Tigla ceramica sau tigla metalica?

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Invelitoarea chiar este greu de ales? 

Invelitoarea unei locuinte reprezinta prima linie de aparare impotriva capriciilor naturii. Pe langa proprietatile ei hidrofuge, asigura si o buna izolare termica. Gama larga in care sunt fabricate, de la traditionala tigla ceramica si pana la cele mai moderne si complexe sisteme de invelitori, fac ca alegerea sa nu fie una usoara. Fiecare tip de invelitoare are calitatile si dezavantajele sale, noi fiind nevoiti sa decidem ce caracteristici trebuie sa intruneasca cea care se potriveste cel mai bine locuintei noastre. Esteticul oferit este un alt criteriu ce trebuie avut in vedere. Pe parcursul a patru editoriale (saptamani), va vom ajuta sa va formati o idee mai clara asupra invelitorilor prezente pe piata autohtona.
 
Tigla ceramica e grea...
 
Istoria ei incepe in anul 800 i.d.Ch, cand etruscii au descoperit ca ceramica poate fi utilizata nu numai pentru vase, ci si la acoperisuri. Fabricata din argila amestecata cu apa, uscata la aer si arsa in foc, a rezistat pe piata invelitorilor si continua sa o faca datorita faptului ca poate fi folosit pentru orice fel de acoperis (nou sau refacut). Mediul inconjurator are o influenta redusa asupra lor, datorita rezistentei mecanice mari (poate suporta greutatea zapezii sau a ghetii), rezistentei la foc, inghet, acizi, baze, materiale alcaline si radiatii ultraviolete. Printre calitati mentionam si faptul ca nu are emisii 
poluante, asigura o aerisire buna, permite evacuarea vaporilor de apa si are o durata de viata de pana la 150 de ani.
 
Montarea acestui tip de tigla este realizata pe sipci orizontale, iar datorita greutatii ei (pana la 5 kg/bucata), capacitatea portanta a sarpantei trebuie sa fie mare. Un alt inconvenient este evacuarea deficitara a apei de ploaie si zapezii, datorita asperitatilor de pe suprafata materialului. Cu timpul, apar fisuri in material ce permit infiltrarea apei, accelerand astfel deteriorarea acoperisului. De aceea, trebuie supravegheate periodic, pentru a putea fi inlocuite la timp cele sparte. E bine sa stiti ca tiglele cu forme diferite nu sunt compatibile si nu pot fi combinate. Tocmai de aceea, va recomandam sa va pastrati un stoc de tigle pentru viitoarele reparatii.
 
Click stanga pentru a mari imaginea
tigla metalica/tigla ceramica
Nu neglijati nici accesoriile, respectiv tiglele de coama (muchie), elementele de aerisire sau cele de fixare.
Sistemele de strapungere a acoperisului asigura solutii pentru trecerea antenei, tubulaturii de aerisire a bucatariei sau grupului sanitar. Gama variata de modele si culori in care puteti gasi pe piata tiglele ceramice, poate satisface si cele mai exigente pretentii, oferind locuintei dumneavoastra un aspect placut care sa va reprezinte. Din cauza consumului mare de energie necesar fabricarii, ce duce la costuri mai mari, sunt produse mai rar.
 
...iar tigla metalica e usoara
 
Rezistenta si greutatea mica fac din tigla metalica un concurent acerb in “lupta” pentru 
cea mai buna invelitoare. Fiind usoara (aproximativ 4,5 kg/mp) si datorita unui sistem eficient de prindere, poate fi montata pe sarpante cu capacitati portante mai mici, in acest fel contribuind substantial la diminuarea costurilor cu structura de rezistenta. Fixarea este realizata cu suruburi autofiletante pe structura de sipci si contrasipci din lemn, rezultand o invelitoare cu un grad ridicat de etanseitate. Durata lor de viata poate depasi 50 de ani.
 
Acest tip de invelitoare este fabricat din otel zincat la cald si protejata pe ambele fete impotriva coroziunii cu un sistem multistrat care ajuta si la mentinerea in timp a culorii. Cateva dintre accesoriile necesare montarii invelitorii sunt: coamele profilate, pazia si garnitura de streasina, pazia fronton, coturile, garnitura de coama, parazapezile s.a.m.d. Daca doriti sa refaceti acoperisul vechi sau sa montati o invelitoare peste sarpanta unei case de vacanta ori cabane din lemn noi, veti descoperi ca aceasta varianta este utila si avantajoasa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului
Mansarda - un loc doar al tau Mansarda - un loc doar al tau
Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab
Importanta burlanelor pentru acoperis Importanta burlanelor pentru acoperis
Montaj tigla metalica: Avantaje si proces de montare pentru acoperisul perfect Montaj tigla metalica: Avantaje si proces de montare pentru acoperisul perfect
Avantajele unui acoperis verde Avantajele unui acoperis verde

Vezi mai multe articole