Gigacaloria, mai scumpa din toamna

01 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Autoritatile locale trebuie sa stabileasca, pana la mijlocul lunii septembrie, in ce masura vor subventiona factura la incalzire.
 
Pretul energiei termice livrate de producatorii in cogenerare, care produc simultan electricitate si agent termic, a crescut in medie cu 9%, iar cel al gigacaloriei furnizate de centralele simple este pe cale sa fie majorat cu acelasi procent, a declarat, ieri, pentru EVZ, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Marian Bigiu. „Deocamdata nu am primit datele de la toti producatorii de energie termica, dar cresterea pretului va fi in medie de aproape 10%, din cauza majorarii costurilor cu achizitia combustibilului“, a precizat Bigiu.
 
Edilii decid
 
Acest lucru nu inseamna, insa, ca factura platita de populatie va creste in acelasi ritm, intrucat, la pretul de productie, se aplica o subventie de minimum 10% de la bugetele locale si un ajutor de pana la 45% de la stat pentru combustibil. „ANRSC trimite catre autoritatile locale un aviz tehnic pentru a justifica majorarea pretului la produca- tori, pe baza caruia consiliul local aproba in ce masura va fi subventionata factura si stabileste pretul final platit de populat ie“, a explicat seful Directiei Preturi si Tarife din ANRSC, Constantin Predoi.
 
Potrivit acestuia, de regula, subventia depaseste ponderea obligatorie de 10%. „Cele mai mari preturi de productie se gasesc in zonele unde numarul debransarilor a fost foarte mare, cum ar fi Alba-Iulia sau Baia-Mare, unde autoritatile locale si-au asumat acordarea unei subventii mai mari, pentru a tine factura la un nivel acceptabil“, a mai aratat Predoi.
 
Ajutor pentru combustibil
 
In baza unei ordonante din 2006, maximum 45% din costul cu combustibil pentru productia de energie termica provine de la bugetul de stat, ajutor care se va acorda, potrivit ANRSC, pana in 2015. „Am cerut autoritatilor locale sa ne transmita, pana la 15 septembrie, deciziile privind subventia care se va acorda, pretul mediu al energiei termice si valoarea combustibilului. Pe baza acestor date, ANRSC va calcula, pana la 1 octombrie, valoarea ajutorului pentru combustibil, care va fi inclusa in bugetul de stat pentru anul urmator“, a mai spus presedintele ANRSC.
 
TARIFE
 
Capitala a scapat
 
In Bucuresti, tariful actual platit de populatie este de 119 lei pe gigacalorie, iar primarul Sorin Oprescu anunta recent ca acesta nu va fi modificat sau majorarea va fi nesemnificativa, desi energia termica livrata de Electrocentrale Bucuresti (Elcen) s-a scumpit cu 11,2% de la 1 iulie. Reprezentantii furnizorului de agent termic din Capitala au solicitat, inca din februarie, o majorare a pretului cu 25%, pentru a-si acoperi costurile cu achizitia combustibilului, crestere fara de care ar incheia anul cu pierderi de jumatate de miliard de lei. Premierul Calin Popescu- Tariceanu a cerut insa realizarea unui audit care sa demonstreze ca solicitarile Elcen sunt justificate. Electrocentrale Bucuresti a produs anul trecut circa 6,6 milioane de gigacalorii, reprezentand 40% din consumul de energie termica la nivel national.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prima Casa are trei camere in provincie - 16 februarie 2010 Prima Casa are trei camere in provincie - 16 februarie 2010
Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009 Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009
\ \"Creditul pentru confort\"
Persoanele cu venit mediu nu mai au acces la case prin credit ipotecar Persoanele cu venit mediu nu mai au acces la case prin credit ipotecar
Topul oraselor cu cele mai mari scaderi de preturi la apartamentele cu doua camere si garsonierele din blocurile vechi - 03 Decembrie 2009 Topul oraselor cu cele mai mari scaderi de preturi la apartamentele cu doua camere si garsonierele din blocurile vechi - 03 Decembrie 2009
Locuinte sociale pentru tineri si expropriati Locuinte sociale pentru tineri si expropriati

Vezi mai multe articole