Lacuri si amorse ecologice

14 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand am inceput aceasta serie de articole de prezentare a celor mai cunoscute produse de pe piata amenjarilor interioare, am stat putin pe ganduri. Nu ne hotaram daca sa vi le prezentam comparativ, sau pe fiecare in parte. Dar, pana la urma, am ales sa va ajutam sa aveti un dosar complet, la care sa puteti apela ca la un dictionar, de fiecare data cand va hotarati sa zugraviti. Astfel, am ajuns la …. litera F, de la Fabryo, in oferta caruia veti gasi de la diluanti pana la vopsele de diferite tipuri calitati.
 
Ca de obicei, o sa incepem cu produsele de baza: grunduri, diluanti si amorse. Amorsa Rost pentru tencuieli este indicata in cazul suprafetelor poroase moi: tencuieli minerale, zidarii, ciment, beton, caramida. Ea reduce si regleaza gradul de absorbtie si friabilitatea acestora. Se aplica in 1-2 straturi, in functie de gradul de porozitate al suprafetei, cu pensula, rola sau prin pulverizare airless. Pentru reacoperire suprafata trebuie lasata sa se usuce 2 ore la 20 grade Celsius, iar pentru vopsire aproximativ 3 ore. Uscarea totala are loc in 12 ore.

Savana Primer este un grund cu rol de strat de fond pentru tencuielile structurate si vopselele decorative. Confera suportului protectie ridicata la factorii de mediu. Se poate aplica folosind pensula sau rola pe aproape orice tip de suprafata: sisteme termoizolante, tencuieli de var si ciment, beton si alte suporturi minerale. Indiferent de suport, un singur strat este suficient, iar pentru a acoperi un metru patrat de suprafata aveti nevoie de 0,2-0,3 kilograme de produs. Vopsirea se poate face dupa 12 ore de la aplicarea grundului, iar uscarea totala are loc in 4 zile, la o temperatura de 20 grade Celsius.

 
Savana Tiefgrund este un grund acrilic de adancime destinat amorsarii suprafetelor poroase vechi. Consolideaza suprafata de aplicare si reduce consumul produsului de finisare. Se intinde cu pensula, rola sau prin pulverizare airless in 1 sau 2 straturi (in functie de gradul de porozitate al suprafetei) pe tencuieli minerale, zidarii, ciment, beton, caramida. Uscarea pentru reacoperire dureaza 2 ore la 20 grade C; uscarea pentru vopsire - 2- 4 ore; iar ascarea totala  are loc in 12 ore la aceeasi temperatura medie.
 
Diluantul Grundsolv D 509 Guzu se utilizeaza la degresarea suprafetelor metalice inainte de vopsire si diluarea lacurilor, grundurilor, vopselelor si emailurilor pe baza de rasini alchidice, indiferent de suprafata pe care se aplica acestea (zidarie, caramida, ciment, beton, tencuieli minerale etc). Acest produs asigura uscarea optima a peliculei de vopsea si mentine luciul vopselei pe care o dilueaza. Dilutia se va face in raporturile indicate in instructiunile de utilizare a produsului care urmeaza a fi diluat, pana la atingerea vascozitatii optime de lucru a produsului diluat (5-15%).
 
Pentru suprafetele speciale, din lemn, dar, atentie, aflate in interiorul locuintei, producatorul propune grundul incolor Savana. Acest grund alchidic pe baza de solvent organic este destinat protectiei lemnului impotriva ciupercii albastre, a mucegaiului si insectelor xilofage. Se aplica in 1-2 straturi, cu pensula si prin pulverizare, avand o putere de acoperire de 5-6 metri patrati la litru (randamentul teoretic de aplicare este 10-11 mp/litru/strat) si se usuca in 24 ore.
Rost - Grund galben pentru lemn - ofera o aderenta excelenta la suportul pregatit corespunzator, protejeaza suprafetele o perioada lunga de timp, are putere buna de acoperire, rezista la intemperii sau trafic intens, precum si la factori de uzura. In functie de natura esentei lemnoase, un kilogram de produs se aplica pe o suprafata de 6-8 metri patrati. Daca tot vorbim de lemn, Fabryo are in oferta sa pentru spurafetele din lemn aflate in interior, 3 tipuri de lacuri si un produs pe baza de in. Lacul Savana cu teflon surface protector este un produs alchido-uretanic, destinat finisarii decorative si de protectie a suprafetelor lemnoase. Prezinta uscare rapida (24 ore), iar pelicula formata este hidrofoba si oleofoba (rezistenta mare la patare si murdarire). Se aplica folosind pensula, rola sau prin pulverizare in 2-3 straturi, avand o putere de acoperire de 5-6 metri patrati la litru.
Lacul incolor Ekonomic pentru lemn se poate aplica si pe Pt sau placi PFL, are o putere de acoperire de 7-8 metri patrati la litru si se usuca in 24 ore. Randamentul teoretic de aplicare este 14-16 mp/litru/strat. Peliculele formate sunt lucioase, rezistente, foarte aderente la suport. Acesta, ca si lacul Savana de mai sus, se poate utiliza doar in interior, nefiind rezistent la intemperii.
Lacul ecologic pentru parchet cu teflon surface protector de la Savana se foloseste doar pentru lemn (parchet, dusumele si mobilier de interior) si se aplica folosind pensula sau rola de mohair in 2-3 straturi. Acest produs este un lac acrilo-poliuretanic in dispersie apoasa. Formeaza pelicule cu o foarte mare rezistenta la solicitari mecanice si chimice si prezinta uscare rapida (24 ore). Cu un litru se acopera 5-6 metri patrati (randament teoretic de aplicare: 10-12 mp/litru/strat).
Uleiul de in sicativat, prezent pe piata sub brandul Ekonomic este indicat pentru suprafetele poroase din lemn. Acest produs este obtinut prin fierberea inului si amestecarea acestuia cu o substanta chimica, sicativa, care grabeste uscarea produsului final. Se aplica neparat in 3 straturi, cu pensula, rola sau prin pulverizare si are o putere de acoperire de 4-5 metri patrati la litru. Se usuca tot in 24 ore, ca orice lac pentru lemn.

 
Am lasat pentru saptamana viitoare prezentarea vopselelor folosite in finisajele de interior, pentru ca oferta Fabryo este destul de mare, iar noi nu vrem sa scapam din vedere nici un produs. Veti avea astfel posibilitatea sa alegeti ce vi se potriveste cel mai bine in deplina cunostinta de cauza.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea peretilor: pericolele ascunse din tapet Amenajarea peretilor: pericolele ascunse din tapet
Cum sa alegi finisajul ideal Cum sa alegi finisajul ideal
Gletuirea si vopsirea peretilor Gletuirea si vopsirea peretilor
Lavabila si vopseaua cu efecte speciale Lavabila si vopseaua cu efecte speciale
Cateva sfaturi pentru a zugravi singura casa Cateva sfaturi pentru a zugravi singura casa
GoodHome – Vopsea lavabila pentru interior GoodHome – Vopsea lavabila pentru interior

Vezi mai multe articole