4.000 de hectare din circuitul agricol au ajuns teren pentru constructii

18 decembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Investitiile din domeniul imobiliar atrase de piata autohtona sunt de cinci ori mai mari comparativ cu anul trecut (aproximativ 800 milioane de euro)
 
Taxele pe care beneficiarul le are de platit pentru a schimba incadrarea terenului sunt de 250 RON, pentru suprafete de pana la un hectar si se dubleaza pentru suprafete de maximum 50 de hectare. Taxa creste pana la 700 RON in cazul parcelelor de peste 50 de hectare. Tarifele sunt valabile pentru eliberarea avizelor in regim normal.
 
Tot mai multe terenuri agricole sunt scoase din circuit pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Numai in primele opt luni ale acesui an, suprafata scoasa din circuitul agricol, la nivelul intregii tari, a fost aproape dubla, comparativ cu tot anul 2005. Cifrele sunt elocvente: in jur de 4.
000 hectare din ianuarie pana in august, fata de 2.200 hectare, anul trecut, potrivit datelor comunicate de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). De altfel, si investitiile din domeniul imobiliar atrase de piata autohtona sunt de cinci ori mai mari comparativ cu anul trecut (aproximativ 800 milioane de euro), dupa cum estimeaza specialistii companiei DTZ Echinox. Mai mult, fata de anul de referinta 2003 - cand abia incepusera sa apara primele investitii imobiliare straine semnificative - in intervalul mentionat din 2006 s-a scos din circuitul agricol o suprafata de patru ori mai mare. Cele mai intense astfel de activitati se inregistreaza in Bucuresti si in judetul Ilfov, zonele cele mai atractive pentru construirea de blocuri, spatii comerciale, cladiri de birouri si spatii industriale. Mihai Busuioc, directorul general al ANCPI, ne-a declarat ca suprafetele scoase din circuitul agricol in Capitala si in judetul Ilfov reprezinta jumatate din totalul terenului agricol caruia i s-a schimbat destinatia la nivelul Romaniei. Astfel, nucleul investitiilor imobiliare din Romania s-a concentrat pe o arie de 1.900 kilometri patrati, cat au impreuna Bucurestiul si Ilfovul, ceea ce reprezinta mai putin de 1% din suprafata tarii. Accentul este pus pe Ilfov, mai ales ca terenuri libere in intravilanul sau extravilanul Bucurestiului nu prea mai sunt, cu exceptia sectorului 4. Pe locul al doilea in privinta expansiunii imobiliare se afla, potrivit aceleiasi statistici, judetul Timis, in care s-au scos din circuitul agricol aproximativ 627 hectare, in primele opt luni ale acestui an. Suprafata este de sase ori mai mare fata de tot anul 2005.
 
O alta zona interesanta din acest punct de vedere este judetul Giurgiu, cu aproximativ 350 de hectare. Mai sunt de mentionat si judetele Dambovita, Brasov, Suceava, Sibiu, Satu Mare, Prahova, Iasi, Ialomita si Arges, insa suprafetele nu depasesc 200 de hectare.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce trebuie sa stii despre reviziile centralelor termice Ce trebuie sa stii despre reviziile centralelor termice
Asigurarea caselor, obligatorie pentru toti Asigurarea caselor, obligatorie pentru toti
Acum vedem declinul din imobiliare! Acum vedem declinul din imobiliare!
Romanii nu sunt prea dornici sa-si asigure locuintele - 17 septembrie 2010 Romanii nu sunt prea dornici sa-si asigure locuintele - 17 septembrie 2010
Guvernul da bani pentru 55 de buline rosii Guvernul da bani pentru 55 de buline rosii
Rechinii imobiliari se muta in Est Rechinii imobiliari se muta in Est

Vezi mai multe articole