Fosa septica

Aspecte de care trebuie sa tii cont cand iti alegi o fosa septica

04 februarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fosele septice sunt o alternativa ecologica a foselor clasice realizate din beton sau caramida. Daca acestea din urma polueaza panza freatica, fosele septice protejeaza mediul inconjurator, sunt mult mai usor de folosit si mult mai eficiente.

Fosele septice sunt solutia ideala pentru cei care nu sunt racordati la o retea de canalizare. Acestea sunt de fapt rezervoare etans montate subteran, ce au ca scop colectarea apelor menajere produse in gospodarii si eliminarea materiilor poluante ce sunt localizate in apele uzate. De asemenea, fosele septice au capacitatea de a retine materiile solide si deseurile plutitoare.

Cheia pentru a te bucura de o fosa septica eficienta care sa nu iti dea batai de cap este, in primul rand, alegerea corecta a materialului din care este realizata. Fiind o investitie pe termen lung, foarte importanta pentru confortul tau, ar fi recomandat sa nu te multumesti cu o fosa ieftina, realizata dintr-un material de proasta calitate. Ideal este sa alegi o fosa septica realizata dintr-un material precum polietilena de inalta densitate (PEHD), acesta fiind cel mai rezistent material din care poate fi fabricata o fosa septica. Bineinteles, pe piata exista fose realizate din materiale mai putin rezistente precum polietilena simpla (PE), fibra de sticla, plastic, insa considerand importanta acestui element in sistemul tau de canalizare, este indicat sa nu te pripesti cand vine vorba de alegerea tipului de material.

Fosele septice realizate din polietilena de inalta densitate asigura o rezistenta impresionanta la socuri mecanice si termice, precum si la actiunea substantelor si gazelor care rezulta ca urmare a procesului de descompunere. Folosind fose septice realizate din materiale mai putin calitative risti sa fii expus mirosurilor deranjante ce se elibereaza in urma descompunerii deseurilor, precum si riscului fisurarii fosei septice si scurgerii apei infestate in panza freatica.

Dimensionarea unei fose septice se face in functie de numarul de utilizatori. Astfel, o fosa septica are trebui sa aiba o dimensiune de minim 1,5 ori mai mare decat debitul de reziduuri prevazut a fi rezultat zilnic. Exista fose unicamerale, cunoscute si sub denumirea de fose vidanjabile, si fose prevazute cu mai multe compartimente, fosele septice ecologice.

Principiul de functionare al unei fose septice are la baza colectarea apei uzate si a materiilor solide in prima camera, cele din urma fiind descompuse pe cale anaeroba. Bacteriile din fosa septica au rolul de a transforma substantele solide in mal si gaze, urmand ca substanta semi-lichida ramasa sa ajunga intr-un alt compartiment pentru a fi supusa unui proces de sedimentare a reziduurilor. Impuritatile rezultate sunt eliminate in sol printr-un sistem de tevi. Datorita prezentei unui filtru, reziduurile brute nedescompuse nu pot ajunge in sistemul de drenaj. Rezultatul este protejarea solului si a sistemului de drenaj impotriva colmatarii.

In timp, pe fundul fosei septice se va aduna mal care, la anumite intervale de timp, va trebui vidanjat. Vidanjarea este recomandata in principiu in momentul in care noroiul din depozit ocupa o treime din spatiul total si o jumatate din adancime. In cazul foselor septice ecologice sunt adaugati activatori biologici ce au ca scop accelerarea procesului de descompunere a materiilor solide, eliminarea mirosurilor neplacute si, prin urmare, prelungirea intervalului de timp dintre vidanjari.

 

sursa foto: fose-septice.net

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea pompei submersibile pentru alimentarea cu apa din put Alegerea pompei submersibile pentru alimentarea cu apa din put
Despre poluarea apei Despre poluarea apei
Pompele submersibile: Alegerea potrivita pentru alimentarea cu apa Pompele submersibile: Alegerea potrivita pentru alimentarea cu apa
Amorsarea hidroforului – Cum sa-i reglezi presiunea Amorsarea hidroforului – Cum sa-i reglezi presiunea
Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara
Apa partial potabila (I) Apa partial potabila (I)

Vezi mai multe articole