Doi meseriasi care traseaza cu nivela laser

Stabilirea si trasarea nivelului in constructii

26 aprilie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In cadrul lucrarilor de ridicare a casei sau a diverselor anexe este necesara utilizarea unor niveluri de referinta, orizontale sau verticale. Identificam necesitatea stabilirii nivelului atat la lucrarile grele, de turnare a fundatiilor, masurarea nivelului terenului pentru stabilirea diferentelor cotelor solului, trotuarelor, cat si la lucrarile de finisare si amenajare cum ar fi stabilirea cotei termosistemului, stabilirea nivelului sapei de egalizare, referintelor pentru montarea placarilor de orice natura etc..

 

Asadar, stabilirea si trasarea nivelului intr-o locuinta este un prim pas absolut necesar inaintea oricarei lucrari de constructii, de la fundatie pana la acoperis si chiar la finisaje.


Din punct de vedere tehnic, nivelul se poate da cu doua instrumente: furtunul de nivel sau laserul. Fata de aceste instrumente ce pot sa acopere o lungime mai mare in trasarea nivelului, avem si alte instrumente cum sunt: bolobocul, firul cu plumb si un dreptar mai lung.

 

 

Ultimele instrumente au o arie de aplicare mai mica, putand fi utilizate local si pe suprafete relativ mici (maxim 2-3 m) si permit verificarea pozitiei verticale sau orizontale. Utilizand firul de plumb putem verifica si stabili nivelul pe verticala, poate fi folosit la ridicarea zidariei de exemplu.


Furtunul de nivel este cel mai simplu si popular instrument pentru trasarea nivelului, fiind folosit de cei mai multi. Are marele avantaj ca nu necesita nici o sursa de energie, nu se deterioreaza si este foarte ieftin. Efectiv, consta intr-un furtun ce se umple cu apa ce se bazeaza pe forta gravitationala. Pentru usurinta citirii, se pot adauga doua sticle gradate la capetele furtunului, in acest sens gasindu-se in comert kituri ce cuprind furtunul transparent cu diametrul de 8 mm, la diferite lungimi (8 m, 10 m, 15 m, 20 m etc.) si cele doua sticle gradate.

 

Modalitatea de lucru cu furtunul de nivel este foarte simpla si consta in urmatoarele operatii:


- se umple furtunul cu apa curata, se va evita formarea bulelor de aer in interiorul furtunului;


- daca nu avem sticle gradate la capete, vom pastra circa 20 cm la ambele capete din furtunul neumplut cu apa;


- stabilim un nivel de referinta ce ne intereseaza pe un perete si il insemnam;


- asezam un capat al furtunului pe acest semn, iar celalalt capat se va utiliza pentru stabilirea nivelului insemnat initial, pe oricati pereti sau pe oricate puncte avem nevoie;


- este nevoie de 2 persoane pentru a stabili nivelul astfel, o persoana mentine nivelul la punctul insemnat initial si va dirija a doua persoana ce manevreaza pe verticala capatul furtunului. In momentul in care nivelul apei se stabilizeaza la nivelul insemnat initial, a doua persoana va insemna la celalalt capat nivelul apei. Procedura se poate repeta de cat ori este nevoie pentru a avea numarul de puncte necesar pentru trasarea unei linii drepte, corespunzatoare nivelului dorit;


- unim toate semnele utilizand un dreptar sau o sfoara colorata cu oxid de fier sau cu cordexul.

 

Aceasta este procedura simpla si destul de rapida de trasare a nivelului, in urma ei va rezulta o linie dreapta, trasata de jur imprejurul camerei. De regula inaltimea  standard de trasare a acestei linii, cunoscute si ca linie de vagris, este de circa 90 cm fata de pardoseala. Plecand de la aceasta linie de nivel, putem stabili cu usurinta nivelul orizontal la care trebuie sa fie sapa de egalizare (putand astfel calcula necesarul de sapa si restul cotelor finisajelor ce se vor monta) sau putem stabili nivelul tavanului de gipscarton etc..


De asemenea, utilizand furtunul de nivel putem masura diferentele cotelor terenului daca nu avem la indemana instrumente topografice.

 

Cealalta metoda de trasare a nivelului presupune utilizarea laserului. Este un instrument mult mai rapid si posibil a fi utiliza de o singura persoana, dar necesita o cheltuiala semnificativa, de cateva zeci de ori mai mare decat  in cazul furtunul de nivel.


Laserul se pozitioneaza in fata suprafetei sau in mijlocul camerei, se va porni si va asigura fascicolul de lumina pe peretii care ne intereseaza. Prin simpla invartire in suportul acestuia sau trepied, vom putea proiecta fascicolul pe toti peretii, tot ce avem de facut este sa trasam cu un creion de tamplarie semnele necesare pe pereti sau linia de nivel.

 

Este bine de stiut ca un reglaj gresit al pozitiei initiale a laserului poate duce la erori. Pentru a evita acest lucru se va avea grija sa asezam instrumentul la nivel orizontal, cu ajutorul bulei de pe suportul acestuia.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa ridici un zid de caramida Cum sa ridici un zid de caramida
Familia DIY: cum sa renovezi un apartament fara arhitect, iar rezultatul sa fie excelent Familia DIY: cum sa renovezi un apartament fara arhitect, iar rezultatul sa fie excelent
Fauritorii de vise – O casa de vis se construieste cu oameni dedicati Fauritorii de vise – O casa de vis se construieste cu oameni dedicati
Umezeala in constructii si ruperea capilaritatii - Cum elimini aceasta problema Umezeala in constructii si ruperea capilaritatii - Cum elimini aceasta problema
Misiunea Casa Noua, episodul 3: mobilarea si utilitatile Misiunea Casa Noua, episodul 3: mobilarea si utilitatile
Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa

Vezi mai multe articole