De cele mai multe ori, dupa o renovare este schimbat si stilul locuintei, iar in urma acestei operatiuni, rareori, usile de interior se mai potrivesc cu noua ambianta. Iar daca demontarea vechiului blat de usa poate fi efectuata rapid, schimbarea tocului solicita ceva mai multa atentie. Cum se face? Iti explicam in continuare!
Dimensiunile usii noi sunt predeterminate de cele ale golului existent. Cu toate acestea, chiar daca vechea usa nu corespundea unei masuri standard, poate fi facut un pas mai departe prin aducerea golului la dimensiunile standard.
Acest lucru este demn de luat in considerare, deoarece pretul usilor standard si al tocurilor aferente acestora este intotdeauna mai mic decat al celor realizate la comanda. Daca intentionezi, totusi, sa pastrezi deschiderea usii, respectiv sa schimbi doar usa si tocul acesteia, va trebui sa acorzi o grija deosebita modului in care va fi demontat tocul existent. Aceasta operatiune trebuie executata cu foarte multa atentie, pentru a evita deteriorarea peretelui.
Tocul este rama pe care se inchide blatul usii. Format din doua parti verticale si una orizontala in partea de sus, acesta acopera grosimea peretelui. Din aceasta cauza, la alegerea modelului trebuie sa tii cont de dimensiunile exacte ale acesteia din urma.
Spatiul dintre deschiderea peretelui si toc va fi acoperit cu pervaze. In cazul usilor din elemente prefabricate, tocul si elementele de falt (pe care este fixata partea inferioara a balamalelor) vor fi asamblate prin insurubare, respectiv prin lipire. Apoi, dupa intarirea cleiului, acestea sunt introduse in golul de usa. Aici vor fi mai intai asezate si potrivite (eventual cu ajutorul unor pene din lemn), pentru ca dupa aceea sa fie spaltuite cu ajutorul unor sipci taiate in prealabil cu precizie milimetrica.
Inainte de aplicarea in rostul format intre perete si toc a 6 puncte de spuma semirigida (de ambele parti ale tocului, la nivelul balamalelor, respectiv al broastei), este recomandata montarea de proba a blatului usii, pentru a testa functionalitatea acesteia. Totodata, pot fi efectuate si eventualele corecturi necesare. Imediat ce spuma semirigida s-a intarit, trebuie taiate portiunile excedentare ramase. Din ratiuni care tin de izolatia fonica, spatiile goale pot fi astupate cu vata minerala.
In fine, odata ajunsi in acest punct, mai trebuie avute in vedere urmatoarele operatiuni: asamblarea, respectiv imbinarea pe toc a pervazelor de usa decorative, apoi aplicarea izolatiei si, ca ultim pas, montarea efectiva a blatului usii.
Comentarii
Nu exista comentarii.