on

Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent

05 aprilie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Realizarea acoperisului unei case este cea mai importanta etapa a unei operatiuni de construire, dupa ridicarea zidariei si inchiderea structurilor din beton. Aceasta faza delimiteaza un stadiu de executie, denumit popular „casa la rosu”. Din aceasta etapa incep inchiderea golurilor pentru ferestre, realizarea lucrarilor de hidroizolare si termoizolare, lucrarile la instalatii si amenajari interioare etc.

Realizarea unui acoperis rezistent, dar si economic din punct de vedere al consumului de energie nu tine doar de materialele alese, cat si de montajul corect a acestora. Astfel ca, pentru a va oferi cele mai bune, dar si corecte sfaturi, am luat legatura cu specialisti Wetterbest.

Te intrebi care este importanta sistemului de rigle de montaj si asterialei? Citeste mai departe pentru a afla raspunsul specialistilor Wetterbest.

In general, sistemele moderne de invelitori se monteaza pe retea de sipca ventilata – formata din contrasipci cu dispunere verticala, pe directia fiecarui caprior in parte si elemente transversale, sipcile.

Acest caroiaj astfel format faciliteaza circulatia naturala si libera a aerului, de la streasina catre coama. Se faciliteaza astfel, eliminarea condensului din structura acoperisului si se previne acumularea apei in stratul de termoizolatie si in structura acoperisului.

Asterelea, suportul lemnos realizat din scandura si care se monteaza peste capriori, confera suport de lucru si este mai degraba, o modalitate de protectie impotriva caderii de la inaltime a celor implicati in constructia acoperisului. Chiar si asa, recomandam folosirea scandurilor curate, uscate, fara urme de mortar, ciment si alte materiale potential acide. Se intampla, in cazul folosirii scandurilor cu urme de materiale de constructii, ca vaporii de apa de la nivelul acoperisului sa dizolve saruri si acizi din materialele amintite, pe care le angreneaza catre sistemul de invelitoare – se poate produce corodarea invelitorilor metalice.

Cum selectam corect si care sunt cele mai importante avantaje pe care le prezinta membrana anticondens?

Membrana anticondens este realizata prin teserea fibrelor de polipropilena de inalta densitate. Are o rezistenta mare la UV, rezistenta mecanica foarte buna si este tratata impotriva dezvoltarii mucegaiului, a cariilor de lemn, a ciupercilor si fungilor. Favorizeaza circulatia aerului in straturile structurii de acoperis, de la interior catre exterior. Condensul format pe suprafata interioara a invelitorii nu poate strapunge folia; astfel, structura acoperisului si chiar constructia in ansamblul ei sunt protejate de posibile infiltratii din condens.

Cum se monteaza corect accesoriile la nivelul invelitorilor din tabla?

Ca regula generala, se urmareste respectarea instructiunilor de montaj ale producatorilor respectivelor accesorii. Acestea pot fi elemente de ventilatie/aerisire/evacuare, console, sisteme de fixare ale panourilor solare si fotovoltaice, sisteme de siguranta precum scarile si trotuarele pentru acoperis, elemente de etansare ale zonelor de racord cu pereti, cosuri de fum sau ale strapungerilor in planul invelitorii, etc.
Altfel, montarea corecta a acestei game de accesorii presupune nedeteriorarea zonelor adiacente montajului, etansarea acestora, fixarea ferma a accesoriilor, protejarea cu vopsea de retus acolo unde lucrarile de montaj au afectat stratul de vopsea al panourilor de invelitoare metalica.

Cum pozitionam si fixam corect sistemele parazapada?

Ca elemente ce retin zapada pe acoperis, impiedicand desprinderea brusca a acesteia si, prin urmare, preintampinand producerea unor accidente si/sau avarii, parazapezile sunt de mai multe tipuri constructive si au mai multe modalitati de fixare.

Criteriul de baza este fixarea in planul acoperisului; acestea se vor fixa deasupra punctului de sprijin a structurii de acoperis pe perimetrul constructiei.

Un alt criteriu este pozitionarea parazapezii pe geometria panoului de invelitoare. Regula este ca aceasta sa se fixeze pe capatul superior al modulului (pasului) de tigla metalica atunci cand vorbim de invelitoare profilata.

         Pozitionare sistemelor parazapada pe acoperis                        Pozitionare pe panou invelitori tip tigla metalica

Articol realizat cu sprijinul echipei Wetterbest.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sistemul de degivrare: cum sa protejezi jgheaburile de efectele inghetului Sistemul de degivrare: cum sa protejezi jgheaburile de efectele inghetului
Protectia impotriva UV, element de baza al acoperisurilor Protectia impotriva UV, element de baza al acoperisurilor
Copertine pentru terase Copertine pentru terase
Inchiderea sageacului Inchiderea sageacului
Rufster lanseaza Nova, un nou model de tigla metalica Rufster lanseaza Nova, un nou model de tigla metalica
Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului

Vezi mai multe articole