Tu ti-ai transforma casa in restaurant? - 30 Ianuarie 2009

30 ianuarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vilele somptuoase, cu arhitectura specifica perioadei interbelice, amplasate in zone precum Piata Unirii, Piata Universitatii, Calea Mosilor, Piata Victoriei, Dorobanti, Primaverii sau Bd. Kisseleff, sunt cele mai ravnite proprietati pentru amenajarea restaurantelor.

De regula, se cauta vile cu expunere buna, care sa dispuna si de o curte spatioasa, care sa poata functiona ca terasa pe perioada verii. De asemenea, sunt foarte cautate pentru amenajarea de restaurante primele niveluri ale cladirilor de birouri cu peste 5.000 mp inchiriabili, astfel incat cei din cladire sa fie clientii restaurantului.

In cazul vilelor, curtea trebuie sa fie individuala si niciun alt vecin sa nu detina cota indiviza din curtea respectiva, pentru ca ar perturba activitatea. De asemenea,  foarte important pentru acest tip de afacere este ca imobilul sa nu aiba calcan, perete comun cu o alta casa.
 
Zona nu este un criteriu primordial pentru clienti, pentru ca fiecare zona are clientela ei, depinde si de specificul restaurantului, de servicii si de preturile pe care le practica. Vilele pretabile pentru amenjarea unui restaurant se inchiriaza cu 20-25 euro/mp, iar spatiile de la parterul office-building-urilor, cu 30- 40 euro/mp. Pentru acestea din urma, chiriasul care doreste sa infiinteze un restaurant, trebuie sa obtina acceptul celorlalti locatari pentru a desfasura aceasta activitate.
 
Sunt si proprietari care refuza amenajarea unui restaurant intr-o casa daca aceasta a avut pana acum destinatie strict rezidentiala. De cele mai multe ori, acestia invoca uzura casei - o conceptie gresita, pentru ca aproximativ acelasi grad de uzura exista si daca vila se transforma in rezidenta. De asemenea, in contractul de inchiriere care se semneaza intre proprietar si chirias exista o clauza in care se specifica obligatia chiriasului de a-i preda proprietarului imobilul in aceeasi stare in care a fost preluat. Pentru proprietarii de vile, a permite amenajarea unui restaurant in interior este o varianta mult mai avantajoasa, atat din punct de vedere financiar, cat si ca durata a contractului de inchiriere, care poate fi si de pana la 10 ani.
 
Multe dintre aceste vile construite in urma cu mai bine de 70 de ani au fost deja renovate si modernizate de catre proprietarii care au intrevazut in acestea o oportunitate de afacere. Modernizarea si consolidarea unei astfel de vile, inclusiv interventia asupra structurii de rezistenta, poate costa chiar si peste 1000 de euro/mp construit.
 
Bucurestiul aspira momentan la o zona - sau macar la o artera principala -  cu restaurante traditionale sau cafenele, amenajate in stilul celor pe care le vedem in Milano, Roma sau Napoli. Aspiratiile sunt mari, iar diferentele sunt multe, cea mai pregnanta fiind avalansa de turisti care intretin aceste business-uri in alte orase europene precum cele enumerate mai sus. Deosebiri majore sunt si la nivel de costuri, inchirierea unui astfel de spatiu in Roma, pe una dintre cele mai populate artere ajunge pana la 6.800 euro/an, iar in Milano, la 6.400 euro/an. 
 
Sursa: EuroMetropola

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Micile cartiere vin cu 3.000 de locuinte noi Micile cartiere vin cu 3.000 de locuinte noi
Casele din lemn sunt mai ieftine, dar nu au cautare Casele din lemn sunt mai ieftine, dar nu au cautare
Banca Centrala Europeana a scumpit creditele in euro. Cu cat ar putea creste ratele romanilor si in cat timp Banca Centrala Europeana a scumpit creditele in euro. Cu cat ar putea creste ratele romanilor si in cat timp
Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea in care functioneaza Hotelul Radisson Blu Bucuresti Studioul inSIGN va propune noul concept de design pentru cladirea in care functioneaza Hotelul Radisson Blu Bucuresti
Noul catalog Praktiker de primavara: solutii complete pentru gradinarit Noul catalog Praktiker de primavara: solutii complete pentru gradinarit
Preturile locuintelor vor continua sa creasca Preturile locuintelor vor continua sa creasca

Vezi mai multe articole