Sfaturi pentru depozitarea sau colectionarea cartilor

Sfaturi pentru depozitarea sau colectionarea cartilor

16 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu totii avem hobbyuri mai mari sau mai mici, costisitoare sau ieftine, carora le alocam timp si parte din viata si chiar casa noastra. Unii pescuiesc, altii merg la fiecare meci al echipei de fotbal favorite, multi dintre noi colectionam obiecte care au valoare materiala sau sentimentala. Timbre, carti postale, capace de la absolut toate berile din lume, machete de avioane, masini. In functie de obiectele pe care le colectionam, se intampla sa avem nevoie de conditii speciale pentru expunerea lor. Daca timbrele sunt tinute in clasoare, in cazul cartilor rare avem nevoie de mai mult decat biblioteci si rafturi.
Cartile, cu cat sunt mai vechi, cu atat sunt mai pretentioase cand vine vorba de colectionarea lor. Paginile si legaturile se pot deteriora foarte usor sub actiunea factorilor de mediu. Tocmai de aceea casa unui colectionar de carti trebuie sa fie ferita de umezeaza, ciuperci si igrasie. Cartile nu se depoziteaza nici la subsol, acesta fiind predispus la umezeala si inghet, dar nici in mansarda sau pod, unde in timpul verii se ating temperaturi inalte, mai ales daca acoperisul este invelit cu tabla.

In camerele in care vei expune sau depozita cartile este ideal sa asiguri o temperatura cuprinsa in intervalul 16-19 grade C, iar umiditatea relativa in intervalul 45-60%. Pentru masurarea si controlul acestor factori poti folosi un termostat si un higrometru. Cartile vechi sunt sensibile la lumina soarelui, de aceea trebuie sa le feresti cu ajutorul draperiilor opace.

Periodic trebuie sa stergi cartile de praf deoarece acesta constituie sursa de hrana pentru mucegai, larve. Pentru aceasta operatiune poti folosi o perie moale. Daca expui o carte extrem de valoroasa si de veche, asezi o cupola din sticla sau plexiglas peste ea. Cartile pot atrage soareci si diferite insecte, de aceea este nevoie de deparazitarea casei.

Iar pentru a le pune in valoare tot ce ramane de facut e sa alegeti mobila clasica, masiva, somptuoasa, in culori sobre, mahon sau nuc.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajeaza-ti micul atelier de pictura Amenajeaza-ti micul atelier de pictura
Locuri ideale pentru citit Locuri ideale pentru citit
Plantele - sufletul casei Plantele - sufletul casei
Cum prelungesti viata florilor din vaza Cum prelungesti viata florilor din vaza
Cum organizezi corect alimentele din frigider Cum organizezi corect alimentele din frigider
ZARAFIR | Brodam cu drag haine pentru suflet ZARAFIR | Brodam cu drag haine pentru suflet

Vezi mai multe articole