on

Conacul Vinalia – Un vin bun, un loc de poveste

29 mai, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am traversat cu totii o perioada destul de ciudata in ultimul an si ne aflam intr-un punct in care relaxarea pare sa fie pe deplin meritata. Odata cu iesirea din perioada de restrictii, reluam vechile proiecte sau mai degraba ne propunem sa dezvoltam unele noi, fie ca sunt legate de constructii si amenajari, fie turistice, fie cautam noi provocari. Echipa Misiunea Casa priveste spre viitor si isi propune sa adauge la fila de istorie pe care a scris-o inca din 2003, noi capitole. Prin urmare, in perioada urmatoare ne dorim sa reluam intalnirile cu forumistii, dincolo de limitele forumului si barierei on-line.

 

Pentru ca fiecare dintre forumistii merita un semn de recunostinta, am plecat in cautarea unei locatii care sa ne rasfete pe masura si va invitam sa ne cunoastem face-to-face intr-o locatie pe care noi am vizitat-o si pe care dorim sa o prezentam in avanpremiera.

 

Fiecare loc deosebit are o istorie si ne face placere descoperirea unui loc care imbina intr-un mod deosebit reconstructia unei ferme si replantarea unei podgorii. Intr-o zi de vineri ne-am indreptat catre locatia noastra pe care nu o tinem secreta si care suna atat de simplu si firesc – Vinalia, mai exact la Conacul Vinalia din localitatea Ceptura de Jos. Dupa cum probabil ati intuit, Conacul din Vinalia este un simbol arhitectural neo-romanesc, renascut si modernizat in anul 2012 cand s-a finalizat proiectul de consolidare si extindere, si totodata refacerea podgoriei istorice.

 

Constructia ce a stat la baza dezvoltarii actualului conac exista intr-o forma redusa si a gazduit de-a lungul istoriei (din anii 1940 si 1970) sale mai multe functiuni: camin, cantina si birouri administrative pentru Ferma 2, acolo unde munca practica a elevilor si studentilor capata forma de educare prin munca in anii de dinainte de 1989. Regasim si astazi, pe terenul podgoriei Vinalia, doua constructii din aceste perioade, constructii ce isi vor regasi in viitor drumul catre reabilitare.

 

Transformarea constructiei existente in Conacul Vinalia de astazi a fost o experienta incitanta, forumistii stiu ce inseamna sa incepi refacerea unei constructii de la fundatiei si sa o aduci la stadiul de constructie finisata - un conac relaxant si perfect functional. Ne-a facut placere sa vedem fotografii din perioada renovarii pe peretii din receptive si restaurant.

Patrundem in tainele conacului pe care il descoperim pret de o zi, de la amurg pana la miezul zilei urmatoare si va vom prezenta succint cele 5 „povesti” ce se imbina armonios. Ansamblul central al locatiei este reprezentat de facilitatea pentru cazare, cea mai importanta constructie si cea care reprezinta deopotriva efortul arhitectului, cat si al designerului de interior. Dincolo de arhitectura neo-romaneasca, ca forumist experimentat, sunt surprins sa constat modul de finisare pentru care s-a optat la interior. Aspectul de tencuiala bruta, denivelata si finisata in alb, petele de culoare reprezentate de cate un perete al camerelor finisat in tonuri contrastante ca intr-o joaca de culori decorativa asortata in acelasi timp cu mobilierul, insertiile de zidarie pastrate netencuite, mobilierul minimalist, dar cu utilitate bine definita si suficienta, reprezinta doar cateva elemente ce ne fac sa simtim si sa ne bucuram de atmosfera trecutului, de casele bunicilor.

Alaturi de facilitatile pentru cazare, regasim restaurantul, terasa, zona de lounge bar, dar si un spatiu pentru iubitorii de apa si soare – ciubarul si piscina pentru perioada calda a anului. Toate aceste zone sunt legate intre ele prin spatiul verde si coridorul acoperit ce respecta aceiasi arhitectura.

Patrundem in restaurant si daca nu era suficient de clar ca discutam de autentic, avem confirmarea ca persoana care a decorat interiorul este bine ancorata in istorie. Nimic nu te bucura mai mult decat obiectele vechi puse in valoare, de la buturuga veche ce a fost inlocuita si care acum este la loc de cinste pe perete, pana la corpurile de iluminat realizate din sticle sau damigene, suporti pentru sticle de vin realizati din doage si cercuri metalice de butoi, abajur din razatoare de bucatarie etc.. Toate aceste elemente decorative si totodata cu rol functional, acompaniate de cuvintele mestesugite ale proverbelor sau citatelor literare afisate la tot locul, ne-au impresionat profund. Intr-un astfel de ambient, gustul bucatelor alese cu grija si tiparite in meniul restaurantului, sunt insotite de aromele sortimentelor de vin oferite de podgoria de 10 hectare de la Vinalia.

Degustam bucatele insotite de un vin alb si unul rosu, ambele seci, ne odihnim pret de cateva ore si continuam sa descoperim celelalte trei elemente din locatia noastra.

Podgoria are cateva soiuri de vita de vie, ele sunt lucrate cu grija - iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Probabil nu gasim curatenie si ordine mai mare decat intr-o podgorie bine ingrijita, vedem la tot pasul grija pentru vita de vie pe care o gasim cu lastarii plini de viitorul rod.

Garagiste de Vinalia” - un vin innobilat de un manunchi de fructe rosii cu taninuri bine echilibrate, “Magie de Vinalia” - o combinatie fericita intre mai multe soiuri de struguri, o simfonie eleganta in cerul gurii tale, “Miracol de Vinalia” este ceva special in soiul de Feteasca Neagra, “Mister Merlot de Vinalia” este inca o enigma cu gust pronuntat de prune negre si afine, “Mister de Vinalia” in varianta Cabernet Sauvignon vine cu un buchet intens de coacaze rosii si negre cu note de ciocolata. Vinul pe care il gasim la Vinalia se produce in cantitati limitate datorita suprafetei relativ redusa ocupat de podgorie si din aceasta cauza va puteti bucura de vin doar prin comanda in magazinul online sau la fata locului.

     

Crama conacului - partea de vinificare se realizeaza in cladirea aflata in partea dreapta a conacului, parterul asigurand prelucrarea strugurilor si toate tratamentele necesare pentru a obtine un vin de calitate, toate vasele necesare fiind realizate din otel inoxidabil. Maturarea si invechirea vinului este o etapa deosebit de importanta si ea se realizeaza in butoaie de stejar (pe o perioada ce depinde de tipul si calitatea vinului), in spatiul de la subsolul cladirii, acolo unde temperatura si umiditatea sunt atent controlate. Durata de utilizare a butoaielor este limitata in timp, dupa aceasta se pot reutiliza pentru producerea altor tipuri de bauturi spirtoase sau, asa cum am descoperit la conac, pentru realizarea obiectelor de decorare.

De aici mai avem un singur pas pana la punerea in valoare a vinului obtinut cu truda, ambalarea in sticle si etichetarea. Este ultimul pas inainte de a ajunge pe masa tuturor, pastrarea in sticle se face in depozitul aflat sub sala de degustare, in acelasi tip de mediu cu temperatura scazuta si cu umiditate controlata. Patrundem astfel in tainele degustarilor, o experienta pe care proprietarul podgoriei o face ori de cate ori este necesar.

 

Degustarea cuprinde o selectie de 5 vinuri alaturi de un platou cu branzeturi fine, nuci si mere. Orice vizita la o crama trebuie incununata de o degustare, altfel nu veti simti pe deplin aromele oferite de un vin de calitate.

Inainte de a pleca de la Conacul Vinalia, va recomandam sa faceti o plimbare prin podgorie, puteti strabate la pas aleile podgoriei. De asemenea, puteti sa incearati sa va imaginati cum seva vitei de vie, scaldata de soarele ce cuprinde intreaga zona cunoscuta sub numele „Dealul Mare”, produce acel strugure care ajunge licoarea aromata din paharul de degustare. Daca veti reusi sa va bucurati pret de cateva clipe, daca va veti rasfata simturile si veti fi relaxati la conac, atunci inseamna ca misiunea noastra este infaptuita.

 

In cateva cuvinte, aceasta a fost o mica poveste despre o clipa petrecuta la Vinalia, locul unde dorim sa ne intalnim cu tine, cititor sau forumist Misiunea Casa. Fie ca vei fi alaturi de noi sau vei petrece in privat un sejur relaxant, suntem siguri ca pe langa cele povestite de noi vei descoperi in profunzime Conacul Vinalia.

“Un VIN curat, facut din pasiune, care iti da bucuria de a trai!”

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Manastirea Corbii de Piatra Manastirea Corbii de Piatra
Gotic, istorie sau... Castelul Huniazilor Gotic, istorie sau... Castelul Huniazilor
Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura
Domul din Milano Domul din Milano
Cupola de sticla Cupola de sticla
Baie printre nuferi Baie printre nuferi

Vezi mai multe articole