on

Etanseitatea si protectia acoperisului in panta

27 ianuarie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ridicam o constructie si inevitabil ajungem destul de rapid la acoperirea acesteia, de multe ori fiind aproape de sezonul rece. Este momentul in care trebuie sa realizam structura sarpantei si sa montam o invelitoare. Aceste doua elemente ale constructiei, sarpanta si invelitoare, sunt gandite inca din faza de proiectare si trebuie respectate. Evident ca putem face schimbari de forma, schimbari ale materialelor utilizate dar numai respectand prevederile legale, dupa cum sunt implicatiile acestor solutii de modificare.

Revenind la acoperisul casei, indiferent daca este peste un etaj mansardat sau peste un pod, el va constituie un element structural ce trebuie realizat bine de la bun inceput. Spunem acest lucru pentru ca asigura o protectie multipla dar si o anume estetica a constructiei.

Prin estetica acoperisului se asigura completarea si definitivarea constructiei, asa cum a fost viziunea beneficiarului dar mai ales a arhitectului care a proiectat ansamblul. Sunt importante atat formele alese pentru planurile sarpantei cat si selectia materialelor pentru realizarea invelitorii si a accesoriilor acesteia, inclusiv sistemul de colectare si evacuare a apelor pluviale.

Acoperisul cu panta asigura o protectie multipla la toti factorii externi, factorii de mediu si contribuie in mod direct la realizarea confortului ambiental din interiorul. Acest aspect este cel mai bine resimtit in cazul acoperisului unui etaj mansardat, cand spatiul tampon oferit de un pod lipseste.

O structura standard pentru un acoperis cu panta presupune existenta urmatoarelor elemente componente, enumerare de la exterior la interior:

  1. Invelitoare, poate fi realizata din tigla ceramica, tigla de beton, tigla de tabla, sindrile bituminoase etc.;
  2. Sistem de rigle de montaj pentru invelitoare si pentru realizare spatiu de ventilare, o retea dubla realizata rigle din lemn, de regula cu dimensiunea de 3/5cm;
  3. Membrana pentru acoperis
  4. Capriori fixati pe o structura de lemn, reprezentand ansamblul sarpantei

 

In functie de specificul constructie, etaj mansardat sau nu, structura poate continua cu straturile de izolare termica si fonica ale acoperisului plus stratul de protectie la vapori si inchidere a tavanelor.

Invelitoarea asigura protectia fizica fata de mediul exterior, ploi, zapada, vand, praf si descarca efectele acestora prin structura sau accesoriile acoperisului. Dincolo de aspectul rezistentei la solicitarile mecanice si coroziune, un element ce a devenit definitoriu pentru calitatea acoperisului este reprezentat de membrana pentru acoperis, cunoscuta si sub denumirea de  folie anti-condens.

Potrivit specialistilor, aceasta membrana are un rol dublu, functionand ca o supapa de protectie. Aceasta actioneaza ca o bariera ce nu lasa infiltratia de apa sub invelitoare si, in acelasi timp, permite eliminarea rapida a apei ce a ajuns pe suprafata acesteia ca urmare a procesului de condensare sau accidental. Pe langa acest aspect, membrana permite vaporilor din izolatie sau structura de lemn a sarpantei sa migreze in exterior si, in plus, faciliteaza procesul de evacuare catre jgheaburi. Nu putem uita de rolul foliei de condens in protectia capriorilor si materialului termoizolant al acoperisului.

Caracteristica membranelor fata de vant asigura protectia structurii acoperisului impotriva curentului si pierderii de caldura.

Avantajele unei membrane de acoperis de calitate sunt:

  • Extrem de rezistenta la apa
  • Ermetica
  • Permeabila la vapori
  • Rezistenta mare la radiatii UV si temperaturi ridicate

In mod normal o astfel de membrana trebuie sa aiba o rezistenta mare la UV. Pentru ca nu toate produsele sunt la fel de rezistente la UV este recomandat sa va informati despre perioada de timp cat membrana poate expusa direct radiatiei solare si sa asigurati montarea cat mai rapida a invelitorii.

Membranele de acoperis lucreaza mult mai bine daca si pe partea interioara a acoperisului (pe interior), se monteaza si se etanseizeaza corect folia bariera impotriva vaporilor specifica termoizolatiilor. Este recomandat sa nu se monteze termoizolatia acoperisului, inainte de a monta folia de protectie a acestuia si chiar invelitoarea.

Cele mai recente produse inovative prezinta au caracteristici privind ignifugarea, contribuind la siguranta la foc si protectia structurilor si locatarilor.

Chiar daca o membrana de acoperis de calitate costa ceva mai mult decat produsele uzuale, costul se va amortiza avand in vedere ca se elimina riscurile aparitiei deteriorarilor preintampinati aparitia problemelor si necesitatea executarii unor reparatii destul de importante. In acest fel, veti investi in durata de viata si in rezistenta acoperisului casei noastre.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acoperisuri pentru cladiri istorice Acoperisuri pentru cladiri istorice
Cum evitam stricaciunile provocate de ploi acoperisurilor Cum evitam stricaciunile provocate de ploi acoperisurilor
Cum sa construiesti un acoperis pas cu pas Cum sa construiesti un acoperis pas cu pas
Intretinerea acoperisului dupa trecerea sezonului rece Intretinerea acoperisului dupa trecerea sezonului rece
Despre ventilatie si sindrila: sfaturi de montare si recomandari de utilizare Despre ventilatie si sindrila: sfaturi de montare si recomandari de utilizare
Materiale de calitate pentru cresterea duratei de viata a cladirilor Materiale de calitate pentru cresterea duratei de viata a cladirilor

Vezi mai multe articole