on

Combaterea acarienilor din culturile de legume

05 aprilie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gradinaritul este o activitate ce aduce o multitudine de beneficii atat pentru corp, cat si pentru minte si suflet. Insa, gradinaritul se poate dovedi si o activitate stresanta atunci cand plantele sunt afectate de daunatori si productia nu este cea asteptata. Chiar daca ai o gradina de mici dimensiuni ce asigura necesarul de alimente proaspete pentru tine si familia ta, sau daca ai transformat pasiunea pentru gradinarit intr-o afacere, trebuie sa stii ca poti obtine o productie generoasa an de an, folosind produse de calitate si unelte potrivite.

 

Acarienii din gradinile de legume

 

Plantele sunt organisme vulnerabile ce pot fi afectate cu usurinta de boli, daunatori sau de schimbarile bruste de temperatura, astfel ca nu este usor sa mentii o gradina sanatoasa care sa asigure o productie bogata ani la rand.

 

Ce sunt acarienii

 

Acarienii sunt insecte de mici dimensiuni, daunatori polifagi (ce ataca mai multe specii de plante), ce pot fi greu de observat cu ochiul liber, mai ales de necunoscatori. Se estimeaza ca, pana in 1999, au fost descrise peste 50.000 de specii si se presupune ca grupul ar putea include circa un milion de specii, conform Wikipedia.org. Este important de mentionat faptul ca acarienii traiesc atat pe plante, in sol si in apa, cat si pe animale vii sau moarte. Mai mult decat atat, numerosi acarieni, capusele spre exemplu, pot transmite catre oameni maladii grave.

 

 

Cei mai comuni acarieni din gradinile din culturile horticole

 

Iata in continuare care sunt cele mai des intalnite specii de acarieni din gradinile de legume.

 

  1. Tetranychus urticae sau paianjenul rosu comun este o specie ce ataca atat legumele, precum: rosiile, castravetii, vinetele, porumbul, plante ornamentale, cat si pomii fructiferi si vita de vie. In urma atacului frunzele plantelor se vor curba si in cele mai multe cazuri vor capata o culoare cenusie – albicioasa. Citeste mai multe informatii despre paianjenul rosu comun aici.

 

  1. Polyphagotarsonemus latus sau paianjenul lat este daunatorul ce ataca un numar mare de specii de plante, in special plantele din sere si solarii. Atacul nu se va limita la frunza, el se va extinde atat la florile legumelor, cat si la fructele acestora.

 

  1. Panonychus ulmi sau paianjenul rosu al pomilor – aceasta specie ataca, asa cum ii spune si numele, pomii. Insa, uneori il putem regasi si in culturile de vita de vie.

 

  1. Calepitrimerus vitis sau Acarioza vitei de vie este unul din cei mai des intalniti daunatori in culturile de vita de vie. Aceasta specie de acarieni este prezenta in aproape toate podgoriile de pe teritoriul tarii noastre, ataca chiar de la pornirea in vegetatie a vitei de vie, afectand mugurii si frunzele abia aparute.

 

 

Cum protejam plantele de acarieni

 

Reducerea pierderilor din productie cauzate de acarieni este conditionata de aplicarea masurilor de preventie si de limitarea, pe cat este posibil, a atacurilor. Este important de mentionat si retinut faptul ca mentinerea sub control a acestui tip de daunator implica masuri complexe.

 

Ce produse poti folosi pentru combaterea acarienilor

 

Bermectine Insecticid este un insecto-acaricid ce poate fi folosit cu succes in combaterea acarienilor din culturile de legume din sere si solarii si din camp. Substanta activa din Bermectine, si anume:18g/l abamectin, patrunde rapid in planta si formeaza un depozit activ de produs in mezofilul frunzelor, depozit ce asigura controlul daunatorilor pe o perioada indelungata.

 

Bermectine Insecticid actioneaza asupra daunatorilor, in principal prin ingestie, distrugand adultii si larvele care se hranesc cu partile tratate ale plante.

 

Produsul poate fi folosit in culturile de castraveti, mar, par, piersic, tomate, capsun, flori, pepene galben, salata, vinete, vita de vie, dovlecei, pepene verde, porumb, arbori si arbusti, mustar, plante ornamentale.

 

Urmareste clipul de mai jos si afla cum se aplica tratamentul foliar cu insecto-acaricidul Bermectine.

Mai multe detalii despre acest produs vei gasi pe www.marcoser.ro, Partener de Incredere Misiune Casa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Trandafirii cataratori, spectacole coloristice Trandafirii cataratori, spectacole coloristice
8 flori care poarta nume de celebritati 8 flori care poarta nume de celebritati
Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii
Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta
Ingrijirea pomilor fructiferi Ingrijirea pomilor fructiferi
Luna martie in gradina si livada Luna martie in gradina si livada

Vezi mai multe articole