Subventii pentru casele tinerilor

18 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lege - Primariile asteapta depunerea cererilor 
Toti tinerii de pana la 35 de ani pot beneficia de subventie pentru construirea unei case. Acestia pot primi o subventie de 20% din valoarea echivalenta in euro a locuintei construite, dar nu mai mult de 10.000 de euro.
Executivul a decis ca de anul acesta sa subventioneze construirea de locuinte pentru toti tinerii de pana la 35 de ani, nu numai pentru cei casatoriti. Acestia pot primi subventia chiar daca detin in proprietate personala o locuinta a carei suprafata construita desfasurata nu e mai mare de 50 de metri patrati, facand dovada ca este prima locuinta construita prin credit ipotecar.
In reglementarile anterioare, subventia se acorda prin aplicarea procentului de 20% la pretul pe metru patrat de suprafata construita, in limita prevederilor bugetare anuale si in limita a maximum 81 metri patrati arie desfasurata construita. Potrivit noilor reglementari se acorda subventie, indiferent de suprafata, de 20% din valoarea echivalenta in euro a locuintei construite, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Calculul se face in functie de cursul leu/euro de la data incheierii contractului de credit ipotecar.
O data cu publicarea in Monitorul Oficial in data de 13 iunie a Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala a fost abrogat Ordinul ministrului Transporturilor, Constructiilor si turismului si al ministrului Administratiei si Internelor numarul 1373 si 1413 din anul 2006. 
ETAPE. Cererile se depun la Consiliul local in raza administrativ teritoriala in care este amplasat terenul pentru construirea locuintei. Cererea de subventie se depune inaintea incheierii contractului de imprumut de la banca. Dupa ce consiliul analizeaza cererile pentru subventie, si dupa solutionarea eventualelor contestatii, consiliul local transmite cererile la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Autoritatea centrala va analiza dosarele si va vira suma cu ordin de plata in contul Consiliului local “venituri din fondul pentru locuinte”, deschis la Trezoreria Statului. Beneficiarul va primi subventia numai dupa receptionarea locuintei, la care se adauga documentele justificative obligatorii. Dupa intrarea banilor in cont, administratia publica locala va efectua platile in termen de cinci zile.
BENEFICIARI. Pot beneficia de subventie si persoanele care fac dovada ca au ramas fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintei proprii in urma unor calamitati naturale sau dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati. Mai pot beneficia de subventie si cei care sunt evacuati din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, inundatii, seisme. Alte persoane eligibile pentru subventie sunt persoanele evacuate din locuinte care fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari sau sunt chiriasi in astfel de locuinte.
Termene stranse
Perioada in care primarul trebuie sa rezolve contestatiile cu privire la stabilirea dreptului la subventii pentru construirea unei locuinte a scazut la 15 zile de la primire fata de 30 cat era pana acum. Fisa tehnica a constructiei a fost inlocuita cu Devizul general de cheltuieli pentru construirea locuintei proprietate personala. Acest deviz  va fi intocmit si certificat de antreprenorul general.
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cati bani mai trebuie investiti intr-o casa la rosu - 22 martie 2010 Cati bani mai trebuie investiti intr-o casa la rosu - 22 martie 2010
Rowenta Smart Force Cyclonic - curatenie la puterea tech  Rowenta Smart Force Cyclonic - curatenie la puterea tech
Depanero devine service autorizat pentru De'Longhi Depanero devine service autorizat pentru De'Longhi
CASA DE COSMAR: Noua lista a intarzierilor la locuintele noi CASA DE COSMAR: Noua lista a intarzierilor la locuintele noi
Romanii vor construi cu 16% mai multe case in 2008 Romanii vor construi cu 16% mai multe case in 2008
Cumparatorul de case din Bucuresti vrea un apartament cu 2-3 camere in sectorul 3 - 09 august 2010 Cumparatorul de case din Bucuresti vrea un apartament cu 2-3 camere in sectorul 3 - 09 august 2010

Vezi mai multe articole