Materiale de care aveti nevoie:
Caramizi pline, de calitate, caramizi de samota pentru camera de ardere, nisip si ciment pentru mortar, grilaj, rama pentru grilaj si suporturi de fier pentru rama.
Planul gratarului
Alegeti caramizile cu grija. Stabiliti pe hartie marimea constructiei. Aceasta poate fi aleasa in functie si de marimea grilajului pentru gratar. Puteti opta pentru o forma de semicerc sau dreptunghiulara (sau orice alta forma, indiferent de complexitatea acesteia).
Constructia gratarului din caramida
Pregatiti suprafata pe care doriti sa ridicati constructia si sapati pe toata suprafata o groapa de adancimea unei caramizi. Turnati un strat de mortar pe care asezati apoi caramizile. Acoperiti caramizile cu un nou strat de mortat, nivelati si stropiti cu apa pentru a permite mortarului sa faca priza mai buna cu urmatorul strat de caramizi. Daca ati optat pentru o structura rotunjita, atunci injumatatiti o parte din caramizi cu ajutorul unei dalte.
Asezati caramizile in plan, formand un cadru (semicerc, dreptunghi sau alta forma dorita), avand grija sa umpleti spatiile dintre caramizi cu mortar. Continuati astfel zidaria, avand in permanenta grija sa verificati nivelul cu ajutorul unui boloboc. Cand ati ajuns la nivelul dorit (de regula sapte straturi de caramida sunt suficiente), umpleti golul din interiorul cadrului de zidarie cu pamant si resturi de caramida. Nivelati apoi si turnati un strat de mortar. Pe suprafata astfel formata asezati doua randuri de zidarie, folosind caramida din samota pentru a forma un zid de latime dubla fata de randurile de la baza. La formarea acestor ultime randuri de zidarie tineti cont de dimensiunea grilajului si incadrati-l in interiorul suprafetei zidite. Intindeti un strat de mortar pentru al treilea rand de zidarie si aveti grija sa asezati suporturile din fier pe care se va sprijini rama grilajului. Incheiati cu cel de-al treilea strat de caramizi.
Din acest punct gratarul este gata pentru a fi folosit.
Mai multe informatii despre construirea gratarului din caramida si nu numai gasiti pe forumul nostru in, probabil, cel mai mare topic dedicat acestui subiect - click aici.
Comentarii
Nu exista comentarii.