on

5 reguli pentru o casa rezistenta la cutremure

10 iunie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Din pacate, cutremurele de pamant nu pot fi prevenite si nici anticipate. Singurul lucru pe care il poti face, pentru a te pune la adapost atat pe tine, cat si pe familia ta, de astfel de tragedii, este sa iti construiesti o casa care sa reziste la cutremure. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le ai in vedere, atunci cand demarezi constructia unei case.

1 Apeleaza la un arhitect sau inginer proiectant de structuri

Casa pe care o construiesti trebuie sa aiba centrul de greutate fix. Doar un arhitect sau un inginer proiectant de structuri stie si poate sa calculeze centrul de greutate al casei tale si sa iti dea sfaturi pertinente cu privire la structurile de rezistenta ale casei tale.

2 Construieste pe teren perfect nivelat

Si nu doar nivelat, ci si stabil. Cu cat terenul este mai inclinat si mai instabil, cu atat creste riscul ca locuinta ta sa sufere pagube sau chiar sa se prabuseasca la un eventual cutremur. Nu uita ca fundatia sustine intreaga casa, de aceea trebuie sa fie solida si intr-un echilibru perfect.

3 Forma casei este importanta

Stim, in ultima perioada se construiesc cladiri neconventionale, cu forme futuriste. Totusi, formele clasice sunt mult mai stabile decat cele neconventionale. Nu uita ca centrul de greutate al cladirii este important. Gandeste-te unde este amplasat centrul de greutate al unui patrat sau dreptunghi si unde este centrul de greutate al unei figure geometrice neconventionale

4 Nu face rabat de la materialele de constructie cele mai rezistente

Incearca sa indoi un etrier din PC de 8 centimetri diametru si unul din PC de 16 centimetri. Sau incearca sa spargi o caramida tip BCA si un boltar turnat din ciment. Vezi singur diferentele. Gandeste-te ca faci o casa care sa reziste cateva sute de ani, nu una a carei structura de rezistenta sa fie afectata de un cutremur de 6 grade. Foloseste obligatoriu cele mai bune si rezistente materiale de constructie.

5 Evita coloanele si grinzile

Acestea pot sa cedeze in timpul unui cutremur si, prin cedarea lor, se poate prabusi intreaga constructie. Totusi, daca nu esti dispus sa renunti la ele, coloanele trebuie sa aiba o distanta cat mai mica intre ele, iar grinzile sa fie cat mai scurte, nu mai lungi de 1 metru.

Evident, nu exista casa care sa fie perfect sigura in cazul unui cutremur foarte mare, cum a fost cel din Nepal din primavara acestui an. Dar, daca vei respecta aceste 5 reguli, casa ta va rezista cutremurelor cu care este obisnuita tara noastra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre elementele metalice debitate cu jet de plasma: avantaje si dezavantaje Despre elementele metalice debitate cu jet de plasma: avantaje si dezavantaje
Fisuri placa parter Fisuri placa parter
Misiunea Cartierului Tau - #ViataLaBloc Misiunea Cartierului Tau - #ViataLaBloc
Marile proiecte de amenajare iti pun la incercare talentul de bricoleur Marile proiecte de amenajare iti pun la incercare talentul de bricoleur
4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei 4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei
Inainte sa achizitionezi un apartament, cauta indicii despre viitorii tai vecini Inainte sa achizitionezi un apartament, cauta indicii despre viitorii tai vecini

Vezi mai multe articole