Ipoteca inversa, sprijin la batranete

17 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Pentru varstnicii carora nu le ajunge pensia, in Occident sau America de Nord exista posibilitatea unui venit suplimentar din ratele pe care o banca le plateste pentru casa sa.
 
Este vorba de asa numita "ipoteca inversa". Ce inseamna acest lucru? Pensionarul incaseaza lunar sau o singura data de la banca o suma de bani pe seama proprietatii sale. Cand moare, banca ia totul. Un astfel de sistem i-ar ajuta pe multi dintre romanii care, retrasi din activitate, abia acopera, din pensie, cheltuielile legate de intretinerea imobilului. 
 
Larg raspandita "afara", unde sunt rare cazurile in care parintii isi lasa casa mostenire copiilor, moda "ipotecii inverse" nu a patruns insa in Romania. Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Bancilor din Romania (ARB), este de parere ca acest model nici nu va fi adoptat in viitorul apropiat si de institutiile de credit autohtone.
 
"Bancile nu sunt inca deschise la asa ceva. Ca sa lanseze un astfel de produs, ele trebuie sa aiba in spate societati imobiliare. Asta ca sa nu mai spun ca multe dintre persoanele iesite la pensie nu au niciun fel de proprietate", a spus Ghetea.
 
In schimb, consultantul financiar Bogdan Baltazar este mai increzator. El ne-a declarat ca nu va mai dura mult pana cand bancile vor recurge la un astfel de produs.
 
Mai mult, precizeaza acesta, nu e nevoie ca ele sa aiba in spate o societate imobiliara, "pentru ca deja au departamente de recuperari si valorificari, atata vreme cat acorda credite ipotecare".
 
Proprietar fara drept de folosinta
 
La data incheierii contractului de "ipoteca inversa", banca devine proprietara imobilului, dar nu poate sa il foloseasca decat dupa decesul pensionarului. Pentru acesta, avantajul unui astfel de produs consta in faptul ca poate locui in imobilul pe care l-a avut in proprietate, drept pe care l-ar fi pierdut in cazul in care il vindea.
 
Prin "ipoteca inversa" se creeaza o relatie pensionar-banca chiar si dupa o anumita varsta declarata de institutiile de credit autohtone "depasita". Bancile acorda credite de nevoi personale doar daca la data platii ultimei rate beneficiarul nu are mai mult de 65 de ani.
 
Bani mai putini pentru "tineri"
 
Nivelul sumei pe care banca o plateste lunar depinde de mai multi factori: suprafata imobilului, amplasamentul, varsta celui care beneficiaza de "ipoteca inversa". Pensionarii mai "tineri" vor primi o suma mai mica deoarece plata se poate intinde pe mai multi ani, ceea ce presupune o cheltuiala mai mare din partea bancii. In situatia in care se prefera varianta platii intr-o singura transa, beneficiarul "ipotecii inverse" va primi jumatate din pretul real al locuintei.
 
De exemplu, o persoana din SUA in varsta de 70 de ani, proprietara a unui imobil in valoare de 200 mii de dolari, va primi, o singura data, 113 mii de dolari sau 700 dolari lunar.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Statul ar putea garanta 75.000 euro la Statul ar putea garanta 75.000 euro la "Prima casa". Imobiliarii: "Oricum ar fi, numai sa fie" - 11 februarie 2010
"Nu am dat apartamentul cu 125.000 de euro. Acum l-am vandut cu 85.000" - 16 Martie 2009 "Nu am dat apartamentul cu 125.000 de euro. Acum l-am vandut cu 85.000" - 16 Martie 2009
Centralele termice de apartament se monteaza cu aprobarea adunarii generale Centralele termice de apartament se monteaza cu aprobarea adunarii generale
HubDesign – locul ideal pentru evenimentul tau corporate! HubDesign – locul ideal pentru evenimentul tau corporate!
Inflatia imobiliara umfla chiriile apartamentelor vechi cu 25% Inflatia imobiliara umfla chiriile apartamentelor vechi cu 25%
Cererea de credite imobiliare a scazut semnificativ, in prag de integrare Cererea de credite imobiliare a scazut semnificativ, in prag de integrare

Vezi mai multe articole