Covoras intrare casa

Utilitatea si criteriile de alegere a covoraselor de intrare

10 martie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unul din inconvenientele întâmpinate pe timp de iarnă, mai ales când ninge şi îngheaţă, este protecţia suprafeţelor circulabile împotriva alunecării, iar pe tot parcursului anului poate fi o problema stoparea prafului sau a umidităţii. Acest lucru presupune prevederea zonelor de acces sau circulaţie cu sisteme antialunecare şi ştergătoare.

Un „covor” prevăzut la o intrare este de regulă neobservat şi poate reprezenta o soluţie inteligentă de protecţie pentru persoanele ce vor circula pe acele zone, cu atât mai recomandat fiind pentru persoanele mai puţin atente cum sunt copii, bătrânii sau pentru deplasările în grabă.
Covoraşelor ce rezistă la uzura tipica din sezonului rece şi au o forma mai complexa decât în cazul celor utilizate pentru noroi si praf. Solicitările din sezonul rece se referă la gheata pe care se aluneca, zăpada care se topeşte când ajunge în interior, sarea sau alte substanţe folosite la deszăpezire etc. Din aceste considerente, orice intrare, rezidenţială sau nu,  ar trebui prevăzută cu astfel de covoraşe de intrare, selectate după tipul aplicaţiei (exterioară sau interioară) şi după model.

Există o clasificare după tipul zonei: cea exterioară - zona 1, zona 2 sub copertine sau între două uşi consecutive la intrare şi zona 3 la interior.  Amplasarea covoraşelor de intrare trebuie să fie realizată pe zonele 1 şi 2.

Este important sa avem un covoraş în exterior?
Răspunsul simplu şi direct este DA. Covoraşul de exterior este necesar pentru intrare pentru că: opreşte murdăria grosiera (nisip, pământ, resturi vegetale, zăpadă etc.) si asigură protecţia antialunecare pe timp de ploaie şi îngheţ.
Pentru că este  important să alegem un covor potrivit din punct de vedere tehnic şi care să reziste o durata de timp mare, să vedem ce diferenţe sunt între o soluţie profesională şi una obişnuită.

Compoziţia materialului este primul element esenţial, recomandarea este să avem în vedere covoraşele realizate din cauciuc natural sau din cauciuc nitrilic (NBR). Covorul din cauciuc natural este cel mai uzual in folosire, fiind regăsit sub diverse modele şi dimensiuni. Covorul din NBR se recomandă în zona intrărilor ce solicită o rezistenţă mare la tracţiune şi la expunerea la căldură sau substanţe chimice . Ambele variante sunt superioare covoraşelor din plastic, care de obicei se uzează peste o iarnă.

Un alt aspect ce trebuie avut în vedere la covoraşele de exterior este posibilitatea de realizare a drenajului, existenta unor orificii sau spaţii ce permit scurgerea uşoară a apei şi păstrarea aderenţei. Prezenţa acestor elemente de drenaj permite şi  îndepărtarea mizeriei solide după ştergerea încălţămintei.

Marginea covoraşului este alt element de avut în vedere, perimetrul covoraşului sa aibă o formă care să uşureze traficul,inclusiv cu cărucioare şi să scadă riscul de împiedicare.
In continuarea idei de mai sus legată de prevederea a două covoraşe pe zonele 1 şi 2, covoraşul de interior trebuie să reprezinte o combinaţie din 2 straturi: un strat superior din material textil si unul inferior din cauciuc. Stratul textil asigură colectarea murdăriei fine şi absorbţia umidităţii care sunt transportate prin talpa încălţămintei, din exterior spre interior.

Covoraşul de interior trebuie ales în concordanţă cu locul de utilizare, să facă faţă traficului estimat, să tină cont de posibilităţile tehnice de amplasare (spre exemplu modul de deschidere uşă pentru a avea loc sub aceasta), să aibă design-ul şi culoarea asortată ambientul din interior, dimensiunea ce asigură o eficienta a protecţiei scontate etc.

Dacă ne referim la covoraşele profesionale, acestea sunt concepute pentru un trafic variat, cantitativ ridicat si confortabile. Din această cauza, pe piaţă, nu întâlnim covoraşe pentru uz profesional cu dimensiuni mai mici de 60 x 90 cm (cu mici excepţii). Explicaţia ţine de natura tehnica, pentru dotarea unei intrări publice (comerciale, industriale, administrative etc.) este necesar minimul de 60 x 90 cm, deoarece latura de 90 cm trebuie sa fie paralela cu lăţimea uşilor de la intrare. Cealaltă dimensiune, latura de 60 cm, este un minim necesar pentru a fi călcata de două picioare, fiind orientată pe direcţia de mers.

Concluzionând, trebuie să avem în vedere utilizarea covoraşelor de exterior la intrare, fiind foarte important să protejam traficul pietonal de la riscul de alunecare pe timp de iarnă şi pe tot parcursul anului ca o bariera pentru murdărie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Super Lipiciul! Super Lipiciul!
Trenduri in materie de culori pentru anul 2015 Trenduri in materie de culori pentru anul 2015
Lupta cu caldura Lupta cu caldura
Tinerii la domiciliu | Carantina Tinerii la domiciliu | Carantina
Alege cu atentie podeaua din hol Alege cu atentie podeaua din hol
Avantajele sistemelor de umbrire solara Avantajele sistemelor de umbrire solara

Vezi mai multe articole