Sistemul de canalizare, instalatiile si obiectele sanitare

10 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toate instalatiile sanitare din locuinta dumneavoastra, pentru o functionare corecta, trebuie conectate la sistemul de canalizare.

La alcatuirea instalatiei de canalizare a apelor uzate menajere se tine seama de numarul si modul de amplasare in cladire a obiectelor sanitare. In cazul nostru, instalatia de canalizare reprezinta un sistem de conducte care transporta apele uzate menajere pentru a fi deversate.

Este interzisa deversarea in reteaua de canalizare a gunoiului menajer, a uleiurilor uzate si a produselor inflamabile, a grasimilor, si, in general, a oricaror corpuri solide sau cele cu un nivel biodegradabil scazut.
 
Sistemele pot fi: unitare - cu o singura conducta in care apele uzate menajere si cele pluviale se amesteca si se varsa impreuna in colectorul stradal, si separative - cu conducte separate pentru apele uzate menajere si pluviale.
 
Elementele componente ale instalatiei interioare de canalizare menajera se clasifica in functie de pozitia lor si de rolul pe care il indeplinesc: conducta de legatura - intre obiectul sanitar si coloana; coloana de canalizare verticala; conducta de ventilare - realizeaza aerisirea instalatiei si poate fi separata, comuna, suplimentara sau dublata; conducta colectoare orizontala din interiorul cladirii; accesorii - piese de curatire, goliri, separatoare, sifoane si vane; si racordul care asigura legatura intre utilizator (client) si canalul public. Caminul de racord si instalatia interioara sunt ale proprietarului de imobil, care are obligatia sa le intretina corespunzator.
 
De asemenea, proprietarul are obligatia sa doteze caminul de racord cu o clapeta anti-retur. Aceasta masura este in interesul direct al proprietarilor, prevenind inundarea subsolului in cazul unor precipitatii de mare intensitate.
Instalatia de canalizare menajera trebuie sa evacueze apele uzate de la toate obiectele sanitare din cladire, in conditii sanitare si de siguranta.
 
Sistemul va fi astfel proiectat incat sa fie protejat impotriva depunerilor de materii pe conducte si a infundarii acestora, si sa aiba piese de curatire adecvate si in numar suficient pentru a permite o curatire usoara a instalatiei. Materialul conductei de canalizare trebuie sa aiba suprafata interioara neteda, rezistenta la actiunea chimica a apelor uzate si a mediului exterior, rezistenta la abraziune si durabilitate in timp. Conductele care au durata de viata mai redusa trebuie sa fie protejate impotriva loviturilor, sa fie usor de inlocuit, iar accesul la acestea sa nu reprezinte o problema.
 
Pentru realizarea instalatiilor de canalizare interioara se folosesc materiale metalice si diverse aliaje (fonta de scurgere, otel, cupru, alama, plumb); nemetalice (gresie ceramica, beton simplu si beton armat, sticla); plastic (PVC, PE, PP, ABS).
Conductele de canalizare se monteaza aparent pe suprafata peretilor sau, mascat, in ghene.
 
Reteaua functioneaza, in general, gravitational, dar, in zonele depresionare, apa uzata este pompata prin intermediul unor statii de pompare. Daca nu aveti posibilitatea sa va racordati la un sistem central de canalizare trebuie sa va faceti singuri un put de scurgere sau sa va instalati o fosa septica. Dar despre acestea vom vorbi saptamana viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Conducte cu o viata lunga si sanatoasa Conducte cu o viata lunga si sanatoasa
Instalatiile de apa calda si rece: recomandari pentru o lucrare de durata Instalatiile de apa calda si rece: recomandari pentru o lucrare de durata
Instalatii sanitare Instalatii sanitare
Ce sunt robinetii termostatici si la ce folosesc? Ce sunt robinetii termostatici si la ce folosesc?
Dus ca un rasfat! Dus ca un rasfat!
Avantajele folosirii unui presostat electronic Avantajele folosirii unui presostat electronic

Vezi mai multe articole