on

Termosistemul: sfaturi pentru alegerea celor mai bune materiale

21 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-un articol anterior am vorbit despre faptul ca lucrarile exterioare sunt pe cale de a fi incheiate si am oferit cateva sfaturi despre punerea in stand-by a operatiunilor de termoizolare a unei locuinte. Practic, in curand va exista suficient timp pentru a planifica proiectele pentru anul urmator, de aceea, aceasta perioada are trebui utilizata pentru a alege din multitudinea de solutii si variante de materiale disponibile pe piata.

Dincolo de selectarea ofertelor financiare sau organizarea efectiva a timpului de executie, un aspect foarte important pentru proiecte de calitate este identificarea unei solutii tehnice potrivite scopului si caracteristicilor impuse de constructia avuta in vedere.

In acest articol vom discuta tot despre termosistemul locuintei, o lucrare foarte importanta pentru eficientizarea termica, dar si pentru finisarea acesteia. Traditional, urmatoarea perioada recomandata pentru executarea lucrarilor incepe primavara, pana ca mercurul din termomentre sa inregistreze temperaturi de peste 20°C.

Iata, asadar, cateva aspecte pe care un beneficiar ar trebui sa le cunoasca in momentul cand doreste sa realizeze o astfel de lucrare, pentru a alege in cunostinta de cauza.

Termosistemul poate fi realizat in doua variante: solutii de baza, prima cu polistiren expandat si a doua cu vata bazaltica. Indiferent de tipul izolatiei, sortimentele de izolatie pentru fatade sunt speciale pentru aceasta aplicatie, fiind denumite produse pentru fatada. Polistirenul expandat de tip EPS va fi un EPS 80 standard sau, pentru alte cazuri, EPS 70 sau EPS 100.

CITESTE SI: Termosistemul: cum poate fi protejata peste iarna o lucrare nefinisata

Vata bazaltica va fi, de asemenea, una special creata pentru aceasta operatiune. Alte tipuri de materiale de izolatie nu sunt recomandate si nici nu trebuie utilizate in sistemele de termoizolare in aderenta. Grosimea acestor tipuri de  izolatie este de minimum 10 cm si poate ajunge pana la 20 cm sau chiar mai mult in cazul unor aplicatii mai riguroase. Alegerea grosimilor necesare va fi facuta in functie de tipul zidariei, de specificul climei in zona de amplasament a casei etc.

Adezivii utilizati pentru placarea fatadei pot fi diferiti, in functie de tipul izolatiei si de caracteristicile termosistemului necesar. Poate fi vorba despre un adeziv doar pentru lipirea izolatiei, adeziv pentru lipire si pentru spacluire, un adeziv clasic dintr-o combinatie de ciment si compusi minerali sau produse superioare care contin rasini sintetice, modificatori sau fibre de armare. Ordinea calitatii si a performantelor este data exact de aceasta ordine, de unde rezulta si diferenta de pret dintre aceste produse.

Plasa de armare recomandata pentru executarea termosistemului este cea din fibra de sticla cu densitatea de minimum 145g/ mp, iar pentru mase de spaclu cu o rezistenta superioara este utilizata plasa de fibra cu o densitate de 160g/ mp. Pentru o rezistenta superioara la impact pot fi adaugate doua randuri de plasa de armare, impreuna cu un adeziv pentru polistiren superior.

Placarea cu polistiren expandat nu poate ramane neacoperita cu masa de spaclu pentru o perioada de timp prea lunga. In mod normal, aceasta operatiune se realizeaza, cel tarziu, la cateva zile de la placare si numai dupa ce placile au fost slefuite, deoarece pot fi afectate de razele solare. Masa de spaclu necesita acoperirea cu un strat de protectie. Astfel, cel putin amorsa pentru tencuiala decorativa trebuie aplicata dupa slefuire, desprafuire si nu mai devreme de 3 zile de la aplicarea adezivului cu plasa de fibra de sticla. In mod normal, masa de spaclu nu trebuie expusa la umezeala si nici la ciclul inghet-dezghet, pentru a nu fi deteriorata.

Tencuiala decorativa este varianta recomandata pentru finisarea fatadei izolate. Printre optiuni se numara mai multe variante de tencuiala decorativa, care pot fi de tip acrilic, silicatice, siliconico-silicatice si siliconice pentru fatada, in vreme ce pentru soclu este indicata utilizarea tencuielilor mozaicate. Proprietatile tencuielilor sunt prezentate in catalogul fiecarui producator, iar ca ordine a calitatii ramane valabila enumerarea anterioara. Din punct de vedere al texturii, o tencuiala pentru fatada poate fi cu efect de scoarta de copac sau bob de orez.

Tencuielile decorative pot fi nuantate computerizat, iar beneficiarul poate alege culoarea dupa consultarea paletarului producatorului dorit. Trebuie stiut ca o tencuiala decorativa suporta vopsirea cu produse precum vopseaua lavabila de exterior, dar alegerea sortimentului trebuie facuta in functie de tipul tencuielii decorative, acrilice, siliconice sau silicatice. Este obligatorie amorsarea suprafetei inainte de aplicarea tencuielii decorative, iar aceasta poate fi, de asemenea, nuantata la o culoare optima, pentru a nu influenta culoarea finala a fatadei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini
Fatade de blocuri viu colorate Fatade de blocuri viu colorate
Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje
Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex
Cum sa alegi culoarea de exterior a casei Cum sa alegi culoarea de exterior a casei
Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun

Vezi mai multe articole