Trandafirul muntilor - Azaleea

Trandafirul muntilor in casa ta

21 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre cele mai frumoase flori care infloreste in lunile de iarna este azaleea, numita si rododendron sau trandafirul muntilor.
Azaleea este originara din regiunile cu ierni blande si veri moderate din China, Japonia, India, Statele Unite ale Americii si Europa. Rhododendron simsii (Azaleea indica) este una dintre cele mai frumoase reprezentante ale speciei. Are crestere arbustiva si poate atinge inaltimi de 3 m in locurile de origine. In cultura se formeaza plante fie sub forma de tufa bogat ramificata, fie ca arbust cu trunchi de 15-20 cm. Frunzele sunt mici, iar florile au diametrul de 4-5 cm si sunt grupate cate 5-6 in buchet.

Ele se simt bine la temperaturi de 12-15grade C si chiar mai putin. La 8-10 grade C, cresterea plantelor este mult incetinita, iar intr-o incapere in care temperatura este de 18grade C, azaleea trebuie asezata la umbra. O temperatura mai mare de atat va determina caderea bobocilor. Intrucat prefera umiditatea ridicata, se uda planta cu generozitate mai ales vara, caci substratul nu trebuie sa se usuce intre doua udari.

Este  bine sa se pulerizeze apa pe frunze de doua ori pe zi in anotimpul cald, iar apa sa nu fie foarte rece. Deoarece nu suporta calcarul din sol sau din apa de udat, este ideal sa se folosesca apa de ploaie. O apa dura poate provoca ingalbenirea frunzelor. Azaleea are nevoie de un substrat usor, acid, permeabil, cu un drenaj foarte bun. Foloseste un amestec poros, format din turba, pamant de conifere si nisip. Azaleea este prin excelenta o planta calicifuga, care necesita un pH = 4-5 in substratul de cultura. In perioada infloririi planta trebuie fertilizata cu solutii minerale in concentratii reduse, o data la doua saptamani.
 
Replantarea se face la doi-trei ani, primavara, dupa inflorire, inainte ca planta sa intre iar in vegetatie. In general, foloseste vase nu prea mari, mai scunde.
In luna mai se fac taierile de corectie, pentru a obtine o tufa foarte ramificata si a-i pastra forma. Ciupirea lastarilor este o lucrare importanta care se executa cu scopul de a stimula capacitatea de ramificare a plantei. Astfel se indeparteaza varfurile lastarilor pentru a favoriza emiterea si cresterea lastarilor laterali, marind astfel volumul plantei si a numarului de flori. In primavara se elimina si florile trecute, aplicand taietura sub ele, inlaturand cu aceasta ocazie si lastarii subtiri sau pe cei amplasati necorespunzator. Este indicat insa sa se evite o ramificare exagerata a coroanei, pentru ca nu se vor mai forma boboci sau florile vor fi mici. Deasemnea, daca temperatura este prea ridicata si udarea insuficienta, florile si bobocii florali se vestejesc. Daca planta este expusa la curenti de aer sau substratul este mentinut saturat cu apa, bobocii raman verzi si florile nu se mai dezvolta.
 
Genul Rhododendron cuprinde 800-1000 de specii, originare din emisfera nordica, printre care rhododendronii de gradina si azaleele cultivate in ghiveci, cunoscute popular sub denumiri precum: azalee de camera, azalee indiene sau trandafiri de munte.
 
Daca este ingrijita cum trebuie, o azalee de de circa 50 cm. inaltime, poate avea pana la 300 de flori deschise simultan. Culoarea rosie este cea mai solicitata (in proportie de 50-60 %) urmata de roz (30 %). Planta este atragatoare atat prin marimea si alcatuirea florii ce poate fi simpla sau batuta, cat si prin coloritul viu, in tonuri si nuante de la rosu inchis sau violet pana la roz si alb. Marginea petelor poate fi dreapta, ondulata sau franjurata. Inflorirea se produce in sezoanele racoroase ale anului: toamna, iarna si primavera. Amelioratorii au obtinut numeroase soiuri noi cu perioade diferite de inflorire, incepand din septembrie, soiuri foarte precoce si soiuri foarte tardive care infloresc din luna martie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Produse de fertilizare special create pentru agricultura organica Produse de fertilizare special create pentru agricultura organica
Iedera - estetica si utila Iedera - estetica si utila
Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități
Cactusul de apartament – Ghid de ingrijire Cactusul de apartament – Ghid de ingrijire
Intretinerea gazonului Intretinerea gazonului
Proiecte DIY pentru gradina Proiecte DIY pentru gradina

Vezi mai multe articole