on

Scara interioara – Ce tip de lemn sa folosesti

15 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Scarile interioare sunt elemente indispensabile pentru cladirile cu mai multe etaje, dar totodata sunt si o componenta importanta de design. In materialul de astazi ne vom axa in principal pe cele mai potrivite tipuri de lemn pentru o scara interioara.

In realizarea treptelor din lemn pentru scarile interioare se folosesc adesea esente din lemn tare: fag, stejar, frasin sau paltin. Acestea avand proprietati de rezistenta mecanica ridicata.

Lemnul ii va oferi structurii interioare o textura si un aspect curat si elegant, mai mult decat atat atmosfera casei va deveni una calda si primitoare.

De-a lungul anilor, lemnul se pastreaza foarte bine, mai ales daca vorbim de esentele din lemn masiv care vor trece cu usurinta testul timpului.

De ce sa optezi pentru trepte din lemn din esenta tare?

Utilizarea unui lemn de esenta moale in productia scarilor interioare este unul din principalii factori generatori de zgomote. Este drept ca zgomotele vor aparea dupa o perioada de utilizare, cand fibrele acestuia se comprima, realizand spatii in zonele de fixare (gaurile suruburilor sau scobiturile din vanguri). In momentul in care spatiile acestea se creeaza, nivelul de vibratie creste si zgomotul se amplifica.

In tarile nordice, pinul este adesea utilizat in productia de scari interioare, fiind o varianta economica a lemnului de stejar, dar pentru a reduce nivelul de zgomot se obisnuieste ca scara sa fie imbracata in material textile, de obicei mocheta.

Fagul si Stejarul sunt cele mai potrivite si raspandite esente de lemn utilizate in productia de scari interioare. Ambele specii sunt esente tari cu rezistenta crescuta la infundare si implicit la comprimarea fibrelor. Aceste esente se vor comporta in timp asemenea scarilor metalice fara a suferi modificari care sa permita accentuarea miscarilor elementelor ce compun scara.

Lemnul de fag este dur, foarte rezistent la socuri, iar vopseaua adera bine pe suprafata lui. Textura lemnului de fag este fina si asemanatoare cu textura lemnului de artar sau mesteacan. Este poate cel mai utilizat lemn in productia de scari interioare.

Lemnul de fag are o rezistenta la infundare mai mare decat cea a lemnului de stejar, fiind alegerea care balanseaza cel mai bine raportul cost/rezistenta. De asemenea, fiind compus din fibre cu densitate ridicata, adesea de culoare deschisa, treptele din lemn de fag se adapteaza cu usurinta unui stil Nordic, minimalist. Dar poate fi baituit cu usurinta in culori inchise.

Lemnul de stejar este de calitate superioara, iar pe langa aspectul pronuntat al fibrelor, acesta are proprietati deosebite legate de capacitatea redusa de a ceda si primi umiditate din mediul inconjurator, fapt ce va incetini procesul de tensionare a fibrelor si implicit aparitia curburilor. Lemnul de stejar este dur si rezistent, fiind adesea folosit si pentru realizarea mobilierului de lux si inclusive iahturi.

Este de subliniat faptul ca fara un tratament adecvat, atat lemnul de fag, cat si cel de stejar vor suferi modificari de forma si structura.

Proprietatile mecanice ale lemnului de paltin sunt asemanatoare lemnului de fag, in timp ce lemnul de frasin se poate compara cu cel de stejar.

Dippanels.ro urmareste cu strictete normele de constructie si design ale scarilor, completand normativele romanesti cu cele europene. De asemenea iti ofera consultanta, pentru a ajunge la implementarea unei solutii optime. Dippanels.ro produce doar scari din lemn ce se incadreaza in segmentul Premium:

- Doar din lemn de esenta tare (fag sau stejar) dimensionat pentru a obtine rigiditate si rezistenta crescuta a structurii;

- Finisaj profesional, solutii de finisaj profesionale (lacuri poliuretanice, vopsele acrilice - de la branduri de top).

Vrei sa descoperi mai multe despre esentele de lemn tare, dar si vezi cateva modele scari interioare? Te invitam sa accesezi site-ul dippanels.ro si sa vizualizezi o colectie impresionanta de scari din lemn, trepte din lemn, balustrade lemn, scari din lemn si sticla, scari interioare din lemn si metal, scari lemn si lumina si multe alte modele scari interioare. Mai multe detalii aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce lemn folosesti pentru realizarea unei scari interioare Ce lemn folosesti pentru realizarea unei scari interioare
Scara si balustrada... Scara si balustrada...
Scarile pentru pod - Cum sa faci alegerea potrivita pentru casa ta Scarile pentru pod - Cum sa faci alegerea potrivita pentru casa ta
Placarea cu trepte din lemn a scarii interioare din beton Placarea cu trepte din lemn a scarii interioare din beton
Placarea structurilor existente cu trepte din lemn masiv Placarea structurilor existente cu trepte din lemn masiv
Placarea scarilor interioare – Gresie sau lemn? Placarea scarilor interioare – Gresie sau lemn?

Vezi mai multe articole