Preturile apartamentelor ceausiste s-ar putea dubla in cinci ani

21 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Agentiile imobiliare prognozeaza scumpiri pe piata locuintelor, din cauza ofertei foarte scazute
 
Apartamentele din blocurile comuniste ar putea costa dublu peste cinci ani, de la 1.300-1.450 euro/mp, cåt costa in medie acum, la 3.500-4.000 euro/mp, avertizeaza agentiile imobiliare. Din cauza deficitului urias, de aproximativ un milion de locuinte, si a ritmului lent in care se construieste in Romånia, preturile si-ar putea pastra ritmul de crestere, de 40% pe an.
 
Preturile apartamentelor s-ar putea dubla pana in 2012, avertizeaza agentii imobiliari. Ei se bazeaza pe deficitul actual de un milion de locuinte la nivel national, care va putea fi acoperit doar prin investitii de 100 miliarde de euro in urmatorii 25 de ani. Numai in Bucuresti este nevoie de aproximativ 300.000 de apartamente. „Pana in 2009, vor fi construite in Bucuresti, incluzand si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte noi, insuficiente pentru a acoperi deficitul“, a declarat Radu Lucian Adrian, manager in cadrul companiei imobiliare Eurohouse, citat de Mediafax. El este de parere ca preturile apartamentelor vechi de bloc vor urca destul de mult in urmatorii cinci ani, daca se va mentine rata actuala de crestere, de 35-40% pe an. In aceste conditii, metrul patrat va urca de la o medie de 1.300-1.450 euro la 3.500-4.000 euro.
 
Veniturile in crestere alimenteaza scumpirea 
Directorul general al agentiei Real Time Bucuresti, Ion Catutoiu, considera ca potentialii cumparatori vor dispune de resurse financiare tot mai mari, ceea ce ii va determina pe vanzatori sa majoreze preturile. „Salariile vor creste, iar cumparatorii de locuinte vor avea conditii tot mai avantajoase de obtinere a imprumuturilor bancare“. Noile reguli de creditare vor contribui semnificativ la aceste majorari de preturi. „Creditele ipotecare ar putea fi contractate fara avans, dobanzile sunt asteptate sa scada, iar perioada de rambursare a imprumutului sa fie prelungita pana la 50 de ani“, apreciaza reprezentantul companiei imobiliare.
 
Piata imobiliara creste din bani privati
Fondurile private sunt principala sursa de finantare a proiectelor rezidentiale. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), din cele 38.000 de locuinte finalizate anul trecut la nivelul intregii tari, in jur de 33.000 (87,5%) au fost construite din banii populatiei si ai firmelor private. Peste jumatate din unitatile locative (52%) au fost cladite in mediul rural. Pe langa apartamentele realizate anul trecut, alte 98.000 mai erau in diferite stadii de executie. Acestea vor intra insa lent pe piata, avand in vedere ca o treime se aflau la finele anului trecut in stadiu de finisaj, iar la restul se mai lucra la fundatie sau la partea de structura.
 
Case multe in Sud si Sud-Est
Un clasament realizat in functie de numarul de apartamente predate la cheie plaseaza Nord-Estul Romaniei pe prima pozitie, cu peste 7.600 de case. Pe pozitia secunda se afla Sud-Estul, cu mai bine de 6.500 de locuinte, in timp ce in partea sudica (Muntenia) au fost finalizate in 2006 doar 5.400 de locuinte.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dezvoltatorii imobiliari incearca sa vanda aceleasi proiecte de doua ori. Vizitatorii spun ca pierd vremea - 25 Septembrie 2009 Dezvoltatorii imobiliari incearca sa vanda aceleasi proiecte de doua ori. Vizitatorii spun ca pierd vremea - 25 Septembrie 2009
Piata imobiliara isi continua trendul de reasezare a preturilor - 03 februarie 2010 Piata imobiliara isi continua trendul de reasezare a preturilor - 03 februarie 2010
Cum iti alegi draperiile Cum iti alegi draperiile
Cat te costa intretinerea in casa noua - 26 Februarie 2009 Cat te costa intretinerea in casa noua - 26 Februarie 2009
Proprietarii de apartamente afiseaza preturi de criza - 13 Martie 2009 Proprietarii de apartamente afiseaza preturi de criza - 13 Martie 2009
Colturi in bucatarie Colturi in bucatarie

Vezi mai multe articole