Primariile vor stabili pretul chiriei

09 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe linga protectia oferita de contractele individuale de inchiriere, daca acestea exista, chiriasii vor fi protejati si de o lege generala.
 
Legea chiriilor, aflata in faza de proiect la Ministerul Transporturilor, ar putea intra in vigoare in toamna acestui an. In actuala forma, documentul prevede drepturi importante pentru chiriasi si se aplica pentru orice tip de locuinta, indiferent daca este de stat sau particulara.
 
Contractele de inchiriere vor fi incheiate doar pe o perioada de cinci ani si vor putea fi reziliate doar in anumite situatii. Una dintre cauzele acceptate pentru reziliere va fi neplata chiriei trei luni consecutiv sau degradarea imobilului. Contractele vor putea fi prelungite pe perioade de cinci ani. In cazuri profesionale sau familiale bine precizate, contractul poate fi incheiat si pe o perioada mai scurta.
 
Rezilierea va fi posibila si daca locatarii au un comportament „care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei“, iar evacuarea se va face doar prin hotarire judecatoreasca irevocabila.
 
Chiria, reglementata
 
Nivelul chiriei va fi fixat liber intre proprietar si chirias, luindu-se in calcul confortul, dotarea si chiriile practicate in zona. Partile pot sa constituie un depozit bancar de garantie, care sa nu depaseasca nivelul chiriei pe trei luni.
 
Autoritatile locale vor stabili niveluri de referinta ale chiriilor pe localitate, sector si cartier. Daca evolutia chiriilor intr-o localitate sau zona „prezinta o situatie anormala“, nivelurile de referinta vor fi stabilite de Guvern, la propunerea unei „comisii nationale de concertare a chiriilor“.
 
Tranzactiile la negru, incurajate
 
Specialistii imobiliari au pareri impartite asupra efectelor legii. In aceasta forma, proiectul va incuraja tranzactiile „la negru“, afectind si companiile multinationale, si sistemul bancar, spun unii specialisti.
 
Ion Radu, director al agentiei Intermedias, crede ca o astfel de lege va majora numarul locuintelor inchiriate fara acte legale. „Daca masura va impune proprietarilor o perioada fixa de inchiriere, acestia nu vor mai inregistra operatiunile la administratiile financiare, astfel ca statul va pierde foarte multi bani“, afirma si Radu Zilisteanu, specialist imobiliar.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Programul Daikin Buy Back continua si in 2019 Programul Daikin Buy Back continua si in 2019
Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009 Prabusirea leului a scumpit apartamentele noi cu 10% - 12 Ianuarie 2009
Kuma aduce designul modern in baia ta Kuma aduce designul modern in baia ta
Impozite Impozite
Cand se opreste apa calda? Cand se opreste apa calda?
Noi vrem copii care sa bata mingea in curtea scolii Noi vrem copii care sa bata mingea in curtea scolii

Vezi mai multe articole