on

Vopsele decorative structurate pentru interior

07 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Etapa finala in construirea locuintei este reprezentata de aplicarea straturilor decorative, atat la interior, cat si la exterior. Alaturi de elementele arhitecturale, alegerea culorilor si a tipului de finisaj cu rol decorativ reprezinta componentele ce definesc ceea ce numim designul casei si sunt definitorii pentru aspectul amenajarilor. Stilul de amenajare poate fi unul simplu, clasic, modern, vintage sau utilizand accente dintr-o anumita epoca, dupa cum o impune personalitatea locatarilor si arhitectura constructiei.

Dupa identificarea stilului si selectia tipurilor de materiale necesare, vom ajunge inevitabil si la modalitatea de aplicare. Materialele pentru finisarea peretilor se aleg in conformitate cu stilul amenajarii, in functie de destinatia camerelor si a locului unde vor fi montate - la interior sau exterior. Evident ca pentru fiecare tip de suprafata suport putem avea mai multe variante de vopsea:

- Pentru lemn folosim vopsele, lacuri si lazuri alchidice sau varianta acestora pe baza de apa - pentru a evita pe cat de mult posibil emisiile de substante nocive si pentru a proteja atat persoanele ce vor locui in acea casa, cat si mediul inconjurator.

- Pentru pereti interiori avem la dispozitie o gama foarte bogata de vopsele lavabile, super-lavabile, efecte decorative etc. Fiecare producator pune la dispozitie variante clasice sau produse premium ce pot fi selectate la o nuanta adecvata prin utilizarea paletarului specific.

- Pentru peretii exteriori si fatade sunt recomandate tencuielile decorative ce pot avea aspect de praf de piatra sau aspect de scoarta de copac, de tip acrilic, silicatic, siliconic si mozaicat.

 

 

Din punct de vedere al tehnicilor de aplicare putem considera ca cea mai simpla varianta este reprezentata de vopseaua lavabila, aceasta fiind urmata de vopselele si lacurile pentru lemn, tencuiala decorativa, iar tehnicile cele mai elaborate sunt cele pentru aplicarea efectelor decorative.

 

Propunere de amenajare living cu perete vopsit bleu realizata de echipa Delta Studio

 

Stratul suport pentru aplicarea vopselelor decorative, lavabile sau a efectelor decorative este reprezentat de pereti si tavane, finisate cat mai bine si amorsare cu un grund specific vopselei pe care o vom utiliza – o amorsa de perete sau un grund de profunzime. Aceste suprafete pot fi realizate din gleturi pe baza de ipsos, gleturi din ciment alb, tencuieli fine (cu tinci alb sau gri), gipscarton, beton, zidarie. Gradul de finisare depinde de natura stratului final aplicat, cele mai fine suprafete fiind cele pe care aplicam un glet de ciment alb.

Putem finisa peretii in mai multe culori si in texturi diferite. Vopseaua lavabila are anumite caracteristici si trebuie sa alegem un produs care sa aiba proprietati superioare – calitate premium, daca dorim ca finisajul nostru sa fie durabil, sa aiba o textura si o culoare deosebita, sa aiba o putere mare de acoperire ceea ce se traduce in aplicarea unui numar redus de straturi, sa fie rezistent la murdarire, sa se curete usor si sa aiba o rezistenta la frecare ridicata. In combinatie cu vopseaua lavabila, se pot utiliza produse speciale – lazuri cu efect decorativ. Acestea sunt special concepute pentru a conferi un aspect deosebit de atractiv peretilor interiori (suprafete plane sau structurate), prin utilizarea tehnicilor creative de aplicare. Sunt produse pe baza de dispersii apoase, pigmenti speciali, extenderi si aditivi.

 

Vopsea decorativa PietraLevigata de la Giorgio Graesan - prin Delta Studio

 

Daca suprafata suport pentru lazurile cu efect decorativ se prelucreaza la fel ca in cazul vopselelor lavabile, la aplicare diferentele sunt semnificative, inclusiv intre diferitele tipuri de efecte ale produselor. Primul strat utilizat este reprezentat de un strat de fond cu o nuanta potrivita efectului decorativ ales, apoi se va aplica stratul pe care realizam efectul. Tehnica de realizare a efectului, asa cum am spus mai sus, depinde de tipul acestuia si implicit va necesita anumite unelte, cum ar fi: pieptene de cauciuc, burete natural, spaclu, manusa pentru efect, trafalet pentru efect, gletiera, etc. Aplicarea nu se realizeaza niciodata cu trafaletul obisnuit, nu se dilueaza produsul cu apa ca la vopseaua lavabila si tipul de realizarea efectului este limitat la 15-20 minute.

 

Vopsea decorativa PelleElefante de la Giorgio Graesan - prin Delta Studio

 

Vopselele decorative creaza efecte speciale, iar timpul de lucru este direct influentat de numarul de straturi de vopsele sau culori aplicate. De exemplu pentru o suprafata de 10 mp o decorativa cu o singura aplicare dureaza aproximativ 3-4 ore cu tot cu cu stratul de amorsare, pentru aceeasi suprafata cu o decorativa complexa este necesara o aplicare de 3-4 straturi de vopsea care poate dura 3-4 zile, a cate 3-4 ore/zi.

 

Vopsea decorativa Pelle di Elefante de la Giorgio Graesan - prin Delta Studio

 

Uneori constatam ca aplicarea unei vopsele lavabile sau a unui efect decorativ nu s-a realizat corespunzator, constatam ca vopseaua se cojeste rapid, ca se umfla si apar goluri de aer sub stratul de vopsea, ca exista pete pe suprafata acesteia. In toate cazurile, greselile au fost realizate inca din momentul pregatirii stratului suport.

 

Vopsea decorativa Spatula Stuhhi de la Giorgio Graesan - prin Delta Studio

 

Slefuirea peretilor cu asperitati, desprafuirea si amorsarea suprafetelor sunt pasi esentiali pentru a asigura un strat suport plan, fin si foarte aderent. La acest strat adera primul strat de vopsea, fie ca este lavabila sau strat de fond - in cazul vopselei cu efect decorativ - si daca va ramane praf vom avea cu siguranta fenomenele neplacute enumerate mai sus.  De asemenea, natura stratului suport este importanta, vom evita aplicarea vopselei lavabile sau a efectelor decorative pe straturi suport ce au urme de grasimi, sunt realizate din var clasic sau huma. Toate aceste finisaje sunt incompatibile cu vopseaua lavabila si lazurile decorative, prin urmare vor trebui razuite in prealabil si aplicata cel putin o mana de glet de finisare.

 

Tipuri de vopsea cu efect decorativ

 

 Amenajare dormitor Poliform in showroomul Delta Studio din București

Pe piata de profil vei gasi o gama variata de efecte speciale, fiecare producator are o anumita paleta de efecte decorative si anumite tipuri de culori, acestea din urma fiind intr-o gama mai restransa de culori fata de o vopsea lavabila.

 

 

Sa enumeram cateva efecte pe care le regasim:

  • Vopsea cu efecte speciale - Safari - Look metalic ce creeaza un efect asemanator dunelor de nisip, perfecta pentru pereti interiori. Trafaletul si pensula spaniola sunt instrumentele necesare pentru aplicarea si realizarea efectului final.
  • Efect decorativ Calcio Vecchio, cu textura fina sau grosiera

 

Finisajele decorative Calcio Vecchio sunt produse pe baza de pigmenti cu reflexe irizante, material de umplutura si aditivi speciali. Destinat finisajelor decorative interioare, sistemul Calcio vecchio are un aspect de metal brut, neprelucrat, care personalizeaza incaperile in stil clasic, de epoca, in stil modern sau contemporan.

Pe langa stralucirea deosebita, suprafetele acoperite cu finisajul decorativ Calcio Vecchio sunt si placute la atingere, avand o textura usor aspra, asemanatoare nisipului. Culoarea este usor variabila in functie de unghiul de luminozitate; permite diferite modele si efecte ce vor fi realizate in functie de abilitatile/fantezia aplicatorului. Pentru aplicare vom utiliza trafaletul pentru primul strat de grund, iar pentru efect utilizam pensula spaniola, manusa de lana ori drisca, ele fiind cele ce vor determina textura efectului decorativ.

 

  •       Efect decorativ Stucco Venezian

 

Sistemul inglobeaza cele mai bune materiale decorative in stil italian, combinand trasaturile stilului Stucco Veneziano cu eleganta originala, efectele luminoase si armonioase caracteristice stilului antic. Efectele sale caracteristice sunt dominate de reflexia luminii, jocuri de culoare, cu diferite tonuri si nuante. Este un produs pentru utilizare profesionala si cuprinde stratul de fond (grundul) si efectul decorativ. Grundul are rolul de a crea un strat de fond, uniform, peste care se aplica un strat final de efect (decorarea depinde de stilul si de creativitatea aplicatorului), nuantarea se realizeaza inainte de aplicare. Aplicarea grundului se realizeaza cu drisca din inox cu margini rotunjite, iar efectul decorativ cu spaclul japonez, in doua treceri pentru a avea efectul final.

 

  • Efect decorativ in relief

 

Se utilizeaza pentru finisarea suprafetelor interioare. Confera suportului un aspect rafinat, elegant si plin de farmec. Este un produs ideal pentru hoteluri, sedii de firma, cladiri istorice, vile s.a.m.d. - carora le ofera o nota distincta si artistica.

 

Din punct de vedere al tehnicii de aplicare este necesara o amorsa specifica si dupa circa 1 ora putem aplica relief decorul cu o drisca din inox prin tehnica spacluirii. Dupa un interval de asteptare de circa 24 ore (timpul necesar uscarii in profunzime) se aplica prin tamponare/frecare cu manusa din blana sau cu buretele lazura colorata. Se efectueaza miscari uniforme sau neuniforme, dupa dorinta.

 

·         Vopsea cu efecte speciale - Cashmere Pearl - Asigura un finisaj deosebit, catifelat, precum casmirul;

·         Vopsea cu efecte special - Magnetic paint - Vopsea ce asigura o suprafata cu strat magnetic, pe care se poate desena/scrie;

·         Vopsea cu efecte speciale – Jute - Efect decorativ ce ofera aspectul natural al iutei, perfect pentru peretii interiori;

·         Vopsea cu efecte speciale - Metal Touch - Vopsea decorativa ce asigura un finisaj metalic;

·         Vopsea cu efecte speciale - Rust effect – Efect decorativ ce ofera un finisaj asemanator ruginii;

 

 

Vopselele decorative se gasesc intr-o gama foarte variata de culori si efecte, pretul difera in functie de efectul ales. Tinand cont ca este recomandat sa aplici acest tip de vopsea pe un singur perete sau pe anumite elemente arhitecturale pentru a nu incarca foarte mult camera, alegerea ei este o optiune recomandata pentru a crea o amenajare premium.

In principiu este mai dificil sa lucrezi cu o vopsea cu efecte speciale, dar asta nu inseamna ca nu poate fi aplicata si in regim propriu daca avem grija sa asimilam toate informatiile furnizate de producator si sa respectam pasii necesari. Cu putina rabdare si mai multa indemanare, poti ajunge la un rezultat mai mult decat surprinzator. Daca crezi ca nu merita efortul si riscul, atunci alege un aplicator profesionist si rezultatul va fi uimitor.

Articol realizat cu sprijinul DELTASTUDIO.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Variante de amenajari folosind caramizile din sticla Variante de amenajari folosind caramizile din sticla
Lambriul, o solutie versatila Lambriul, o solutie versatila
Ce poti face cu un perete gol Ce poti face cu un perete gol
Placarea cu faianta a peretilor din gipscarton Placarea cu faianta a peretilor din gipscarton
Amenajarea peretilor: pericolele ascunse din tapet Amenajarea peretilor: pericolele ascunse din tapet
Tavanul dormitorului - Partea I Tavanul dormitorului - Partea I

Vezi mai multe articole