Romanii vor fi obligati sa isi asigure casele - 2008-10-14

Romanii vor fi obligati sa isi asigure casele - 2008-10-14

14 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Legea asigurarii obligatorii de locuinte, va deveni operationala la 1 iulie 2009, asta desi ea va fi publicata in Monitorul Oficial peste doua luni. Abia incepand cu vara viitoare proprietarii de locuinte vor putea contracta asigurari.
Suma asigurata ce poate fi acordata in temeiul legii este echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR a 20.000 de euro pentru fiecare casa de tip A si 10.000 de euro pentru fiecare casa de tip B. Potrivit legii, tipul A este o casa cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic.
Tipul B este o casa cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.
Pentru casele de tip A, asiguratii trebuie sa plateasca anual echivalentul in lei a 20 de euro, iar pentru cele de tip B suma este de 10 euro. Persoanele care nu pot plati acesta suma vor fi subventionate de Guvern.
In schimb, cei care vor sa isi asigure casa la valoarea reala pot incheia o polita de asigurare facultativa, complementara celei obligatorii.
In cazul caselor cu destinatie de locuinta aflate in coproprietate, se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta in parte. In acest caz, prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta in parte. Beneficiarii asigurarii si asiguratii care, la data intrarii in vigoare a legii, au largit sau modificat casele fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea autorizatiei, afectand structura de rezidententa a caselor si favorizand expunerea la unul din riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii in cazul producerii riscului asigurat.
Proprietarii care nu isi asigura casa risca o amenda de 500 lei. Din cele 8,4 milioane de case din Romania sunt asigurate aproximativ 8%, iar in mediul rural, procentajul este mai mic.
In vederea gestionarii asigurarii obligatorii impotriva dezastrelor naturale a locuintelor se constituie Societatea Comerciala de asigurare-reasigurare SA, Polul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, potrivit dispozitiilor Legii 32/2000, iar activitatea PAID este supusa reglementarii si supravegherii CSA. Din acest for vor face probabil parte toate marile societati de asigurari din Romania.
Legea a fost aprobata atat de tarziu, desi ea trecuse de Senat in octombrie 2007, pentru ca au existat mai multe persoane si institutii care au contestat-o de-a lungul timpului. In primul rand Romania este singura tara europeana in care proprietarii sunt obligati sa isi asigure casele impotriva catastrofelor naturale. Cum se explica aceasta prevedere? Anual, din cauza inundatiilor, in Romania mor, in medie, opt persoane, zeci de mii de hectare sunt acoperite de ape, iar pagubele depasesc 100 milioane de euro, spun reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. 
imobiliare

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Produse bancare pentru renovarea casei Produse bancare pentru renovarea casei
Asigurarea locuintei (II) Asigurarea locuintei (II)
Dati credit visului vostru! Dati credit visului vostru!
Îți permiți ce e mai bun. Află totul despre cele mai bune soluții de plată pentru a-ți utila casa Îți permiți ce e mai bun. Află totul despre cele mai bune soluții de plată pentru a-ți utila casa
Ultima strigare la Prima Casa 4 Ultima strigare la Prima Casa 4
Asigurarea locuintei Asigurarea locuintei

Vezi mai multe articole