Tripanul - o noua generatie de termopane

08 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi este considerat de unii doar un moft, tripanul este de fapt un produs care creste sensibil gradul de izolare termica si fonica a locuintei. Noua generatie de tamplarie termoizolanta va poate oferi o reducere cu pana la 15% a valorii facturii pentru incalzire si o protectia fonica de aproximativ 50% fata de clasicul termopan. Diferenta de pret poate fi cu 10-20 de euro mai mare in cazul tripanului, dar produsul isi merita banii, dupa cum spun specialistii din domeniu. Pentru fabricarea unui geam
Tripan
tripan se folosesc 3 foi de sticla, fata de 2 utilizate la termopan , la care se adauga argon sau kripton, pentru a obtine protectia termica superioara.
 
Cele doua gaze introduse între foile de geam ofera o valoare a indicelui de transfer termic de 1,1 wati pe metru patrat kelvin. In plus zgomotul se reduce cu aproximativ 29 de decibeli daca este utilizat argon si cu 36 de decibeli daca este introdus kripton. Cea mai intalnita grosime totala a unui geam tripan este de 32 mm pana la 44 mm si se monteaza pe un profil cu adancime constructiva de 70 mm. In multe cazuri un geam tripan este ales gresit pe principiul ca mai multe foi de sticla izoleaza termic mai bine, dar specialistii contrazic aceasta teorie. Este bine sa stiti ca cele mai bune rezultate pentru un geam tripan se obtin cu o grosimea totala de 44 mm, pentru ca o scadere a distantei dintre foile de geam (de la 16 mm la 10 mm) afecteaza proprietatile de izolare termica ale ferestrei. Sticla are la randul ei foarte multe caracteristici care pot influenta confortul dumneavoastra, incepand cu aspectul, izolarea termica si fonica, pana la coeficientul de umbrire, gradul de reflexie sau absortie a luminii. Foarte multe cladiri din Europa au sticla Low-e in ideea de a reflecta caldura in interior si a minimiza pierderile de energie. Acest tip de sticla este neutru in aparenta, ceea ce-i permite folosirea atat pentru cladiri rezidentiale cat si pentru spatii comerciale.
 
Sticla low-e se obtine printr-un procedeu numit pulverizare magnetronica, prin aplicarea unui amestec de metale invizibile pe una din suprafetele sticlei. Iarna este mai benefica sticla de tip Low-e, pentru ca lasa aportul natural de incalzire prin radiatiile solare sa patrunda din exterior in interior. Vara insa, reducerea aportului de caldura din exterior datorat radiatiei si diminuarea costurilor de climatizare generat de aerul conditionat poate fi realizat cu ajutorul sticlei Control Solar. Acest tip de sticla reflecta razele soarelui in afara cladirilor atat vara cat si iarna. Ambele tipuri de sticla sunt eficiente, alegerea ar trebui sa fie facuta tinand cont de zona in care este amplasata cladirea si conditiile climatice ale fiecarei perioade din an. Pentru cei care iubesc soarele sunt recomandate geamurile tripan cu sticla de tip Low-e chiar fara argon.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

diana

04 septembrie, 13:16

Am montat ferestre Qfort tripan low E si control solar. Am constatat ca lumina prin ele este mult diminuata, mai exact mi-au umbrit toata casa si au o tenta verzuie.intrebarea mea este: Asa este normal acest tip de sticla? Florile pot creste pe pervazul unei astfel de ferestre?

Alte articole

Alege geamul potrivit pentru ferestrele de mansarda VELUX Alege geamul potrivit pentru ferestrele de mansarda VELUX
Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast
CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal? CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal?
Cum evitam aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan? Cum evitam aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan?
Cand se monteaza fereastra de mansarda? Cand se monteaza fereastra de mansarda?
Montajul usilor de interior: realizarea operatiunii pas cu pas Montajul usilor de interior: realizarea operatiunii pas cu pas

Vezi mai multe articole