on

Taierile de primavara ale pomilor: cum se realizeaza si in ce conditii

02 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu siguranta, pentru multi dintre proprietarii de locuinte la curte, venirea primaverii reprezinta si momentul in care primul gand zboara catre operatiunile de intretinere a pomilor fructiferi. Una dintre acestea este taierea, care, de regula, se face primavara, spre sfarsitul repausului vegetativ, cand temperatura inclusiv pe timpul noptii depaseste 5 grade Celsius. Taierile au ca scop echilibrarea vegetatiei intre baza si varf, pentru a lasa lumina sa patrunda in adancimea coroanei. Astfel, energia pomului va fi dirijata spre ramurile tinere, iar pomul va fi ajutat sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreze capacitatile vegetative.

Cum se realizeaza taierea pomilor fructiferi

Taierea la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar indepartarea ramurilor nesanatoase ori crescute gresit. Toaletarea pomilor se face anual si poate fi de mai multe feluri: de formare, de regenerare sau de rodire. Operatiunea se realizeaza prin taierea cu o foarfeca de gradina sau cu un fierastrau special. Este foarte important ca taierea sa se faca in mod calculat, nu excesiv, si neaparat in conditii meteorologice favorabile.

Taierea difera in functie de soi

Inainte de inceperea operatiunii de taiere a pomilor fructiferi, trebuie verificate recomandarile pentru fiecare dintre soiurile vizate. Apoi, se poate trece la eliminarea ramurilor uscate, rupte sau afectate de daunatori, a celor care cresc gresit, dar si a lastarilor batrani. Taierea se efectueaza oblic, deasupra mugurelui orientat spre exterior, cat mai aproape de acesta.

Tipuri de taieri

Asa cum spuneam mai sus, fiecare soi are nevoie de diferite tipuri de taieri, specifice etapei de dezvoltare. Acestea pot fi taieri de formare (realizate pentru corectarea cresterii ramurilor si pentru asigurarea unei cantitati de lumina suficienta pentru fiecare dintre acestea) si de productie (care intretin coroana, sporesc fructificatia si revigoreaza vegetatia pomului).

Unelte necesare

Pentru realizarea operatiunilor de taiere mentionate anterior sunt necesare unelte profesionale, precum foarfeca de gradina, un cutit sau un fierastrau speciale pentru astfel de operatiuni. In plus, este necesara si o scara, care sa permita atingerea punctelor mai inalte si o mai buna observare a starii coroanei pomilor. Folosirea unor unelte inadecvate poate conduce la taieri imprecise sau incomplete, care pot leza si afecta pomul. In plus, este recomandat ca instrumentele sa fie dezinfectate inainte de fiecare refolosire, pentru a impiedica raspandirea eventualelor boli.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pavelele din beton: sfaturi complete pentru o lucrare rezistenta Pavelele din beton: sfaturi complete pentru o lucrare rezistenta
Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole Folosirea faunei utile in combaterea biologica din culturile horticole
Trucuri pentru ingrijirea florilor in luna septembrie Trucuri pentru ingrijirea florilor in luna septembrie
Importanta luminii din gradina Importanta luminii din gradina
Gradinile verticale, de la vis la realitate Gradinile verticale, de la vis la realitate
Au început înscrierile la INDAGRA şi Indagra Food & Carnexpo 2021 Au început înscrierile la INDAGRA şi Indagra Food & Carnexpo 2021

Vezi mai multe articole