on

Ce trebuie sa stii despre trandafirii cataratori

09 mai, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vara este momentul de glorie al trandafirilor, asa ca ne-am gandit sa impartasim cu tine cateva informatii despre ingrijirea trandafirilor cataratori pentru a te bucura de farmecul si parfumul florilor sale o perioada cat mai indelungata de timp.

Trandafirii cataratori (urcatori sau agatatori) fac parte din familia arbustilor, fiind plante perene. Trandafirii cataratori pot fi cultivati atat in gradina, dar si in ghivece – in interiorul locuintei.

Desi trandafirii cataratori nu sunt pretentiosi si sunt relativ usor de ingrijit, trebuie sa fii atent la modul in care se realizeaza plantarea, tunderea si inmultirea lor.

Cum se planteaza trandafirii cataratori?

Se stie ca trandafirii iubesc lumina si caldura, cu toate acestea expunerea lor direct in soare si caldura excesiva ii poate imbolnavi. Cea mai buna amplasare este spre est, sud – est sau sud – vest.

Solul unde se vor planta trandafirii trebuie sa fie afanat, bogat in substante nutritive si sa dreneze usor apa.

Inainte de plantare este recomandat sa inmoi radacinile in apa timp de cateva minute, iar in cazul in care acestea sunt rupte sa le tai capatul. Pentru a hrani radacinile acestuia, iti recomandam ca in groapa de plantare sa adaugi si un ingrasamant potrivit soiului ales.

In primele saptamani de la plantare, uda-i repetat, dar nu in exces. Hidratarea si nutrientii sunt esentiali pentru a ramane sanatosi.

Daca vrei sa plantezi trandafirii cataratori in preajma zidurilor sau a gardurilor din beton, este recomandat sa pastrezi un spatiu de aproximativ 50 cm intre gard si acestia.

Cum se ingrijesc trandafirii cataratori?

Taiere trandafirilor cataratori trebuie sa aiba loc primavara, dupa mijlocul lunii martie, dupa ce am scapat de pericolul inghetului puternic. Nu lasa tufa de trandafiri sa creasca in voie, pentru ca altfel aceasta va produce din ce in ce mai putine flori.

- Ramurile batrane nu vor mai produce lastari noi, asa ca este recomandat sa le tai.

- Lastarii noi nu trebuie taiati, ei trebuie sa fie protejati. AI grija sa ii legi si sa ii manipulezi cu multa atentie pentru a evita ruperea lor.

- Indeparteaza ramurile bolnave si uscate.

- Pentru o regenerare sanatoasa si pentru a evitata pierdea densitatii tufei, este recomandat sa tai doar una sau doua ramuri batrane pe sezon.

- Foloseste o foarfeca foarte bine ascutita, astfel incat taietura sa nu striveasca ramura trandafirului.

- Nu ii aplica trandafirului catarator taieri radicale, ca in cazul trandafirului de gradina. Retine ca, in cazul tunderilor, ideea este sa salvezi cat mai mult lemn din anul precedent.

- Este absolut necesar sa le oferi trandafirilor cataratori un sistem de sustinere. Acesta poate fi reprezentat fie prin retele din sarma, pergola si chiar diferite constructii din lemn, fier sau beton.

Cum se inmultesc trandafirii cataratori?

Inmultirea trandafirului catarator se face prin butasi semilemnificati prelevati dupa prima inflorire si plantati direct in gradina. Acestia se acopera pentru protectie cu o sticla de plastic, care se va inlatura in anul urmator, in aprilie sau inceputul lunii mai, in functie de starea vremii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto. Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto.
Te-ai saturat de gratarul vechi din curte? Inlocuieste-l cu un gratar de gradina premium, ideal pentru preparate delicioase si suculente Te-ai saturat de gratarul vechi din curte? Inlocuieste-l cu un gratar de gradina premium, ideal pentru preparate delicioase si suculente
Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva
Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare” Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare”
Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative
Fuchsia Fuchsia

Vezi mai multe articole