Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte - 08 DECEMBRIE 2008

08 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte
08 DECEMBRIE 2008
 
Guvernul majoreaza prima anuala acordata celor care economisesc in bancile specializate. Constrangerea de pe piata creditelor imobiliare si majorarea primei anuale acordate de stat ar putea orienta tot mai multi romani spre bancile pentru locuinte.
 
Tot mai multi romani ar putea contracta produse de economisire-creditare, datorita avantajelor pe care acestea le presupun
Publicitate
 
Conditiile actuale de pe piata bancara fac ca tot mai multi romani sa nu se mai poata incadra pentru un imprumut imobiliar.
 
In acest context, bancile pentru locuinte ar putea reprezenta solutia de a avea propria casa. In plus, statul vine in sprijinul clientilor, stimuland contractarea de produse de economisire-creditare.
 
Guvernul a decis, la finele saptamanii trecute, sa majoreze de la 15% la 25% valoarea primei anuale pentru economiile constituite in cadrul bancilor care deruleaza programe pentru locuinte.
 
De asemenea, valoarea minima a primei anuale a fost si ea majorata de la   120 de euro la 250 de euro. Prima de la stat se acorda tuturor deponentilor, in functie de varsta persoanei, dar si in functie de numarul de copii.
 
Decizia, asteptata in piata
 
Reprezentantii bancilor pentru locuinte considera drept binevenita aceasta decizie. “Este o masura legislativa care nu face altceva decat sa incurajeze romanii sa-si finanteze investitiile in domeniul locativ prin incheierea de contracte de economisire-creditare”, apreciaza Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
 
De asemenea, reprezentantii BCR Banca pentru Locuinte spun ca aceasta decizie este “un sprijin substantial binemeritat de romanii care economisesc in acest sistem”.
 
Potrivit unui calcul BCR BpL, efectul acestor masuri se maximizeaza (prima ajunge la 250 de euro) pentru clientul care economiseste in cursul unui an calendaristic 3.850 de lei.
 
Astfel, in noile conditii, la aceasta suma va reveni o prima de stat de 962,5 de lei (la un curs de 3,8 lei/euro), fata de 462 lei, cat revenea potrivit vechii reglementari.
 
Piata, disputata de doi jucatori
 
Pe piata romaneasca activeaza in momentul de fata doar doua banci care deruleaza programe pentru locuinte: BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Totusi, reprezentantii celor doua institutii spun ca este loc pentru noi jucatori. “Cred ca pe nisa economisirii-creditarii este loc pentru patru-cinci jucatori”, spune Alexandru Ciobanu.
 
Bancile pentru locuinte din Romania au incheiat pana in 2008 aproximativ 180.000 de contracte, adica numai 0,85% din populatia Romaniei a ales aceasta varianta pentru a obtine o locuinta, potrivit BCR BpL. 
 
Atuuri
 
Produsele oferite de cele doua banci pentru locuinte de pe piata romaneasca presupun existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ.
 
Pentru economiile constituite, clientul primeste din partea statului o prima anuala, iar din partea bancii, dobanda. Pentru ca produsul de economisire-creditare este oferit numai in lei, asigura clientului o paza buna impotriva riscului valutar.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primul bloc-hotel se ridica pe litoral Primul bloc-hotel se ridica pe litoral
Casele americane ocolesc Capitala Casele americane ocolesc Capitala
Da viata locuintei tale cu noile becuri si corpuri de iluminat Philips Hue Da viata locuintei tale cu noile becuri si corpuri de iluminat Philips Hue
Saint-Gobain Romania se implica in proiectul BIG BUILD 2019, realizat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania Saint-Gobain Romania se implica in proiectul BIG BUILD 2019, realizat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania
Lumina spot: efecte speciale Lumina spot: efecte speciale
Iarna pietei imobiliare - 14 Octombrie 2009 Iarna pietei imobiliare - 14 Octombrie 2009

Vezi mai multe articole