Nevoia de verde – 10 motive sa iesim cu familia in natura

02 iulie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru noi oamenii nevoia de verde este o constanta a existentei, fie ca vietile noastre pline ne permit sa constientizam asta sau nu. Pe cand contactul cu natura ne ajuta sa fim mai sanatosi si sa ne eliberam de stres, lipsa acestuia ne aduce o serie de neajunsuri si in unele cazuri, ne poate chiar imbolnavi. De aceea este important sa ne reamintim de beneficiile iesirilor in natura, atat pentru noi cat si pentru intreaga familie. Modul nostru de a face asta este sa va prezentam 12 motive pentru care ar trebui sa va petreceti mai mult timp in natura.

1. Oamenii care merg des in natura au o conditie fizica mai buna. Conform unui studiu efectuat in anii '90, cei care frecventeaza parcurile pentru activitati fizice lejere, precum mersul cu bicicleta sau plimbatul, tind sa fie mult mai sanatosi decat cei care nu ies des in natura. De asemenea, iubitorii de natura au raportat mai putine vizite la doctor decat restul participantilor la studiu.

2. Rata obezitatii este mai scazuta la cei care locuiesc in apropierea unui parc. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii care au studiat diferentele intre indicele de masa corporala (IMC) la copii si tineri care locuiau langa un parc comparativ cu cei lipsiti de acces la natura.

3. Perioadele petrecute in natura ne fac sa ne simtim mai fericiti. Exista numeroase studii care au demonstrat ca pana si o plimbare scurta in parcul din apropiere ne ajuta sa ne eliberam de griji si ne sporeste starea de bine. Intr-un studiu recent, participantii si-au evaluat nivelul de fericire inainte si dupa o iesire in natura. Rezultatele pot parea surprinzatoare, dar toti participantii au declarat ca sunt mai fericiti dupa ce au simtit iarba verde sub talpi decat inainte.

4. Timpul petrecut in natura ne imbunatateste vederea si ne ajuta sa respiram mai bine. Copiii care se joaca in aer liber si in natura dezvolta mai rar miopie decat cei care se joaca predominant in interior. De asemenea, copiii care locuiesc in apropierea parcurilor sufera mai rar de astm.

5. Accesul la natura imbunatateste performantele scolare. Elevii care invata in licee care beneficiaza de o zona verde obtin note mai mari la teste si au raportat rate mai reduse ale abandonului scolar.

6. Cartierele unde vegetatia abunda au rate mai reduse ale criminalitatii. Conform statisticilor, rata criminalitatii – atat a crimelor violente cat si a jafurilor si furturilor din locuinte – este mai scazuta in cartierele bogate in parcuri si zone verzi decat in cele unde predomina betonul.

7. Timpul petrecut in natura ii ajuta pe cei cu deficit de atentie. Studiile au aratat ca simptomele celor diagnosticati cu ADD/ADHD sunt diminuate semnificativ atunci cand acestia au iesiri dese in natura.

8. Copiii care se joaca in natura au o coordinare motrica mai buna. Prin comparatie cu copiii care se joaca mereu in medii artificiale, precum in casa ori la gradinita, cei care alearga liberi in natura si au sansa, de exemplu, sa urce pe dealuri, au un mare avantaj. Acestia din urma au dovedit o coordinare motrica mai buna chiar si fata de copiii care practica un sport regulat, un rezultat care trebuie sa ne dea de gandit ca parinti.

9. Oamenii traiesc mai mult daca locuiesc in apropierea unui parc. Studii efectuate atat in Europa cat si in Asia au dovedit ca longevitatea unei persoane este invers proportionala cu distanta la care se gaseste o zona verde, precum o padure, o gradina sau un parc.

10. Oamenii care traiesc in medii lipsite de verdeata manifesta simptome negative. Atunci cand adultii locuiesc in cartiere lipsite de spatii verzi ei manifesta simptome similare cu cele aratate de mamiferele care isi pierd habitatul. Simptomele identificate sunt printre altele, o crestere a agresivitatii si a dificultati in a mentine legaturi armonioase cu proprii copii.

In speranta ca v-am reamintit cu succes de importanta iesirilor in natura, va invitam sa folositi informatiile de mai sus pentru a va motiva sa faceti asta cat mai des posibil.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Istorie si contemporaneitate sub un singur nume: Barcelona Istorie si contemporaneitate sub un singur nume: Barcelona
Biserica Neagra dincolo de metafora Biserica Neagra dincolo de metafora
Prima fortareata din gheata din Europa de Est Prima fortareata din gheata din Europa de Est
Cum sa-ti planifici concediul stand confortabil in pat Cum sa-ti planifici concediul stand confortabil in pat
Cupola de sticla Cupola de sticla
Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai

Vezi mai multe articole