on

Recomandări pentru amenajarea unei alei de acces auto

27 ianuarie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tocmai ți-ai construit o casă și a venit momentul să amenajezi aleea de acces auto? Sau poate pur și simplu vrei să o refaci pe cea veche? Lucrarea nu este complicată, însă poate deveni copleșitoare dacă nu iei în calcul din timp toate aspectele.

 

Descoperă care sunt pașii necesari, cum alegi materialele potrivite și cum te asiguri că aleea va avea un aspect care se potrivește cu restul curții.

 

Măsoară și alege dimensiunea potrivită


Începe prin a stabili zona exactă unde vei construi aleea, în funcție de spațiul de care beneficiezi și unde dorești să parchezi mașina. Dacă vrei și un garaj, acesta ar trebui să aibă aproximativ 4×6 metri pătrați pentru o singură mașină. Astfel, lățimea aleii ar trebui să aibă aceeași dimensiune precum garajul. Bineînțeles, dacă familia are două mașini, garajul se dublează, deci și aleea va avea o lățime mai mare.

 

În cele mai multe cazuri, pentru o alee de acces auto, o  lățime de 2,2 metri ar trebui să fie suficientă.

 

Alege modelul dorit


Dacă ai o curte mică, de exemplu, ai putea alege pavarea cu elemente mici care creează senzația de spațiu. Piatra natural, pavelele din beton vibropresat  în nuanțe deschise și modelele geometrice sunt un exemplu în acest sens. În cazul în care ai o curte mare, în schimb, e recomandat să eviți aleile prea simple. Acestea vor face spațiul să arate plictisitor și prea gol. Îndrăznește să alegi pavele de mai multe culori sau forme, pentru un aspect mai vesel.

 

Cum amenajezi accesul auto în pantă?


Dacă aleea auto se află în pantă, ai nevoie de mai multă aderență, în special când suprafața e acoperită de gheață. Alege modele de pavaj cu suprafața structurată si cu forma autoblocantă.


Ia în considerare instalarea unei rigole de scurgere pentru scurgerea apei pluviale în punctul cel mai jos. În acest moment sunt disponibile pe piață numeroase tipuri de rigole, cu forme și dimensiuni variabile. Astfel, nu vei avea deloc probleme în a găsi un model care să se potrivească cu specificul terenului și să fie compatibile cu pavajul ales.

 

Rigolele se montează pe marginea aleii, având și un rol estetic: fac trecerea dintre aleea de acces auto și alte spații.


Fii atent la trecerile către alte suprafețe


Pentru a proteja rezistența aleii, dar și pentru un aspect plăcut, delimitează spațiul. O bordură de beton este rezistentă la uzură și la îngheț.

 

Iluminează aleea corespunzător


Iluminatul aleii auto și a altor zone de acces poate fi realizată cu surse electrice, cu baterii sau solare. Dacă folosești sistem de iluminat cu sursă, trebuie să iei în considerare cablajele necesare pentru lămpi. Sursele de iluminat cu baterii pot fi montate de către oricine. Totuși, va trebui să schimbi regulat bateriile, motiv pentru care îți recomandăm să optezi pentru unele reîncărcabile. Pe măsură ce bateria se consumă, lumina își va pierde din intensitate, deci nu te va lua prin surprindere atunci când ajungi seara acasă.

 

Nu în ultimul rând, sursele de iluminat cu baterii solare sunt considerate cea mai bună alegere. Se încarcă cu energie solară în timpul zilei, astfel încât produc lumină după lăsarea întunericului. Mai mult, sunt ușor de instalat.

 

Așa cum tocmai am arătat, amenajarea unei alei de acces auto nu este dificilă, cât ții cont de recomandările noastre. Alege materialele potrivite în funcție de nevoi și preferințe, stabilește detaliile înainte de începerea proiectului și asigură-te că lucrezi cu meseriași profesioniști, pentru o calitate ridicată a lucrării.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Automatizari porti - Cum le alegem si cum le intretinem? Automatizari porti - Cum le alegem si cum le intretinem?
Cum sa incorporezi in casa o scara exterioara Cum sa incorporezi in casa o scara exterioara

Vezi mai multe articole