Doi meseriasi care traseaza cu nivela laser

Stabilirea si trasarea nivelului in constructii

20 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

În cadrul lucrărilor de ridicare a casei sau diverselor anexe este necesară utilizarea unor niveluri de referinţă, orizontale sau verticale. Identificăm necesitatea stabilirii nivelului atât la lucrările grele, de turnare a fundaţiilor, măsurarea nivelului terenului pentru stabilirea diferenţelor cotelor solului, trotuarelor cât şi la lucrările de finisare şi amenajare cum ar fi stabilirea cotei termosistemului, stabilirea nivelului sapei de egalizare, referinţelor pentru montarea placărilor de orice natura etc.

Aşadar, stabilirea şi trasarea nivelului într-o locuinţă este un prim pas absolut necesar înaintea oricărei lucrări de construcţii, de la fundaţie până la acoperiş şi chiar la finisaje.
Din punct de vedere tehnic, nivelul se poate da cu două instrumente: furtunul de nivel sau laserul. Faţă de aceste instrumente ce pot sa acopere o lungime mai mare în trasarea nivelului, avem şi alte instrumente cum sunt: bolobocul, firul cu plumb şi un dreptar mai lung.
Aceste ultime instrumente au o arie de aplicare mai mică, putând fi utilizate local şi pe suprafeţe relativ mici (maxim 2-3m), ele permit verificarea poziţiei verticale sau orizontale. Utilizând firul de plumb putem verifica şi stabili nivelul pe verticală, poate fi folosit la ridicarea zidăriei de exemplu.
Furtunul de nivel este cel mai simplu şi popular instrument pentru trasarea nivelului, fiind folosit de cei mai mulţi. Are marele avantaj că nu necesită nici o sursă de energie, nu se deteriorează şi este foarte ieftin. Efectiv, consta dintr-un furtun ce se umple cu apă şi se bazează pe forţa gravitaţionala. Pentru uşurinţa citirii, se pot adaugă două sticle gradate la capetele furtunului, în acest sens găsindu-se în comerţ kituri ce cuprind furtunul transparent cu diametrul de 8mm, la diferite lungimi (8m, 10m, 15m, 20m etc.) şi cele două sticle gradate.

Modalitatea de lucru cu furtunul de nivel este foarte simplă şi constă în următoarele operaţii:
- se umple furtunul cu apa curata, se va evita formarea bulelor de aer in interiorul furtunului;
- dacă nu avem sticle gradate la capete, vom păstra circa 20 cm la ambele capete din furtunul neumplut cu apa;
-   stabilim un nivel de referinţă ce ne interesează pe un perete şi îl însemnăm;
-  aşezăm un capăt al furtunului pe acest semn iar celălalt capăt se va utiliza pentru stabilirea nivelului însemnat iniţial, pe oricâţi pereţi sau pe oricâte puncte avem nevoie.
- este nevoie de 2 persoane pentru a stabili nivelul astfel, o persoană menţine nivelul la punctul însemnat iniţial şi va dirija a doua persoană ce manevrează pe verticală capătul furtunului. În momentul în care nivelul apei se stabilizează la nivelul însemnat iniţial, a doua persoana va însemna la celălalt capăt nivelul apei. Procedura se poate repeta de cât ori este nevoie pentru a avea numărul de puncte necesar pentru trasarea unei linii drepte, corespunzătoare nivelului dorit;
- unim toate semnele utilizând un dreptar sau o sfoara colorata cu oxid de fier sau cu cordexul.

Aceasta este procedura simplă şi destul de rapidă de trasare a nivelului, în urma ei va rezulta o linie dreaptă, trasată de jur împrejurul camerei. De regulă înălţimea  standard de trasare a acestei linii, cunoscute şi ca linie de vagris, este de circa 90cm faţă de pardoseală. Plecând de la această linie de nivel, putem stabili cu uşurinţă nivelul orizontal la care trebuie să fie şapa de egalizare (putând astfel calcula necesarul de şapă şi restul cotelor finisajelor ce se vor monta) sau putem stabili nivelul tavanului de gipscarton etc.
De asemenea, utilizând furtunul de nivel putem măsura diferenţele cotelor terenului dacă nu avem la îndemână instrumente topografice.

Cealaltă metodă de trasare a nivelului presupune utilizarea laserului. Este un instrument mult mai rapid şi posibil a fi utiliza de o singură persoană dar necesită o cheltuială semnificativă, de câteva zeci de ori mai mare decât  în cazul furtunul de nivel.
Laserul se poziţionează in faţa suprafeţei sau în mijlocul camerei, se va porni şi va asigura fascicolul de lumină pe pereţii care ne interesează. Prin simpla învârtire în suportul acestuia sau trepied, vom putea proiecta fascicolul pe toţi pereţii, tot ce avem de făcut este sa trasăm cu un creion de tâmplărie semnele necesare pe pereţi sau linia de nivel. 

Este bine de ştiut că un reglaj greşit al poziţiei iniţiale a laserului poate duce la erori. Pentru a evita acest lucru se va avea grijă să aşezăm instrumentul la nivel orizontal, cu ajutorul bulei de pe suportul acestuia.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Misiunea Cartierului Tau Misiunea Cartierului Tau
Realizare planseu intre camera si beci Realizare planseu intre camera si beci
Fauritorii de vise – O casa de vis se construieste cu oameni dedicati Fauritorii de vise – O casa de vis se construieste cu oameni dedicati
Buiandrug - Ce este si care este rolul lui in constructii Buiandrug - Ce este si care este rolul lui in constructii
Renovarea unei case de la tara – Sfaturi pentru extinderea bucatariei de vara Renovarea unei case de la tara – Sfaturi pentru extinderea bucatariei de vara
Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa

Vezi mai multe articole