatra Adezivul cel mai rezistent si super-flexibil pentru placi ceramice si piatra
Praktiker România lansează  noua campanie de imagine “Avem tot confortul pentru acasă” Praktiker România lansează noua campanie de imagine “Avem tot confortul pentru acasă”
Energie verde la Oradea: Cartierul Nufărul I ar putea fi încălzit cu apă din izvoarele geotermale de sub oraş Energie verde la Oradea: Cartierul Nufărul I ar putea fi încălzit cu apă din izvoarele geotermale de sub oraş
impozitele impozitele
Kingfisher îl numește pe Christian MAZAURIC în funcția de CEO al Brico Dépôt România Kingfisher îl numește pe Christian MAZAURIC în funcția de CEO al Brico Dépôt România
Locuinte sub 1.000 de euro/mp, numai la periferie Locuinte sub 1.000 de euro/mp, numai la periferie

Vezi mai multe articole