3.000 de locuinte din Capitala, scoase la inchiriat in martie, dublu fata de 2007 - 14 Aprilie 2009

14 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pana la sfarsitul lunii iunie, chiriile vor mai scadea cu 10%.
 
Chiriile pentru apartamentele cu doua camere variaza de la 300 la 400 de euro.
 
Chiria minima pentru o garsoniera a ajuns la 230 de euro pe luna.
 
Introducerea normelor de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), a facut ca puterea de cumparare a romanilor sa scada. In plus, salariile angajatiilor sunt fie in stagnare, fie chiar mai mici. Proprietarii de apartamente vechi, dar si dezvoltatorii imobiliari s-au vazut nevoiti sa scada din preturi. Chiar daca preturile locuintelor noi au scazut cu 50%, iar la cele noi cu 30%, potentialii cumparatori nu pot achizitiona fara a contracta un credit, ramanand astfel la statutul de chirias.
 
Luna martie a adus o explozie pe piata chiriilor din Capitala in ceea ce priveste numarul de oferte. Numarul ofertelor de inchiriere a fost dublu fata de martie 2007 si cu aproape 60% mai mare decat in martie 2008, potrivit datelor din raportul lunar realizat de servicul de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro.
 
Mai bine inchiriaza decat sa vanda
 
Scaderea drastica a preturilor locuintelor vechi i-a indemnat pe unii proprietari sa scoata apartamentul la inchiriere decat sa vanda la preturi mici. „Foarte multe locuinte finalizate nu mai pot fi vandute. Nu mai pot vinde nici speculatorii care au cumparat apartamente la preturi mai bune. In momentul in care nu se pot vinde, le scot la inchiriat. In loc sa scada preturile, asteapta o viitoare crestere, sa vanda la un pret mai bun. Pe fondul unei oferte din ce in ce mai mari si a unei cereri constante sau in scadere, scad si chiriile. Pana la sfarsitul lunii iunie, vor mai scadea cu 10%”, a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.
 
Deprecierea leului in raport cu moneda europeana si veniturile in scadere ale populatiei i-au fortat pe proprietari sa scada chiriile.
 
Astfel, actualele chirii medii solicitate se situeaza sub nivelul celor din 2008, in unele cazuri chiar si sub nivelul celor din 2007, mai arata analiza AnunturiParticulari.ro. Pentru a nu ramane cu apartamentele nevandute, dezvoltatorii imobiliari ofera clientului posibilitatea platii unui avans, dupa care doi ani de zile, viitorul proprietar este chirias, iar chiria se adauga valorii totale a locuintei, in momentul in care acesta poate contracta un credit.
 
300 de euro chiria pentru un apartament cu 2 camere in Drumul Taberei
 
Daca in luna martie a anului trecut, chiria medie ceruta a fost de 381 de euro pentru o garsoniera, in aceeasi luna a acestui an chiria medie ceruta a fost de 320 de euro. In cazul apartamentelor cu doua camere, chiria medie din martie 2009 este cu aproape 100 de euro mai mica fata de cea din martie 2008. Astfel, de la 577 de euro/luna s-a ajuns la 467 de euro/luna. O scadere importanta se remarca si la chiriile pentru apartamentele cu trei camere: de la 883 euro in martie 2008, la 662 de euro luna trecuta.
 
Proprietarii care au neaparata nevoie de bani inchiriaza si la preturi mai mici. Spre exemplu, pentru o garsoniera situata in zona Teiul Doamnei, confort 2, mobilata si utilata, chiria ceruta este de 230 de euro/luna sau 220 de euro pentru o alta garsoniera, situata in Crangasi, renovata, cu internet, mobilata si utilata.
 
Chirii mai mari sunt pentru garsonierele mobilate de lux, cum spun anunturile, si situate in zone centrale. Spre exemplu, pentru o garsoniera din zona Alba Iulia, proprietarul cere 450 de euro. In cazul apartamentelor cu doua camere, ofertele de inchiriere pornesc de la 250 de euro, dar sunt situate in zone periferice precum Soseaua Alexandriei sau Berceni, unele fiind mobilate, altele nu. In zonele semicentrale, chiriile variaza de la 300 la 400 de euro, iar cele mai mari se inregistreaza in zonele centrale. Chiria lunara pentru un apartament cu doua camere din zona Nerva Traian, de 71 de metri patrati, utilat modern este de 625 de euro.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Exista un risc de prabusire a preturilor imobiliare Exista un risc de prabusire a preturilor imobiliare
Cele mai proaste investitii imobiliare Cele mai proaste investitii imobiliare
Raiffeisen: dobanda promotionala la creditele imobiliare in franci elvetieni Raiffeisen: dobanda promotionala la creditele imobiliare in franci elvetieni
Codul de etica cu privire la inteligenta artificiala: Bosch stabileste instructiunile pentru utilizarea inteligentei artificiale Codul de etica cu privire la inteligenta artificiala: Bosch stabileste instructiunile pentru utilizarea inteligentei artificiale
Numarul celor care si-au asigurat casa este acum dublu Numarul celor care si-au asigurat casa este acum dublu
Agentiile imobiliare vad scumpiri Agentiile imobiliare vad scumpiri

Vezi mai multe articole