Baie printre nuferi

Baie printre nuferi

21 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Baile 1 Mai, din judetul Bihor sunt o atractie pentru turisti indiferent de anotimp. Aici exista pentru fiecare o modalitate de petrecere a timpului. Cunoscuta de-a lungul timpului si sub numele de Baile Episcopiei (sec. XV-XVII), statiunea s-a facut remarcata mai ales datorita apelor minerale si a namolului sapropelic extras din lacul aflat in localitate, utilizate in tratarea unor afectiuni reumatismale, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic si afectiuni ginecologice.
Efectul benefic al apelor termale din statiune a fost descoperit cu foarte multi ani in urma. Primele tratamente care se faceau erau cu namolul extras de pe fundul albiei paraului Peta si din jurul izvoarelor termale. Acesta era aplicat direct pe partile dureroase ale corpului si asa s-a descoperit efectul de vindecare si ameliorare a bolilor reumatice.
Descoperite din antichitate, izvoarele cu apa geo-termala la temperaturi de 43 – 49 grade Celsius, au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbo-natate, calcice si sodice.
In plus, la cativa kilometri se afla partia de ski din Hidiselul de sus, unde exista si un teleschi, ceea ce face statiunea atractiva si pentru cei care iubesc sporturile de iarna.
Aici se afla si o rezervatie naturala unica in tara: "Lacul cu nuferi termali". Nymphaea Lotus Thermalis (relicva din Tertiar), are frunze rotunde plutitoare cu marginea dintata si rasfranta in sus, dintre care se inalta gingasele flori alb-galbui, cu miros placut parfumat. Planta este originara din zona Nilului si se presupune ca semintele de nufar au fost aduse aici fie de turci, fie de pasarile calatoare si s-au dezvoltat datorita apei termale. Lacul pe care cresc acesti nuferi este format de paraul Peta, care izvoraste chiar din Baile 1Mai, si ale carui ape au o temperatura de 30 grade Celsius. Datorita izvoarelor cu apa calda aceasta localitate era numita mai demult si "localitatea unde canta broastele si iarna".
Statiunea, aflata la 140 m altitudine, se bucura de un climat de tip continental moderat de ses, temperatura medie anuala fiind de 10,5 °C, iar cea din perioada estivala, de 21,3 °C. Presiunea atmosferica medie este de 770 mm coloana de mercur.
Principala atractie a statiunii Baile 1 Mai este apa termala (32 °C) care este folosita atat in bazele de tratament pentru tratarea bolilor reumatice, cat si in cele doua stranduri: strandul "Venus", cu o capacitate de cateva mii de locuri si cu multe bazine (din care unul olimpic si unul cu trambuline pentru sarituri) si "strandul cu valuri", cu o capacitate mai mica, dar care are o atractie deosebita datorita valurilor care sunt produse in apa din bazin (aceste valuri sunt produse de un motor construit de ingineri austrieci in jurul anului 1835).
Pentru turistii interesati de istorie, la 4 km se afla Oradea, resedinta judetului Bihor, unde se pot vizita: Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul Memorial Ady Endre si Muzeul Memorial Iosif Vulcan, Muzeul Militar National etc. La alti 3 km distanta de Baile 1 Mai se afla satul Betfia, unde exista un platou carstic unic in zona - un aven cu o adancime de 86 de metri, numit "Craterul de la Betfia".
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 destinatii de vacanta de neratat in 2014 5 destinatii de vacanta de neratat in 2014
Toamna se numara valizele Toamna se numara valizele
Reabilitarea spatiului public - piata Schouwburgplein Reabilitarea spatiului public - piata Schouwburgplein
Miracolul Romei este perfectiune Miracolul Romei este perfectiune
Galaxyland Galaxyland
Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului

Vezi mai multe articole